Ana SayfaKültür & SanatMüzikMuhip Bey: Şiir ve Cazz'ın Evrensel Buluşması

Muhip Bey: Şiir ve Cazz’ın Evrensel Buluşması

-

2013 yılında New York’da kaydedilen “things”, 2016’da İstanbul’da kaydedilen “a little red bug” ve çıkalı henüz bir hafta olan yepyeni albüm “Muhip Bey” ile Başak Yavuz yeniden dinleyicisiyle buluşuyor. Yeni bir çalışma olmasının ötesinde Ahmet Muhip Dıranas’ın iki şiiri Ağrı ve Esmer’i besteleyip yorumlayan Başak Yavuz ile gerçekleştireceğimiz bu söyleşi Muhip Bey’in farklı disiplinleri bir araya getiriyor olmasıyla da bizi heyecanlandırıyor.

Aynur Kulak: Başak Hanım merhaba; İlkokul yıllarından itibaren piyano çalmaya başlıyorsunuz. Mimarlık okuduktan sonra restorasyon konusunda yüksek lisans yapıyorsunuz. Sonra bir arkadaşınızın davetiyle Nardis Jazz Club’e yolunuz düşüyor. Düşüş o düşüş diyebilir miyiz? Ben çok özetledim tabii. Hep var mıydı içinizde bir yerlerde müzik ya da caz müzik merakı?

Başak Yavuz: Benim New York’da bir hocam var, birlikte çalışmaktan çok gurur duyduğum David Liebman. Yaşayan caz efsanelerinden birisi. Bu arada kendisi akademik çalışmalarıyla da caza büyük katkıda bulunmuştur. Yani performans sanatçılığı ayrı bir şey, Miles Davis ile çalması ayrı bir şey, kendi albümleri, müzikal yaklaşımı ayrı. Bir de kitap yazıp cazı yeni nesle aktarabilmek adına ders veriyor olması… O tam da bu bahsettiğiniz duruma epiphany diyor. Bu kelimenin Türkçesi yok ama “aydınlanma anı” diye çevirebiliriz ya da bir şeye aşık olursunuz ama nedenini bilmezsiniz, bir duygu hissederseniz ama tarif edemezsiniz, öyle bir duygu. David Liebman’ın dediği gibi Nardis’te o aydınlanma anını yaşadığımı düşünüyorum.

-Hep piyanodan gelen bir caz müziği merakınız mı vardı? Caz hep dinler miydiniz?

Caz dinlediğimi bilmeden dinliyordum. Annemin kuzeni Gökhan Abi ilk gitar öğretmenimdi. O bana ilk blues kasetlerimi vermiştir. Muddy Waters’ın, Paul Simon’ın kasetini vermiştir bana. Halamın çekmecesinde Frank Sinatra kaseti bulmuştum. Yine küçükken Bette Midler’ın çok sevdiğim filmi Beaches’ın soundtrack albümünü almak için kasetçiye gitmiştim. İstediğim albüm yoktu ama kasetçi Midler’in caz söylediği bir albümünü vermişti tesadüf olarak.

-Cazı başka bir yere konumluyor musunuz?

Müzikte stilleri ayırmam. Ama eğitimim caz üzerine.

-Aslında sorum şuydu: Caz bir başkaldırının, duruşun, direnişin müziğidir. Edebiyat türleri içinde roman, öykü, hikaye, deneme varken şiiri saymayız mesela. Müzikte de aynı şekilde rock, pop, metal hatta klasik müzik diye sıralar gideriz ama cazı saymayız. Edebiyatta şiir, müzikte caz hep böyle bir benzerlikle eşleşir kafamda Ne dersiniz? Doğru bir eşleşmemi bu?

Tabii ki, cazın benim için yeri ayrı ki caz yapmaya karar verdim. Sonuç itibariyle dinlediğim diğer müziklere de bir caz sanatçısı gözüyle bakıyorum.

-Cazın müziği değiştirdiğine inanıyor musunuz? Caz değişiklik katıyor mu müziğin yapısına? Tüm yapılan müzikler açısından soruyorum.

Müzikler birbirinden etkilenir. Caz da dünyanın bütün müziklerinden etkilenmiştir, mesela Hint müziğinden, Brezilya müziğinden… Birçok ülkenin müziğinden etkilenmiştir.

-Cazın Amerika’dan çıktığını düşünürsek ve oranın göçmenlerden meydana gelen topluluklardan meydana geldiğini düşünürsek…

Aslında pek düşündüğümüz gibi değil. Cazın siyahilerden geldiği idea ediliyor ama tam olarak öyle de değil. Caz bestecilerinin çoğu beyaz ve Yahudi’dir. Çok karışık ve bu çok güzel bir şey. Cazı bu kadar güzel yapan şey tam da bu.

-Modern Müzik Akademisi’nde kayıt tekniği; Sibel Köse ve Randy Esen’den caz vokal; Baki Duyarlar’dan müzik teorisi; Tülay Uyar ile şan dersleri aldınız. Bayağı ciddi bir eğitim süreciniz olmuş.

Tülay Uyar Müzik Merkezi aslında. Orada şan hocam Fatih Çakmak’tı. Hala görüşürüz kendisiyle. Donovan Mixon’dan kulak eğitimi aldım. Genco Arı ile çalıştım. Aydın Esen’e gittim. Cazın kendini bana açtığı andan itibaren çılgınca bir döneme girmiştim. Hem işe gidiyordum, hem de her gün bir derse gidiyordum. Haftada birkaç kez konserlere de gidiyordum. İşten çıkıp eve gidip bir yarım saat uyuyup, zor bela uyanıp kendimi tekrar dışarı atıyordum. Caz tüm dünyamı kaplamıştı. Sonrasında zaten New York’a gidip Manhattan School of Music’te caz masterı yaptım.

-Muhip Bey albümünüzde Ahmet Muhip Dıranas’ın iki şiirini Ağrı ve Esmer’i bestelediniz. Öncelikle bu iki güzel beste için ayrıca teşekkür ederim. Kaç kere dinledim hatırlamıyorum. Bu iki şiiri seçmenizin özellikle bir nedeni var mı? Bağınız neydi Ahmet Muhip Dıranas ile?

