Ana SayfaEkolojiDoğaMicrosoft kurucularından Paul Allen, Cayman mercanlarını harap etti

Microsoft kurucularından Paul Allen, Cayman mercanlarını harap etti

-

Bill Gates ile birlikte Microsoft’u kuran Paul Allen aynı zamanda ekoloji çalışmalarına bağış yapan ve destekte bulunan bir doğa dostu olarak anılıyor. Bir de devasa teknesiyle Cayman Adaları’nın altını üstüne getirmeseydi daha güzel olurdu.

Paul Allen yıllar boyunca mercan resifleri ve köpek balıklarının korunması için milyon dolarlar bağışlamış bir insan; fakat sahip olduğu milyon dolarlık M/V Tatoosh gemisiyle Cayman Adaları’nın West Koyu’na demirlemeye kalktığında beklenmedik bir utanç yaşadı.

Paul-Allen-Tatoosh-Yacht-1

Koydan kalkış esnasında ekipteki bir dalgıcın dikkat etmesiyle, çapalardan birinin tabana takıldığını fark eden gemi mürettebatı, anında gemiyi durdursa da verilen hasarın önüne geçilemedi. Koyda bulunan mercan resiflerinin yüzde 80’inin zarar gördüğü belirtiliyor. Olayın üzerine Allen’in yatırım şirketi Vulcan kendi sitesinde bir bildiri yayınlayarak gemiyi yerel deniz işletmesinin kendilerine gösterdiği yere demirlediklerini; fakat kazanın öngörülemez bir biçimde gerçekleştiğini ifade etti. Allen’ın ise kaza olurken gemide olmadığı bilgisine ulaşıldı.

Cayman Adası’nın West Koyu’ndaki mercanlar, mercan resifleri içerisinde biyoçeşitliliği en yüksek olanlardan biri. Verdiği zararın Allen’a 600 bin dolara mâl olması düşünülüyor; fakat yaklaşık 18,1 milyar dolar serveti olan Allen için bu miktar “devede kulak”.

Allen’in devasa gemisiyle orada ne aradığını ise öğrenemedim; ama mercan araştırmaları için bile gitmiş olsa, o kadar kıyıya demirlemek zorunda değildi. Büyüklük sıralamasında dünyanın 49’uncu gemisi olan koca cüsseyi neden ve neye güvenerek koruma altındaki mercan resiflerinin orta yerine demirlediğini anlamıyorum. Böyle bir geminin dalgası bile doğal yaşamı rahatsız etmeye yeterlidir. Nasıl olsa ben bu işlere para veriyorum, ne yaparsam yaparım” şımarıklığı mı bu? Gemiyi daha açığa demirledikten sonra, küçük bir kayıkla da kıyıya ulaşması mümkün olan Allen’in yaşadığı utanç büyük olmalı.

Mercanların onarımı için, daha önce Florida’da da kullanılan bir yönteme başvurulacak. Bebek mercanları okyanusun tabanına tutturmayı amaçlayan bu yöntem umarım işe yarar. Zaten okyanus asitleşmesi sonucunda mercanların beyazlıyor olması yeterince büyük bir problemken böyle düşüncesizlikler umarım bir daha yaşanmaz.

Kaynak: The Guardian, National Geographic

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol