Dünyanın yükümüzü taşıyamayacak bir hale bürünmüş olduğu ve mevcut hayatın çöküşe geçmiş olduğu, son dönemlerde sıklıkla belirtilmekte. Bitmek bilmeyen inşaatlar, yollar ve yapılar, durmadan çoğalmakta olan nüfus, savaşlar, sonu gelmeyen güç ve para savaşları, et tüketimi, hayvan katliamları, salınan gazlar dünyanın kaynaklarını tüketmiş durumdalar. İstanbul’da bile son ormanlar üçüncü köprünün inşasıyla beraber yok edildiler. Şimdi ise yan yollar eşliğinde ağaçlar yok edilmeye başlandılar. Bu yan yolların etrafına binalar dikilecek ve bunun sonucunda da İstanbul, oksijenin neredeyse olmadığı, hastalıkların ve salgınların kol gezdiği bir kent haline gelecek. İstanbul örneği, dünyanın bir çok ülkesinde mevcut.
Peki amaç, bilim-kurgu filmlerinde olduğu gibi uzaya kaçmak, orada koloniler oluşturmak mı? Yoksa uzaydaki diğer gezegenleri de sömürmek, onların kaynaklarından faydalanmak mı? Muhtemelen her ikisi.
NASA, gelecekte astronotları barındırabilmek adına “derin uzay habitatları” kurmaya hazırlanıyor. Uzay ajansının Next Step-2 adlı programı 65 milyon dolar bütçe gerektiriyor.
Derin uzay habitatları, Ay’a ve Mars’a yönelik görevleri destekleyecekler. Habitatlar, dünyada tasarlanıp inşa edildiler. İnşa sonrasında, gelecekte bulunacakları uzay ortamına benzer bir ortama yerleştirildiler; bu sayede bilimciler onları rahatlıkla test edebilecekler.
NASA’nın verdiği bilgiye göre bu makineler karmaşık sistemlere ve sayısız özelliklere sahipler. Habitatların içinde depolama yerleri, yaşam destek sistemleri, radyasyon azaltıcılar, izleme sistemleri yanısıra yangın söndürme ve sağlık sistemleri de var.
Habitatlar için hazırlanmış ortam prototipleri NASA ve diğer kuruluşlara projeyi geliştirme imkânı sunuyor.
Derin Uzay Habitatları 2012’de NASA tarafından ortaya konan bir tasarımdı. Bu tasarıma göre dört uzay ekibi görevlisi dünyaya yakın yörüngelerde keşif yapabileceklerdi. Habitatlar 60 günlük, 500 günlük görevler için tasarlanmışlardı. Şimdi ise kapsamları daha da genişletilmiş durumda. Bu sayede daha uzak noktalarda üsler kurulması, mümkün hale gelecek.
Kaynak: RT