Ana SayfaUzayNASA 2030’a kadar Mars'a kalıcı olarak insan göndermeyi planlıyor

NASA 2030’a kadar Mars’a kalıcı olarak insan göndermeyi planlıyor

-

İnsanlığın Ay’a attığı adımdan bu yana yaklaşık 50 yıl geçti. O günden beri uzay araştırmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan yeni teknolojilerle daha rahat yaşam ortamları hazırlanırken, bir yandan da uzak gezegenler, yeni yıldızlar keşfediliyor. Günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sürekli yaşayan astronotlar mevcut.

Geçen ay içinde NASA’nın uzayda yaşam konulu yarışmasını kazanan 3B yapılar haberinden sonra şimdi de NASA, açıkladığı “Mars’a kalıcı insan yollama” planlarının detaylarıyla gündemde. Yayınlanan 36 sayfalık rapor, ihtiyaç duyulacak olan teknoloji ve alt yapıyı açıklıyor. Planlar; Dünya’dan bağımsız yaşamı hedefliyor, yani hedeflenen sadece gidip dönmek değil, orada dünyadan bağımsız yaşayabilmek ve kalıcı olabilmek.

EXOMARS ROVER

NASA’ya göre Mars’a yolculuk üç temel aşama içeriyor: Birinci aşama Dünya’ya Bağımlı Keşif”, Uluslararası Uzay İstasyonu Araştırmaları’na odaklı bir çalışma. Bu kısım 3B yazıcılar, yaşam destek sistemleri gibi test edilecek teknolojileri içeriyor. Bu amaçla geçirilecek ilk yıl büyük önem arz ediyor. Ardından “İspatlama Zemini” aşaması. Bu aşamada Dünya altındaki yörüngede çeşitli testlerin yapılması sözkonusu. NASA hâlihazırda insanları Mars’a taşıyacak büyük bir roket inşa ediyor. Bu iki aşamanın 2020 yılı sonunda yapılmış olması bekleniyor. Son aşama Dünya’dan Bağımsızlık”.

Bu işlemlerin zamanlaması tam olarak kesinleşmemiş olsa da 2030’larda Mars’a ulaşmadan önce insanların Mars yörüngesindeki uydulara; Phobos ve Deimos’a ulaştırması planlanıyor. Rapor, Mars’ta insanlar sayesinde bilim ve teknolojide büyük yollar kat edilebileceğine dikkat çekiyor. Bu projenin diğer ülkelerle birlikte yapılacak ortak çalışmalarla yapılacağı da vurguluyor. Son aşamada katılması beklenen ülkeler: Rusya, Japonya, Hindistan ve belki Çin. Anlaşılan 2040’larda bazıları için Mars’ta buluşmak için sözleşmek gayet gerçekçi olabilecek…

Mars'ta yaşam 3

NASA söz konusu projenin geliştirilmesine yıllık 4 milyar dolarlık bir bütçe ayırıyor. Bazıları bu projeye oldukça şüpheci yaklaşsa da NASA çalışmaları konusunda oldukça ciddi. Belki de sandığımızdan daha yakın bir zamanda, büyük uzay gemileri, uzaydaki yaşam alanları, uzay kapsülleri günlük konuşma konuları olacak.

Dünya’ya yaptıklarımıza bakınca “Kendini kolla sevgili Mars, insanlar yolda!” demek geliyor insanın içinden…

Kaynak: Elite Daily, Telegraph, IFL Science

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol