Ana SayfaKategorisiz3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile Mars'ta barınak yapılacak

3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile Mars’ta barınak yapılacak

-

3 boyutlu (3B) yazıcılar ve baskılar her geçen gün yeni bir haberle gündemde: Yemek yapmaktan köprü yapmaya farklı haberlerle karşımıza çıkan 3B yazıcıların bu sefer de Mars’ta barınak tasarlamada kullanılması planlanıyor.

Dünyadaki eşsiz eserleriyle ünlü mimarlık firması Foster + Partners, yakında diğer gezegenlerde binalar yapmayı hedefliyor. Şirket Mars’ta bir robot ekibi tarafından 3 Boyutlu (3B) basılacak dört kişilik barınağı tasarladı.

Marsta 3 boyutlu baskç metoduyla insansçz yapçlmasç tasarlanan yapçlar (1)

Tasarım America Makes ve NASA tarafından düzenlenen 3D Printed Habitat Challenge yarışması için hazırlandı. NASA bu sayede, günün birinde Mars’ta kalabilmenin kapısını aralayacak olan anahtar dizaynlar için, tasarımcıları 3B basılı çözümler aramaya yöneltmek istedi. Bilim insanları, araştırmacılar ve mühendislerin davet edildiği yarışmada, güvenli ve sürdürülebilir yapılar hedeflendi. Yarışmaya katılan 30 finalist arasından Foster+Partners’ın teklifi seçildi. Teklif; yapıların şekli kadar, nasıl inşa edileceklerini de içeriyor.

Marsta 3 boyutlu baski

93 m²’lik yapının daha Mars’a hiçbir astronot ulaşmadan önce, yarı otomatik robotlarla yapılması öneriliyor. Kullanılan malzeme Mars yüzeyinde bulunan “regolith” adıyla bilinen gevşek toprak ve kayadan oluşuyor. Bu da dünyadan Mars’a inşaat malzemesi taşınması ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Marsta 3 boyutlu baski3

Şirket yüksek sayıda ihtiyaç duyulan robotların üç tip olacağını söylüyor. Bu sayının gereğinden fazla olmasının sebebi de; inşa sırasında arızalanan ya da bir aksilik yaşanan robotun yerini bir diğerinin alabilmesi, böylece işlemin sorunsuz bitirilebilmesi.

Marsta 3 boyutlu baskç metoduyla insansçz yapçlmasç tasarlanan yapçlar (3)

İnşanın ilk adımda büyük “delici robotlarla” binanın yapılacağı yerde 1,5 m derinliğinde bir krater oluşturulacak. Bu işlemden sonra yerleşim yerinin ana birimini oluşturacak şişebilen modüller kraterlere yerleştirilecek. Daha küçük “nakliyeci robotlar” regolith içindeki şişme modülleri kapatmak ve böylece katlı duvarlar oluşturmak için kullanılacak. Son aşamada ise “eritici robotlar” regolith malzemesini mikrodalgalar kullanarak eritecek, böylece radyasyon ve aşırı sıcaktan koruyan dış kabuk kısmı oluşturulacak. Malzemenin mikrodalgayla eritilme işlemi 3B’lu yazıcılarla aynı prensiple çalışıyor. Barınak birbiri içine geçen çok sayıda özel ve genel alan içeriyor. Foster+Partners astronotların fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını da göz önüne alarak pozitif atmosferli bir yaşam alanı dizayn etti.

Mars 3 boyutlu baskı 1

Bu yarışmanın bir getirisi de dünyada da barınmanın güvenli ve sürdürülebilir yollarını göstermesi oldu. Özellikle 3B çözümlerin, eldeki malzemeleri kullanarak barınaklar yapabilmesi, fakir ülkeler, doğal afetlerden etkilenenler ya da savaş sonrası mülteciler için güvenli barınaklar sunabilineceğini göstermesi etkileyici. Anlaşılan önümüzdeki yıllarda 3 boyutlu yazıcılar en az endüstri ve medikal alanlar kadar, yapıyla ilgili alanları da etkileyecek.

Mars'ta 3 boyutlu baski

Kaynak: Foster + Partners, Gizmag, de zeen, 3ders

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol