Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı öğrencileri ‘Sanata İhtiyacımız Var’ diyerek 26 Haziran Salı günü ülkenin bütün sanatseverlerini Beşiktaş’ta bulunan konservatuvar binasına davet ederek tarihi bir çağrı yaptı:
“1882 yılında 2. Abdulhamit döneminde kurulan ve bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ismi ile eğitim hayatına devam eden Türkiye’nin ilk sanat okulunun Dolmabahçe’de bulunan binası Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin yanında olduğu gerekçesiyle tahliye edilmek isteniyor. Binada müzik bölümleri ve tiyatro, opera, bale gibi sahne sanatları bölümleri yer alıyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Rektörlüğü’ne 25 Haziran Pazartesi gününe dek binayı boşaltmalarını şart koşan bir tebligat gönderildi. Binanın 5 gün içerisinde boşaltılmasını öngören bu tebligatla yetinmediler. Binanın boşaltılmaması durumuna karşı binanın bulunduğu Beşiktaş Kaymakamlığı’na 26 Haziran Salı günü binanın elektrik ve suyunun kesilmesi ve polis eşliğinde tahliye işlemlerinin başlatılması için talimat gönderildi. Tahliye işleminin yapılmaması halinde ise binanın elektrik ve suyunun kesileceği, polis zoruyla da öğrenci ve öğretim görevlilerinin binadan atılacağı açıklandı.
“6 yaşından 25 yaşına kadar, ilköğretimden yüksek öğretime dek, eğitim gören ve gerek ulusal gerekse uluslararası yarışmalarda sayısız başarılara sahip, ülkemiz ve üniversitemizin göz bebeği olan 1400 öğrencimizin, öğretim elemanlarının ve konservatuvar çalışanlarının, sokağa atılması ve söz konusu binanın boşaltması, eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülebileceği yeni bir yerleşke gösterilmeden asla kabul edilemez. Böylesi bir işleme tevessül edenler açıkça Anayasa’nın 42’nci Maddesi’ni ihlal etmiş olurlar” diyen okulun bildirisine karşı TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı kararın ”hukuki” olduğunu ‘iddia ediyor’.
MSGSÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, “Kararın bizim için hiçbir hükmü yok. Ayın 26’sında gelirler, kapıda bizi görürler. Biz binayı boşaltmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti bize yeni bir yer göstermediği sürece buradan çıkmamız söz konusu olamaz. Kaldı ki hukuki süreç henüz bitmiş değil. Defalarca görüşme yaptık. Bırakın bize bir başka binayı, boş bir arazi bile göstermediler. Böyle bir keyfiliği kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
Konservatuarı bu kadar acele tahliye etmelerinin nedenini ise binanın bağlı olduğu mecliste çoğunluğu kaybedeceklerine inanmaları ve meclis başkanlığı başka bir partiye geçerse hukuki olarak binaya el koyamayacakları gerçeği olduğu düşünülüyor.
Her gün bilim ve sanata karşı yeni bir düşmanlık doğuran Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti’nin bu hukuksuz kararı geri çekmesini talep ediyor ve sanatın gücünü göstermek adına dünya kamuoyunun vicdanına sunuyoruz.”
MSGÜ Öğrencileri
GÜNCELLEME: MSGSÜ tahliyesinin ertelenmesi üzerine 26 Haziran günü düzenlenecek protesto iptal edildi