Bağımız 2015’de ikinci albümüm “a little red bug”ın albüm notlarına Ömer Türkoğlu’nun “Yeniden yarattı seni gizli bir el!” diyerek Ahmet Muhip Dıranas’tan alıntı yapmasıyla başladı. Yine aynı yıl bana Dıranas’ın şiir kitabını hediye etti. Severek okudum kitabı, sonra rafa kaldırdım. Derken 2018’in Kasım ayı bir şiir kaydına gidiyoruz, özgür doğaçlama kaydı… Tesadüf doktora yaptığım Yıldız Teknik Üniversitesi’nde olacaktı kayıt. Hangi şiiri götürsem diye düşündüm. Cahit Külebi kitabını aldım, Şevket Akıncı’nın yeni şiir kitabı çıkmıştı onu aldım. Ahmet Muhip Dıranas’ın kitabını da raftan aldım ama yanımda götürmedim, masaya bıraktım. O gün kayıtta Şevket Akıncı’nın bir şiirini okudum. Eve döndüm. Masanın üzerinde bıraktığım Dıranas’ın kitabını elime aldım. O alış. Derler ki şiir doğru zamanda seni bulur. Şiir çok acayip bir şey. Şiiri okursun. Hiçbir şey anlamazsın. Güzel bulursun. Ya da bulmazsın. Sonra, on sene sonra o şiir karşına çıkar. Ama sen gidip o şiiri bulmazsın. O şiir gelip seni bulur. Kalakalırsın. O kitap bana böyle bir şey yaptı işte. Dıranas’ın ruhu geldi sanki. Hatta sadece kendisinin değil eşi Münire Hanım’ın da varlığını çok hissetim. Mesela şöyle enteresan bir şey oldu. Ağrı beş sayfalık bir şiir. Besteleme sürecinde oradan bazı mısraları seçmek durumunda kaldım. TRT’de Dıranas ile ilgili bir belgesel çekilmiş. Belgeseli açtım. O belgeselde Münire Hanım’ın tam da benim seçtiğim mısraları okuduğunu gördüm. Tüylerim diken diken olmuştu. Yani bir olaylar silsilesi Ahmet Muhip Dıranas’ı benim hayatıma soktu. Muhip Bey beni buldu bir şekilde yani. Bir şiirle doğru zamanda, doğru yerde karşılaşmak çok önemli. Bunu birçok kaynak söylüyor, sadece ben söylemiyorum. O zaman anlayabiliyoruz ne olup bittiğini. Mesela Orhan Veli’nin “Yazık oldu Süleyman Efendi’ye” mısrası. Ne zaman bu durumu yaşayacaksın, o adamı göreceksin, Süleyman Efendi’yi, ancak o zaman anlayabilirsin “Kitabe-i Seng-i Mezar” şiirini. Bir de şiir sesli okunur. Şiir aslında müziktir. Sesli okuduğun zaman anlam kazanıyor. Ahmet Muhip Dıranas şiirde tınıya önem veriyor. Olvido şiirini ele alırsak, burada “tunç” kelimesinin tınısı oldukça kuvvetlidir.

Dalga dalga hücum edip pişmanlıklar

Unutuşun o tunç kapısını zorlar.

Ve ruh, atılan oklarla delik deşik.

İşte, doğduğun eski evdesin birden

Yolunu gözlüyor lamba ve merdiven

Susmuş ninnilerle gıcırdıyor beşik

Ve cümle yitikler, mağluplar, mahzunlar.

İnanılmaz bir dil kullanmış. Ben mesela böyle müthiş bir şiiri bestelemeye cesaret edemem.

-Müthiş. Hece ölçüsü kullanan aslında ama onu kıran, durak ve vurgu yerlerini değiştirerek şiirde çağdaşlığı yakalayıp kendini özgürleştirmeyi bilen bir şair evet. Aynı hocası Ahmet Hamdi Tanpınar gibi. Kurala sadık ama kuralı da kıran bir yapısı var. Garip akımı zamanında yazmış ama ismi hiçbir akım içerisinde yer almıyor.  Şunu sormak isterim.  Caz sizde bir değişiklik yarattı mı?

Yaratmaz mı! Sadece caz değil. Özgür müzik de. Özgür doğaçlama da. Hep derler ki caz özgür bir müziktir. Hiç de öyle değildir. En azından benim için; kariyerimin 13. yılında henüz özgürleşmediğimi söyleyebilirim. Gelecekte belki biraz özgürleşebilirim diye ümit ediyorum. Çünkü çok fazla kuralı var cazın. O kuralları çok iyi hazmetmek lazım. İçselleştirmek lazım. Ağzından çıkan o zaman ancak senin sözün olabilir. Öbür türlü taklit olarak kalıyor.

-Bu bahsettiğiniz kuralları kullanmak mı gerekir? Uymak mı gerekir? Çünkü Ahmet Muhip Dıranas da hece ölçüsünü kullanır gibi gözüküyor ama kullanmıyor.

Farkındalık varsa her şey serbest. Ama o farkındalık çok vakit alıyor. Orkestranın o an orada ne yaptığına dair bir farkındalık. O an o ölçü bitmeden, çünkü muhtemelen bir sonraki ölçüde modülasyon olacak, parçanın tonu değişecek. O ölçüde hemen karar verip kendinizden bir şey söylemek o kadar zor ki… Zor olmasının sebebi aklınıza ilk gelen şeyin öğrendiğiniz şey olması.

-Peki siz 4.0 ortalamayla yüksek lisans yaparken zor olan bir şeyi cazı seçmenizden zor olanı sevdiğinizi anlıyorum.

Zaten yetmedi ki bana bütün bunlar. Ben caz okurken orkestrasyon da öğrendim, kompozisyon da, pedagoji de öğrendim. Ayağımı yere çok sağlam basacağım dedim. Okulda da bize öyle öğrettiler. Mutlaka üçleme olmalı: Pedagoji, kompozisyon, performans. Ben bunu dört yaptım.

-Dördüncüsü nedir?

Yapımcılık, yazarlık ve radyoculuk. Yani müzikle ilgili, müziğe katkı sağlayacak alanlar.

-Evet soracağım bunu da fakat hemen şunu sormak istiyorum. Diğer iki albümünüze nazaran Muhip Bey daha kendine özgü sanki. Daha bir konforlu ve rahat. Sert ifadeler daha az. Ben tabii bir dinleyiciyim sadece bu anlamda yanlış da ifade ediyor olabilirim lütfen kusura bakmayın ama Muhip Bey’de sanki ısrar yok. Tecrübe edindiği şeyleri iyisiyle kötüsüyle kabul etmiş bir hal var. Ne dersiniz?

Dördüncü albümde çok farklı bir manevra da yapabilirim. Bu albümde Ahmet Muhip Dıranas’ın varlığı çok önemli. Yani adam nice bestecilere ilham vermiş. Ben olmadan da var. Diğer besteciler olmadan da var olan ve olacak olan bir şair. Çok az yazmış ama çok iyi yazmış. Bir şiiri yazabilmek için aç olduğunu unutan bir şairden bahsediyoruz. Ne kadar sindirerek yazmış anlatamam! Tınıyı arıyor. Ben böyle bir şair varken kendimi nasıl ortaya çıkarabilirim ki. Şiirlerini duydum ve bir hale girdim. Ben zaten çok iyi olan şiirleri üfledim. O kadar. Çünkü normalde bahsettiğiniz gibi daha farklı bir üslubum var. Fakat burada söz konusu olan Dıranas şiirleri. Dediğim gibi şiirini aldım ve üfledim sadece.

Caz formu kendini kaç şekilde gösteriyor?

Kendi içinde çok dağılımı var. Bu konuyu iyice açabilmek için caz tarihine girmek gerekiyor. Çok kapsamlı ve katmanlı bir konu. Girersek kolay çıkamayacağımız bir konu. Sadece vokal caz’ın bile kendi içinde çok dağılımı var. Latin Jazz var, Cool Jazz var, Free Jazz var.

-Hangisi size daha yakın?

O dönemsel oluyor işte. Türkiye’ye dönerken biraz endişeliydim. Çünkü New York gibi bir şehrin, Harlem gibi bir bölgesinde, cazın merkezinde yaşadım. Dönerken bu yüzden endişeliydim. Ama döndüğüm zaman Şevket Akıncı ve Korhan Erel ile tanıştım. Özgür doğaçlamayla da onlar sayesinde tanıştım. Korhan ve Şevket sayesinde cazın hiç bilmediğim bir tarafına da yöneldim. New York’da işin bu kısımlarıyla ilgilenmemiştim. Boşuna endişelenmişim yani. İnsan değişmek ve öğrenmek istediği zaman, gerçekten istediği zaman her şeyi yapabiliyor.

