NASA’ya göre atmosferdeki küresel ısınmaya en büyük katkıyı, havadaki karbonmonoksit ve nitrojen oksit seviyesinin yarısından fazlasına neden olan ulaşım yolları sağlıyor. Araçlar tarafından oluşturulan kirlilik oranı sera gazlarını azaltmak için en önemli sorun olarak belirtiliyor. Günümüzde en yeni teknolojiler bile ulaşımdaki kirlilik miktarını belirgin şekilde azaltamıyor.
Temiz yakıtlar, yakıt verimli araçlar ve elektrikli arabaların miktarı görünür şekilde artmaya devam etse de havaya zararlı gazlar yayan ve çoğunlukta olan benzinli ve dizel araçların kullanımını durdurmaya yetmiyor.
Bu kirliliği azaltmanın bir yolu da yolları bitkilendirmek. İsviçre ve Cenevre’de, Fransız-Alman şirketi Cloud Collective, araçlar tarafından üretilen karbondioksidi absorbe eden şehir yosun çiftliği kurdu. Yosun çiftliği bir köprüye asılı ve köprünün altında yoldan geçen araçların ürettiği karbondioksidi faydalı hale çevirmeyi başarıyor.
Oksijen üretmede ağaçlardan ve otlardan on kat daha verim sağlayan yosunlar, biyoyakıta çevrildiğinde karbondioksit salımını yüzde 68 azaltabiliyor. Ayrıca güneş ışığının olduğu, sıvı ortamlarda gelişebilmesi sebebiyle yoğun şehirleşmenin olduğu ortamlarda, diğer ağaç ve bitkilere göre çok daha az yer tuttuklarından, rahatça kullanılabilirler.
Yosun çiftlliği, içinde dolaşımın olduğu şeffaf tüplerden oluşur. Yosun, araçlardan üretilen karbondioksidi absorbe edince biyokütleye çeviriyor ve sistemden ayrıştırılıyor. Cloud Collective şirketine göre bu zararsız ve faydalı ürün, biyoyakıt olarak, temiz elektrik üretiminde, ilaç-kozmetik sektöründe, hatta gıda ürünlerinde kullanılabilir. Çiftlik aynı zamanda çelik bir yapıya da sahip ve burada yosunların tüpte dolaşımı güneş panelleri ile elde edilen enerji ile sağlanıyor.
Cenevre’deki bu biyoreaktör, yosunların otobanlardaki hava kalitesini nasıl iyileştirebileceğinin kanıtıdır. Bu teknoloji Cenevre Bahçe Festivali’nin bir parçası olarak yapıldı. Çok daha verimli yosun çiftlikleri için teknolojinin yaygınlaştırılmasından önce fizibilite ve verimlilik çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Yosun çiftlikleri, gelecekte geniş kapsamlı kullanıldıklarında, otobanlarda oluşan hava kirliliğini bariz şekilde azaltacak ve biyokütleye çevirebilecek. Böylece insanlık, küresel ısınmanın en büyük etkenlerinden birinden kurtulurken, zararlı maddeleri de faydalı hale getirebilecek.
Video (İngilizce-Fransızca):
Kaynak: Fast Company