-2013’de “things” isimli ilk albümünüz New York’da kaydedildi. Sonra 2016’da kendi plak şirketiniz Things and Records u kurarak “a little red bug” albümünüzü bu bağımsız mecradan yayımladınız. Böyle bir şirket kurmanın amacı neydi ve etkisi ne oldu?

Şirket kurmanın güzelliği şu. Ben işin mutfağına da girmeyi seviyorum. Yolculuğun bu kısmını seviyorum. Öğrenmeyi, anlamayı seviyorum.

-Türkiye’nin kültür sanatla mesafesini düşünerek sordum bu soruyu. Ayrıca da kültür sanatla mesafeliyiz yorumuma katılır mısınız? Gidişat nasıl sizce?

Bir ülkenin ekonomisi nasılsa, kültür sanat ortamı da öyledir aslında. Ve bizim sektörümüzde, her ne kadar biz işin sanatsal kısmındaysak da, bir de eğlence kısmı var. Biz müzisyen olduğumuzdan bu ayırımı görebiliyoruz ama dışarıdaki insanlar bu ayırımı çok net göremeyebiliyorlar. Ekonomide bir düşme olduğu zaman ilk biz etkileniyoruz.

-Evet insanlar bir kriz olduğunda ilk kestikleri şey kültür sanata para ayırmayı bırakıyorlar. İlk olarak kitap almayı kesiyorlar.

Konserlere de gelmeyi bırakıyorlar.

-Dijital ortamlar bu anlamda nefes almanızı sağlıyor mu?

Gençler için evet ama yaşlılar ulaşmakta zorlanıyor. İstiyorum ki onlar da dinleyebilsinler.

-Öğretmensiniz aynı zamanda. Bahçeşehir Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi’nde dersler veriyorsunuz. Biraz bahseder misiniz? Öğretmenlik sizin müzikle olan ilişkinizi besledi mi?

Bu yıl eğitmenlikte yedinci senem doldu. Bilgi Üniversitesi’nde Şarkı Yazımı, Müzikte Cinsiyet ve Caz Kompozisyon derslerini, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Caz Yüksek Lisans ve Sertifika bölümlerinde Vokal, Ensemble, Şarkı Yazımı ve Kromatik Yaklaşım derslerini veriyorum. Öğretmenlik müzikle olan ilişkimi çok besledi. Müziğin içimde taze kalmasına yardımcı oldu. Ayrıca öğrencilerimden de çok şey öğreniyorum.

-Müzikte cinsiyet diye bir şey var mı?

Var, olmaz mı? Mesela şimdi doktora yapıyorum. Barok dönemle ilgili bir ders alıyorum. Çok değerli bir besteci olan hocam Koray Sazlı, Francesca Caccini ile ilgili bir araştırma yapmamı istedi. Ben de Google’a Caccini yazdım. Bir sürü bilgi çıktı. Ben de çok sevindim tabii. Meğerse Caccini’nin babası da müzisyenmiş ve yazılan bütün bilgiler baba Caccini ile ilgiliymiş. Şimdi tamam baba çok önemli bir besteci ama kızı da öyle ve kitap yazmış aynı babası gibi. Ama kızından tek bir cümle ile bahsediliyor. Sadece bir şarkıcı olarak. Üstelik bu bilginin verildiği kitap o dönemin kitabı değil, günümüzde yazılan bir kitap. Olanı da yok sayıyorlar yani. Bir diğer örnek, Robert Schumann büyük bir besteci ama eşi Clara da büyük bir besteci. Kitaplarda eşi ile ilgili pek bilgi bulamazsınız. Mendelssohn aynı şekilde. Kız kardeşi de besteci. Abisinin imzasını kullanıyor, besteleri yayınlansın diye. O dönemle bu dönem arasında çok az bir fark var cinsiyet ayrımcılığında. Kadınlar şarkı söyler ama müzik bilmez, müzik yazamaz gibi bir algı var.

-Hemen bu sorunun ardından genç potansiyelleri de sormak isterim. Gençleri nasıl buluyorsunuz?

Nesilden nesile değişiyor. Öğretmenliğe ilk başladığımda, 7 sene önce daha zor iletişim kurmuştum genç nesille. Beatles’ı bilmeyenler vardı. Queen’i, Freeddie Mercury’i bilmiyorlardı. Ama şimdi son iki senedir, yeni gelen nesil bu isimleri biliyor. Çünkü Queen ile ilgili bir film izlediler. En azından yeni nesiller Freddie Mecury’yi tanıyorlar bu sayede.

-Aynı zamanda Nouvart Kültür Sanat internet sitesinde bir sayfanız var. Take Five isimli. Yeni albümleri paylaşıyorsunuz. Bu işe gönül vermiş caz sanatçıları ile mülakatlar düzenliyorsunuz. Müzik iyiye gidiyor mu ya da daha iyi olacak mı?

Çok genel konuşursak evet biraz daha iyi gidiyor müzik adına bazı şeyler. Mesela birkaç öğrencimi gözlemliyorum. Çok çalışıyorlar her şeyden önce. Yeni yeni çıkıyorlar sahnelere ama çok iyiler. Öğrencilerimin, donanımlı müzisyenler olarak yetişiyor olduğunu görmek gurur verici. Caz müziğinde bazen şöyle bir şey de görebiliyorsunuz. Çocuk çok yetenekli, çok çalışkan ama başka bir mesleği var. Her ikisini dengeleyemiyor. Ya da yine çok yetenekli ama yalnızca cazla ilgileniyor. Bundan yirmi sene sonrası için ne yapacak, yapacak bir şeyi kalacak mı diye endişeleniyorum.

-2015’ten itibaren Grammy Ödülleri üyeliği yapıyorsunuz. Biraz bahsedebilir misiniz?

Sektörü daha yakından tanımama vesile oldu. Uluslararası alanda çok fazla kişiyle tanışmamı sağladı. Sonuçta bir ödül mekanizması fakat saydığım sebeplerden dolayı faydasını gördüm diyebilirim.

-Teşekkür Ederim.  

 

 

 

D

 

\n

2013 y\u0131l\u0131nda New York\u2019da kaydedilen \"things\", 2016\u2019da \u0130stanbul\u0027da kaydedilen \"a little red bug\" ve \u00e7\u0131kal\u0131 hen\u00fcz bir hafta olan yepyeni alb\u00fcm \"Muhip Bey\" ile Ba\u015fak Yavuz yeniden dinleyicisiyle bulu\u015fuyor. Yeni bir \u00e7al\u0131\u015fma olmas\u0131n\u0131n \u00f6tesinde Ahmet Muhip D\u0131ranas\u2019\u0131n iki \u015fiiri A\u011fr\u0131 ve Esmer\u2019i besteleyip yorumlayan Ba\u015fak Yavuz ile ger\u00e7ekle\u015ftirece\u011fimiz bu s\u00f6yle\u015fi Muhip Bey\u2019in farkl\u0131 disiplinleri bir araya getiriyor olmas\u0131yla da bizi heyecanland\u0131r\u0131yor. <\/p>\n\n\n\n

Aynur Kulak: Ba\u015fak Han\u0131m merhaba; \u0130lkokul y\u0131llar\u0131ndan itibaren piyano \u00e7almaya ba\u015fl\u0131yorsunuz. Mimarl\u0131k okuduktan sonra restorasyon konusunda y\u00fcksek lisans yap\u0131yorsunuz. Sonra bir arkada\u015f\u0131n\u0131z\u0131n davetiyle Nardis Jazz Club\u2019e yolunuz d\u00fc\u015f\u00fcyor. D\u00fc\u015f\u00fc\u015f o d\u00fc\u015f\u00fc\u015f diyebilir miyiz? Ben \u00e7ok \u00f6zetledim tabii. Hep var m\u0131yd\u0131 i\u00e7inizde bir yerlerde m\u00fczik ya da caz m\u00fczik merak\u0131? <\/h4>\n\n\n\n

Ba\u015fak Yavuz: Benim New York\u2019da bir hocam var, birlikte \u00e7al\u0131\u015fmaktan \u00e7ok gurur duydu\u011fum David Liebman. Ya\u015fayan caz efsanelerinden birisi. Bu arada kendisi akademik \u00e7al\u0131\u015fmalar\u0131yla da caza b\u00fcy\u00fck katk\u0131da bulunmu\u015ftur. Yani performans sanat\u00e7\u0131l\u0131\u011f\u0131 ayr\u0131 bir \u015fey, Miles Davis ile \u00e7almas\u0131 ayr\u0131 bir \u015fey, kendi alb\u00fcmleri, m\u00fczikal yakla\u015f\u0131m\u0131 ayr\u0131. Bir de kitap yaz\u0131p caz\u0131 yeni nesle aktarabilmek ad\u0131na ders veriyor olmas\u0131... O tam da bu bahsetti\u011finiz duruma epiphany diyor. Bu kelimenin T\u00fcrk\u00e7esi yok ama \u201cayd\u0131nlanma an\u0131\u201d diye \u00e7evirebiliriz ya da bir \u015feye a\u015f\u0131k olursunuz ama nedenini bilmezsiniz, bir duygu hissederseniz ama tarif edemezsiniz, \u00f6yle bir duygu. David Liebman\u2019\u0131n dedi\u011fi gibi Nardis\u2019te o ayd\u0131nlanma an\u0131n\u0131 ya\u015fad\u0131\u011f\u0131m\u0131 d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorum. <\/p>\n\n\n\n

-Hep piyanodan gelen bir caz m\u00fczi\u011fi merak\u0131n\u0131z m\u0131 vard\u0131? Caz hep dinler miydiniz? <\/h4>\n\n\n\n

Caz dinledi\u011fimi bilmeden dinliyordum. Annemin kuzeni G\u00f6khan Abi ilk gitar \u00f6\u011fretmenimdi. O bana ilk blues kasetlerimi vermi\u015ftir. Muddy Waters\u2019\u0131n, Paul Simon\u2019\u0131n kasetini vermi\u015ftir bana. Halam\u0131n \u00e7ekmecesinde Frank Sinatra kaseti bulmu\u015ftum. Yine k\u00fc\u00e7\u00fckken Bette Midler\u2019\u0131n \u00e7ok sevdi\u011fim filmi Beaches\u0027\u0131n soundtrack alb\u00fcm\u00fcn\u00fc almak i\u00e7in kaset\u00e7iye gitmi\u015ftim. \u0130stedi\u011fim alb\u00fcm yoktu ama kaset\u00e7i Midler\u2019in caz s\u00f6yledi\u011fi bir alb\u00fcm\u00fcn\u00fc vermi\u015fti tesad\u00fcf olarak. <\/p>\n\n\n\n

-Caz\u0131 ba\u015fka bir yere konumluyor musunuz? <\/h4>\n\n\n\n

M\u00fczikte stilleri ay\u0131rmam. Ama e\u011fitimim caz \u00fczerine. <\/p>\n\n\n\n

-Asl\u0131nda sorum \u015fuydu: Caz bir ba\u015fkald\u0131r\u0131n\u0131n, duru\u015fun, direni\u015fin m\u00fczi\u011fidir. Edebiyat t\u00fcrleri i\u00e7inde roman, \u00f6yk\u00fc, hikaye, deneme varken \u015fiiri saymay\u0131z mesela. M\u00fczikte de ayn\u0131 \u015fekilde rock, pop, metal hatta klasik m\u00fczik diye s\u0131ralar gideriz ama caz\u0131 saymay\u0131z. Edebiyatta \u015fiir, m\u00fczikte caz hep b\u00f6yle bir benzerlikle e\u015fle\u015fir kafamda Ne dersiniz? Do\u011fru bir e\u015fle\u015fmemi bu? <\/h4>\n\n\n\n

Tabii ki, caz\u0131n benim i\u00e7in yeri ayr\u0131 ki caz yapmaya karar verdim. Sonu\u00e7 itibariyle dinledi\u011fim di\u011fer m\u00fcziklere de bir caz sanat\u00e7\u0131s\u0131 g\u00f6z\u00fcyle bak\u0131yorum. <\/p>\n\n\n\n

-Caz\u0131n m\u00fczi\u011fi de\u011fi\u015ftirdi\u011fine inan\u0131yor musunuz? Caz de\u011fi\u015fiklik kat\u0131yor mu m\u00fczi\u011fin yap\u0131s\u0131na? T\u00fcm yap\u0131lan m\u00fczikler a\u00e7\u0131s\u0131ndan soruyorum. <\/h4>\n\n\n\n

M\u00fczikler birbirinden etkilenir. Caz da d\u00fcnyan\u0131n b\u00fct\u00fcn m\u00fcziklerinden etkilenmi\u015ftir, mesela Hint m\u00fczi\u011finden, Brezilya m\u00fczi\u011finden\u2026 Bir\u00e7ok \u00fclkenin m\u00fczi\u011finden etkilenmi\u015ftir. <\/p>\n\n\n\n

-Caz\u0131n Amerika\u2019dan \u00e7\u0131kt\u0131\u011f\u0131n\u0131 d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcrsek ve oran\u0131n g\u00f6\u00e7menlerden meydana gelen topluluklardan meydana geldi\u011fini d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcrsek\u2026 <\/h4>\n\n\n\n

Asl\u0131nda pek d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fc\u011f\u00fcm\u00fcz gibi de\u011fil. Caz\u0131n siyahilerden geldi\u011fi idea ediliyor ama tam olarak \u00f6yle de de\u011fil. Caz bestecilerinin \u00e7o\u011fu beyaz ve Yahudi\u2019dir. \u00c7ok kar\u0131\u015f\u0131k ve bu \u00e7ok g\u00fczel bir \u015fey. Caz\u0131 bu kadar g\u00fczel yapan \u015fey tam da bu. <\/p>\n\n\n\n

-Modern M\u00fczik Akademisi\u2019nde kay\u0131t tekni\u011fi; Sibel K\u00f6se ve Randy Esen\u2019den caz vokal; Baki Duyarlar\u2019dan m\u00fczik teorisi; T\u00fclay Uyar ile \u015fan dersleri ald\u0131n\u0131z. Baya\u011f\u0131 ciddi bir e\u011fitim s\u00fcreciniz olmu\u015f.<\/h4>\n\n\n\n

T\u00fclay Uyar M\u00fczik Merkezi asl\u0131nda. Orada \u015fan hocam Fatih \u00c7akmak\u2019t\u0131. Hala g\u00f6r\u00fc\u015f\u00fcr\u00fcz kendisiyle. Donovan Mixon\u2019dan kulak e\u011fitimi ald\u0131m. Genco Ar\u0131 ile \u00e7al\u0131\u015ft\u0131m. Ayd\u0131n Esen\u2019e gittim. Caz\u0131n kendini bana a\u00e7t\u0131\u011f\u0131 andan itibaren \u00e7\u0131lg\u0131nca bir d\u00f6neme girmi\u015ftim. Hem i\u015fe gidiyordum, hem de her g\u00fcn bir derse gidiyordum. Haftada birka\u00e7 kez konserlere de gidiyordum. \u0130\u015ften \u00e7\u0131k\u0131p eve gidip bir yar\u0131m saat uyuyup, zor bela uyan\u0131p kendimi tekrar d\u0131\u015far\u0131 at\u0131yordum. Caz t\u00fcm d\u00fcnyam\u0131 kaplam\u0131\u015ft\u0131. Sonras\u0131nda zaten New York\u0027a gidip Manhattan School of Music\u0027te caz master\u0131 yapt\u0131m. <\/p>\n\n\n\n

-Muhip Bey alb\u00fcm\u00fcn\u00fczde Ahmet Muhip D\u0131ranas\u2019\u0131n iki \u015fiirini A\u011fr\u0131 ve Esmer\u2019i bestelediniz. \u00d6ncelikle bu iki g\u00fczel beste i\u00e7in ayr\u0131ca te\u015fekk\u00fcr ederim. Ka\u00e7 kere dinledim hat\u0131rlam\u0131yorum. Bu iki \u015fiiri se\u00e7menizin \u00f6zellikle bir nedeni var m\u0131? Ba\u011f\u0131n\u0131z neydi Ahmet Muhip D\u0131ranas ile? <\/h4>\n\n\n\n

Ba\u011f\u0131m\u0131z 2015\u0027de ikinci alb\u00fcm\u00fcm \"a little red bug\"\u0131n alb\u00fcm notlar\u0131na \u00d6mer T\u00fcrko\u011flu\u0027nun \u201cYeniden yaratt\u0131 seni gizli bir el!\u201d diyerek Ahmet Muhip D\u0131ranas\u0027tan al\u0131nt\u0131 yapmas\u0131yla ba\u015flad\u0131. Yine ayn\u0131 y\u0131l bana D\u0131ranas\u2019\u0131n \u015fiir kitab\u0131n\u0131 hediye etti. Severek okudum kitab\u0131, sonra rafa kald\u0131rd\u0131m. Derken 2018\u2019in Kas\u0131m ay\u0131 bir \u015fiir kayd\u0131na gidiyoruz, \u00f6zg\u00fcr do\u011fa\u00e7lama kayd\u0131\u2026 Tesad\u00fcf doktora yapt\u0131\u011f\u0131m Y\u0131ld\u0131z Teknik \u00dcniversitesi\u2019nde olacakt\u0131 kay\u0131t. Hangi \u015fiiri g\u00f6t\u00fcrsem diye d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fcm. Cahit K\u00fclebi kitab\u0131n\u0131 ald\u0131m, \u015eevket Ak\u0131nc\u0131\u2019n\u0131n yeni \u015fiir kitab\u0131 \u00e7\u0131km\u0131\u015ft\u0131 onu ald\u0131m. Ahmet Muhip D\u0131ranas\u2019\u0131n kitab\u0131n\u0131 da raftan ald\u0131m ama yan\u0131mda g\u00f6t\u00fcrmedim, masaya b\u0131rakt\u0131m. O g\u00fcn kay\u0131tta \u015eevket Ak\u0131nc\u0131\u2019n\u0131n bir \u015fiirini okudum. Eve d\u00f6nd\u00fcm. Masan\u0131n \u00fczerinde b\u0131rakt\u0131\u011f\u0131m D\u0131ranas\u2019\u0131n kitab\u0131n\u0131 elime ald\u0131m. O al\u0131\u015f. Derler ki \u015fiir do\u011fru zamanda seni bulur. \u015eiir \u00e7ok acayip bir \u015fey. \u015eiiri okursun. Hi\u00e7bir \u015fey anlamazs\u0131n. G\u00fczel bulursun. Ya da bulmazs\u0131n. Sonra, on sene sonra o \u015fiir kar\u015f\u0131na \u00e7\u0131kar. Ama sen gidip o \u015fiiri bulmazs\u0131n. O \u015fiir gelip seni bulur. Kalakal\u0131rs\u0131n. O kitap bana b\u00f6yle bir \u015fey yapt\u0131 i\u015fte. D\u0131ranas\u2019\u0131n ruhu geldi sanki. Hatta sadece kendisinin de\u011fil e\u015fi M\u00fcnire Han\u0131m\u2019\u0131n da varl\u0131\u011f\u0131n\u0131 \u00e7ok hissetim. Mesela \u015f\u00f6yle enteresan bir \u015fey oldu. A\u011fr\u0131 be\u015f sayfal\u0131k bir \u015fiir. Besteleme s\u00fcrecinde oradan baz\u0131 m\u0131sralar\u0131 se\u00e7mek durumunda kald\u0131m. TRT\u2019de D\u0131ranas ile ilgili bir belgesel \u00e7ekilmi\u015f. Belgeseli a\u00e7t\u0131m. O belgeselde M\u00fcnire Han\u0131m\u0027\u0131n tam da benim se\u00e7ti\u011fim m\u0131sralar\u0131 okudu\u011funu g\u00f6rd\u00fcm. T\u00fcylerim diken diken olmu\u015ftu. Yani bir olaylar silsilesi Ahmet Muhip D\u0131ranas\u2019\u0131 benim hayat\u0131ma soktu. Muhip Bey beni buldu bir \u015fekilde yani. Bir \u015fiirle do\u011fru zamanda, do\u011fru yerde kar\u015f\u0131la\u015fmak \u00e7ok \u00f6nemli. Bunu bir\u00e7ok kaynak s\u00f6yl\u00fcyor, sadece ben s\u00f6ylemiyorum. O zaman anlayabiliyoruz ne olup bitti\u011fini. Mesela Orhan Veli\u2019nin \"Yaz\u0131k oldu S\u00fcleyman Efendi\u2019ye\" m\u0131sras\u0131. Ne zaman bu durumu ya\u015fayacaks\u0131n, o adam\u0131 g\u00f6receksin, S\u00fcleyman Efendi\u2019yi, ancak o zaman anlayabilirsin \"Kitabe-i Seng-i Mezar\" \u015fiirini. Bir de \u015fiir sesli okunur. \u015eiir asl\u0131nda m\u00fcziktir. Sesli okudu\u011fun zaman anlam kazan\u0131yor. Ahmet Muhip D\u0131ranas \u015fiirde t\u0131n\u0131ya \u00f6nem veriyor. Olvido \u015fiirini ele al\u0131rsak, burada \"tun\u00e7\" kelimesinin t\u0131n\u0131s\u0131 olduk\u00e7a kuvvetlidir. <\/p>\n\n\n\n

Dalga dalga h\u00fccum edip pi\u015fmanl\u0131klar <\/p>\n\n\n\n

Unutu\u015fun o tun\u00e7 kap\u0131s\u0131n\u0131 zorlar. <\/p>\n\n\n\n

Ve ruh, at\u0131lan oklarla delik de\u015fik. <\/p>\n\n\n\n

\u0130\u015fte, do\u011fdu\u011fun eski evdesin birden <\/p>\n\n\n\n

Yolunu g\u00f6zl\u00fcyor lamba ve merdiven <\/p>\n\n\n\n

Susmu\u015f ninnilerle g\u0131c\u0131rd\u0131yor be\u015fik <\/p>\n\n\n\n

Ve c\u00fcmle yitikler, ma\u011fluplar, mahzunlar. <\/p>\n\n\n\n

\u0130nan\u0131lmaz bir dil kullanm\u0131\u015f. Ben mesela b\u00f6yle m\u00fcthi\u015f bir \u015fiiri bestelemeye cesaret edemem. <\/p>\n\n\n\n

-M\u00fcthi\u015f. Hece \u00f6l\u00e7\u00fcs\u00fc kullanan asl\u0131nda ama onu k\u0131ran, durak ve vurgu yerlerini de\u011fi\u015ftirerek \u015fiirde \u00e7a\u011fda\u015fl\u0131\u011f\u0131 yakalay\u0131p kendini \u00f6zg\u00fcrle\u015ftirmeyi bilen bir \u015fair evet. Ayn\u0131 hocas\u0131 Ahmet Hamdi Tanp\u0131nar gibi. Kurala sad\u0131k ama kural\u0131 da k\u0131ran bir yap\u0131s\u0131 var. Garip ak\u0131m\u0131 zaman\u0131nda yazm\u0131\u015f ama ismi hi\u00e7bir ak\u0131m i\u00e7erisinde yer alm\u0131yor.  \u015eunu sormak isterim.  Caz sizde bir de\u011fi\u015fiklik yaratt\u0131 m\u0131? <\/h4>\n\n\n\n

Yaratmaz m\u0131! Sadece caz de\u011fil. \u00d6zg\u00fcr m\u00fczik de. \u00d6zg\u00fcr do\u011fa\u00e7lama da. Hep derler ki caz \u00f6zg\u00fcr bir m\u00fcziktir. Hi\u00e7 de \u00f6yle de\u011fildir. En az\u0131ndan benim i\u00e7in; kariyerimin 13. y\u0131l\u0131nda hen\u00fcz \u00f6zg\u00fcrle\u015fmedi\u011fimi s\u00f6yleyebilirim. Gelecekte belki biraz \u00f6zg\u00fcrle\u015febilirim diye \u00fcmit ediyorum. \u00c7\u00fcnk\u00fc \u00e7ok fazla kural\u0131 var caz\u0131n. O kurallar\u0131 \u00e7ok iyi hazmetmek laz\u0131m. \u0130\u00e7selle\u015ftirmek laz\u0131m. A\u011fz\u0131ndan \u00e7\u0131kan o zaman ancak senin s\u00f6z\u00fcn olabilir. \u00d6b\u00fcr t\u00fcrl\u00fc taklit olarak kal\u0131yor. <\/p>\n\n\n\n

-Bu bahsetti\u011finiz kurallar\u0131 kullanmak m\u0131 gerekir? Uymak m\u0131 gerekir? \u00c7\u00fcnk\u00fc Ahmet Muhip D\u0131ranas da hece \u00f6l\u00e7\u00fcs\u00fcn\u00fc kullan\u0131r gibi g\u00f6z\u00fck\u00fcyor ama kullanm\u0131yor. <\/h4>\n\n\n\n

Fark\u0131ndal\u0131k varsa her \u015fey serbest. Ama o fark\u0131ndal\u0131k \u00e7ok vakit al\u0131yor. Orkestran\u0131n o an orada ne yapt\u0131\u011f\u0131na dair bir fark\u0131ndal\u0131k. O an o \u00f6l\u00e7\u00fc bitmeden, \u00e7\u00fcnk\u00fc muhtemelen bir sonraki \u00f6l\u00e7\u00fcde mod\u00fclasyon olacak, par\u00e7an\u0131n tonu de\u011fi\u015fecek. O \u00f6l\u00e7\u00fcde hemen karar verip kendinizden bir \u015fey s\u00f6ylemek o kadar zor ki... Zor olmas\u0131n\u0131n sebebi akl\u0131n\u0131za ilk gelen \u015feyin \u00f6\u011frendi\u011finiz \u015fey olmas\u0131. <\/p>\n\n\n\n

-Peki siz 4.0 ortalamayla y\u00fcksek lisans yaparken zor olan bir \u015feyi caz\u0131 se\u00e7menizden zor olan\u0131 sevdi\u011finizi anl\u0131yorum. <\/h4>\n\n\n\n

Zaten yetmedi ki bana b\u00fct\u00fcn bunlar. Ben caz okurken orkestrasyon da \u00f6\u011frendim, kompozisyon da, pedagoji de \u00f6\u011frendim. Aya\u011f\u0131m\u0131 yere \u00e7ok sa\u011flam basaca\u011f\u0131m dedim. Okulda da bize \u00f6yle \u00f6\u011frettiler. Mutlaka \u00fc\u00e7leme olmal\u0131: Pedagoji, kompozisyon, performans. Ben bunu d\u00f6rt yapt\u0131m. <\/p>\n\n\n\n

-D\u00f6rd\u00fcnc\u00fcs\u00fc nedir? <\/h4>\n\n\n\n

Yap\u0131mc\u0131l\u0131k, yazarl\u0131k ve radyoculuk. Yani m\u00fczikle ilgili, m\u00fczi\u011fe katk\u0131 sa\u011flayacak alanlar. <\/p>\n\n\n\n

-Evet soraca\u011f\u0131m bunu da fakat hemen \u015funu sormak istiyorum. Di\u011fer iki alb\u00fcm\u00fcn\u00fcze nazaran Muhip Bey daha kendine \u00f6zg\u00fc sanki. Daha bir konforlu ve rahat. Sert ifadeler daha az. Ben tabii bir dinleyiciyim sadece bu anlamda yanl\u0131\u015f da ifade ediyor olabilirim l\u00fctfen kusura bakmay\u0131n ama Muhip Bey\u2019de sanki \u0131srar yok. Tecr\u00fcbe edindi\u011fi \u015feyleri iyisiyle k\u00f6t\u00fcs\u00fcyle kabul etmi\u015f bir hal var. Ne dersiniz? <\/h4>\n\n\n\n

D\u00f6rd\u00fcnc\u00fc alb\u00fcmde \u00e7ok farkl\u0131 bir manevra da yapabilirim. Bu alb\u00fcmde Ahmet Muhip D\u0131ranas\u2019\u0131n varl\u0131\u011f\u0131 \u00e7ok \u00f6nemli. Yani adam nice bestecilere ilham vermi\u015f. Ben olmadan da var. Di\u011fer besteciler olmadan da var olan ve olacak olan bir \u015fair. \u00c7ok az yazm\u0131\u015f ama \u00e7ok iyi yazm\u0131\u015f. Bir \u015fiiri yazabilmek i\u00e7in a\u00e7 oldu\u011funu unutan bir \u015fairden bahsediyoruz. Ne kadar sindirerek yazm\u0131\u015f anlatamam! T\u0131n\u0131y\u0131 ar\u0131yor. Ben b\u00f6yle bir \u015fair varken kendimi nas\u0131l ortaya \u00e7\u0131karabilirim ki. \u015eiirlerini duydum ve bir hale girdim. Ben zaten \u00e7ok iyi olan \u015fiirleri \u00fcfledim. O kadar. \u00c7\u00fcnk\u00fc normalde bahsetti\u011finiz gibi daha farkl\u0131 bir \u00fcslubum var. Fakat burada s\u00f6z konusu olan D\u0131ranas \u015fiirleri. Dedi\u011fim gibi \u015fiirini ald\u0131m ve \u00fcfledim sadece. <\/p>\n\n\n\n

Caz formu kendini ka\u00e7 \u015fekilde g\u00f6steriyor? <\/h4>\n\n\n\n

Kendi i\u00e7inde \u00e7ok da\u011f\u0131l\u0131m\u0131 var. Bu konuyu iyice a\u00e7abilmek i\u00e7in caz tarihine girmek gerekiyor. \u00c7ok kapsaml\u0131 ve katmanl\u0131 bir konu. Girersek kolay \u00e7\u0131kamayaca\u011f\u0131m\u0131z bir konu. Sadece vokal caz\u2019\u0131n bile kendi i\u00e7inde \u00e7ok da\u011f\u0131l\u0131m\u0131 var. Latin Jazz var, Cool Jazz var, Free Jazz var. <\/p>\n\n\n\n

-Hangisi size daha yak\u0131n? <\/h4>\n\n\n\n

O d\u00f6nemsel oluyor i\u015fte. T\u00fcrkiye\u2019ye d\u00f6nerken biraz endi\u015feliydim. \u00c7\u00fcnk\u00fc New York gibi bir \u015fehrin, Harlem gibi bir b\u00f6lgesinde, caz\u0131n merkezinde ya\u015fad\u0131m. D\u00f6nerken bu y\u00fczden endi\u015feliydim. Ama d\u00f6nd\u00fc\u011f\u00fcm zaman \u015eevket Ak\u0131nc\u0131 ve Korhan Erel ile tan\u0131\u015ft\u0131m. \u00d6zg\u00fcr do\u011fa\u00e7lamayla da onlar sayesinde tan\u0131\u015ft\u0131m. Korhan ve \u015eevket sayesinde caz\u0131n hi\u00e7 bilmedi\u011fim bir taraf\u0131na da y\u00f6neldim. New York\u2019da i\u015fin bu k\u0131s\u0131mlar\u0131yla ilgilenmemi\u015ftim. Bo\u015funa endi\u015felenmi\u015fim yani. \u0130nsan de\u011fi\u015fmek ve \u00f6\u011frenmek istedi\u011fi zaman, ger\u00e7ekten istedi\u011fi zaman her \u015feyi yapabiliyor. <\/p>\n\n\n\n

-2013\u2019de \"things\" isimli ilk alb\u00fcm\u00fcn\u00fcz New York\u2019da kaydedildi. Sonra 2016\u2019da kendi plak \u015firketiniz Things and Records u kurarak \"a little red bug\" alb\u00fcm\u00fcn\u00fcz\u00fc bu ba\u011f\u0131ms\u0131z mecradan yay\u0131mlad\u0131n\u0131z. B\u00f6yle bir \u015firket kurman\u0131n amac\u0131 neydi ve etkisi ne oldu? <\/h4>\n\n\n\n

\u015eirket kurman\u0131n g\u00fczelli\u011fi \u015fu. Ben i\u015fin mutfa\u011f\u0131na da girmeyi seviyorum. Yolculu\u011fun bu k\u0131sm\u0131n\u0131 seviyorum. \u00d6\u011frenmeyi, anlamay\u0131 seviyorum. <\/p>\n\n\n\n

-T\u00fcrkiye\u2019nin k\u00fclt\u00fcr sanatla mesafesini d\u00fc\u015f\u00fcnerek sordum bu soruyu. Ayr\u0131ca da k\u00fclt\u00fcr sanatla mesafeliyiz yorumuma kat\u0131l\u0131r m\u0131s\u0131n\u0131z? Gidi\u015fat nas\u0131l sizce? <\/h4>\n\n\n\n

Bir \u00fclkenin ekonomisi nas\u0131lsa, k\u00fclt\u00fcr sanat ortam\u0131 da \u00f6yledir asl\u0131nda. Ve bizim sekt\u00f6r\u00fcm\u00fczde, her ne kadar biz i\u015fin sanatsal k\u0131sm\u0131ndaysak da, bir de e\u011flence k\u0131sm\u0131 var. Biz m\u00fczisyen oldu\u011fumuzdan bu ay\u0131r\u0131m\u0131 g\u00f6rebiliyoruz ama d\u0131\u015far\u0131daki insanlar bu ay\u0131r\u0131m\u0131 \u00e7ok net g\u00f6remeyebiliyorlar. Ekonomide bir d\u00fc\u015fme oldu\u011fu zaman ilk biz etkileniyoruz. <\/p>\n\n\n\n

-Evet insanlar bir kriz oldu\u011funda ilk kestikleri \u015fey k\u00fclt\u00fcr sanata para ay\u0131rmay\u0131 b\u0131rak\u0131yorlar. \u0130lk olarak kitap almay\u0131 kesiyorlar. <\/h4>\n\n\n\n

Konserlere de gelmeyi b\u0131rak\u0131yorlar. <\/p>\n\n\n\n

-Dijital ortamlar bu anlamda nefes alman\u0131z\u0131 sa\u011fl\u0131yor mu? <\/h4>\n\n\n\n

Gen\u00e7ler i\u00e7in evet ama ya\u015fl\u0131lar ula\u015fmakta zorlan\u0131yor. \u0130stiyorum ki onlar da dinleyebilsinler. <\/p>\n\n\n\n

-\u00d6\u011fretmensiniz ayn\u0131 zamanda. Bah\u00e7e\u015fehir \u00dcniversitesi ve Bilgi \u00dcniversitesi\u2019nde dersler veriyorsunuz. Biraz bahseder misiniz? \u00d6\u011fretmenlik sizin m\u00fczikle olan ili\u015fkinizi besledi mi? <\/h4>\n\n\n\n

Bu y\u0131l e\u011fitmenlikte yedinci senem doldu. Bilgi \u00dcniversitesi\u0027nde \u015eark\u0131 Yaz\u0131m\u0131, M\u00fczikte Cinsiyet ve Caz Kompozisyon derslerini, Bah\u00e7e\u015fehir \u00dcniversitesi\u2019nde Caz Y\u00fcksek Lisans ve Sertifika b\u00f6l\u00fcmlerinde Vokal, Ensemble, \u015eark\u0131 Yaz\u0131m\u0131 ve Kromatik Yakla\u015f\u0131m derslerini veriyorum. \u00d6\u011fretmenlik m\u00fczikle olan ili\u015fkimi \u00e7ok besledi. M\u00fczi\u011fin i\u00e7imde taze kalmas\u0131na yard\u0131mc\u0131 oldu. Ayr\u0131ca \u00f6\u011frencilerimden de \u00e7ok \u015fey \u00f6\u011freniyorum. <\/p>\n\n\n\n

-M\u00fczikte cinsiyet diye bir \u015fey var m\u0131? <\/h4>\n\n\n\n

Var, olmaz m\u0131? Mesela \u015fimdi doktora yap\u0131yorum. Barok d\u00f6nemle ilgili bir ders al\u0131yorum. \u00c7ok de\u011ferli bir besteci olan hocam Koray Sazl\u0131, Francesca Caccini ile ilgili bir ara\u015ft\u0131rma yapmam\u0131 istedi. Ben de Google\u2019a Caccini yazd\u0131m. Bir s\u00fcr\u00fc bilgi \u00e7\u0131kt\u0131. Ben de \u00e7ok sevindim tabii. Me\u011ferse Caccini\u2019nin babas\u0131 da m\u00fczisyenmi\u015f ve yaz\u0131lan b\u00fct\u00fcn bilgiler baba Caccini ile ilgiliymi\u015f. \u015eimdi tamam baba \u00e7ok \u00f6nemli bir besteci ama k\u0131z\u0131 da \u00f6yle ve kitap yazm\u0131\u015f ayn\u0131 babas\u0131 gibi. Ama k\u0131z\u0131ndan tek bir c\u00fcmle ile bahsediliyor. Sadece bir \u015fark\u0131c\u0131 olarak. \u00dcstelik bu bilginin verildi\u011fi kitap o d\u00f6nemin kitab\u0131 de\u011fil, g\u00fcn\u00fcm\u00fczde yaz\u0131lan bir kitap. Olan\u0131 da yok say\u0131yorlar yani. Bir di\u011fer \u00f6rnek, Robert Schumann b\u00fcy\u00fck bir besteci ama e\u015fi Clara da b\u00fcy\u00fck bir besteci. Kitaplarda e\u015fi ile ilgili pek bilgi bulamazs\u0131n\u0131z. Mendelssohn ayn\u0131 \u015fekilde. K\u0131z karde\u015fi de besteci. Abisinin imzas\u0131n\u0131 kullan\u0131yor, besteleri yay\u0131nlans\u0131n diye. O d\u00f6nemle bu d\u00f6nem aras\u0131nda \u00e7ok az bir fark var cinsiyet ayr\u0131mc\u0131l\u0131\u011f\u0131nda. Kad\u0131nlar \u015fark\u0131 s\u00f6yler ama m\u00fczik bilmez, m\u00fczik yazamaz gibi bir alg\u0131 var. <\/p>\n\n\n\n

-Hemen bu sorunun ard\u0131ndan gen\u00e7 potansiyelleri de sormak isterim. Gen\u00e7leri nas\u0131l buluyorsunuz? <\/h4>\n\n\n\n

Nesilden nesile de\u011fi\u015fiyor. \u00d6\u011fretmenli\u011fe ilk ba\u015flad\u0131\u011f\u0131mda, 7 sene \u00f6nce daha zor ileti\u015fim kurmu\u015ftum gen\u00e7 nesille. Beatles\u2019\u0131 bilmeyenler vard\u0131. Queen\u2019i, Freeddie Mercury\u2019i bilmiyorlard\u0131. Ama \u015fimdi son iki senedir, yeni gelen nesil bu isimleri biliyor. \u00c7\u00fcnk\u00fc Queen ile ilgili bir film izlediler. En az\u0131ndan yeni nesiller Freddie Mecury\u2019yi tan\u0131yorlar bu sayede. <\/p>\n\n\n\n

-Ayn\u0131 zamanda Nouvart K\u00fclt\u00fcr Sanat internet sitesinde bir sayfan\u0131z var. Take Five isimli. Yeni alb\u00fcmleri payla\u015f\u0131yorsunuz. Bu i\u015fe g\u00f6n\u00fcl vermi\u015f caz sanat\u00e7\u0131lar\u0131 ile m\u00fclakatlar d\u00fczenliyorsunuz. M\u00fczik iyiye gidiyor mu ya da daha iyi olacak m\u0131? <\/h4>\n\n\n\n

\u00c7ok genel konu\u015fursak evet biraz daha iyi gidiyor m\u00fczik ad\u0131na baz\u0131 \u015feyler. Mesela birka\u00e7 \u00f6\u011frencimi g\u00f6zlemliyorum. \u00c7ok \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorlar her \u015feyden \u00f6nce. Yeni yeni \u00e7\u0131k\u0131yorlar sahnelere ama \u00e7ok iyiler. \u00d6\u011frencilerimin, donan\u0131ml\u0131 m\u00fczisyenler olarak yeti\u015fiyor oldu\u011funu g\u00f6rmek gurur verici. Caz m\u00fczi\u011finde bazen \u015f\u00f6yle bir \u015fey de g\u00f6rebiliyorsunuz. \u00c7ocuk \u00e7ok yetenekli, \u00e7ok \u00e7al\u0131\u015fkan ama ba\u015fka bir mesle\u011fi var. Her ikisini dengeleyemiyor. Ya da yine \u00e7ok yetenekli ama yaln\u0131zca cazla ilgileniyor. Bundan yirmi sene sonras\u0131 i\u00e7in ne yapacak, yapacak bir \u015feyi kalacak m\u0131 diye endi\u015feleniyorum. <\/p>\n\n\n\n

-2015\u2019ten itibaren Grammy \u00d6d\u00fclleri \u00fcyeli\u011fi yap\u0131yorsunuz. Biraz bahsedebilir misiniz? <\/h4>\n\n\n\n

Sekt\u00f6r\u00fc daha yak\u0131ndan tan\u0131mama vesile oldu. Uluslararas\u0131 alanda \u00e7ok fazla ki\u015fiyle tan\u0131\u015fmam\u0131 sa\u011flad\u0131. Sonu\u00e7ta bir \u00f6d\u00fcl mekanizmas\u0131 fakat sayd\u0131\u011f\u0131m sebeplerden dolay\u0131 faydas\u0131n\u0131 g\u00f6rd\u00fcm diyebilirim. <\/p>\n\n\n\n

-Te\u015fekk\u00fcr Ederim.   <\/p>\n\n\n\n

 <\/p>\n\n\n\n

 <\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

 <\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

D<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

 <\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n","post_title":"Muhip Bey: \u015eiir ve Cazz\u0027\u0131n Evrensel Bulu\u015fmas\u0131","post_excerpt":"","post_status":"publish","comment_status":"closed","ping_status":"open","post_password":"","post_name":"muhip-bey-siir-ve-cazzin-evrensel-bulusmasi","to_ping":"","pinged":"","post_modified":"2019-05-09 12:25:51","post_modified_gmt":"2019-05-09 09:25:51","post_content_filtered":"","post_parent":0,"guid":"https:\/\/gaiadergi.com\/?p=108792","menu_order":0,"post_type":"post","post_mime_type":"","comment_count":"0","filter":"raw"},"live_filter_cur_post_id":108792}'; block_tdi_122.td_column_number = "2"; block_tdi_122.block_type = "td_flex_block_1"; block_tdi_122.post_count = "4"; block_tdi_122.found_posts = "565"; block_tdi_122.header_color = ""; block_tdi_122.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_tdi_122.max_num_pages = "142"; tdBlocksArray.push(block_tdi_122); -->

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol