NASA, ticari mürettebatını uluslararası uzay istasyonuna götür getir uçuşunu yapacak ilk CST-100 uzay taksisi siparişini Boeing’e verdi. Taksi, 2017 tarihinde uçuşlara hazır olur olmaz insanlı uçuşlara başlayacak.
Günümüzde ABD’li astronotların uzay istasyonuna ulaşımını Rusya sağlıyor ve koltuk başına 70 milyon dolar alıyor. NASA, Boeing ve SpaceX’in koltuk başı fiyatının 58 milyon dolar olacağını tahmin ediyor.
SpaceX henüz sipariş almamış olsa da NASA bu yıl içinde büyük olasılıkla bir sipariş verileceğini ifade ediyor.
Kimlerin uçacağı ise daha sonraki bir tarihte kararlaştırılacak. NASA’nın Ticari Mürettebat Program Müdürü Kathy Lueders, “NASA ve ticari destekçileri için son gelişmeler ve sertifikasyon en öncelikli; ancak geleceği takip etmek de ticari mürettebat ve istasyon programları için aynı derecede önemli” diyor. “Stratejimiz daha korunaklı, güvenilir ve uygun maliyetli mürettebat görevleriyle sonuçlanacaktır” diye de ekliyor.
Uzay gemisi 2017 için hazır
Boeing’in NASA’yla yapılan Ticari Mürettebat Ulaşım Kapasitesi (CCtCap) sözleşmesinin dördüncü aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından mihenk taşı devam ediyor. Boeing, uzay ajansına uzay gemisi tasarımının, montaja, entegrasyona ve teste hazır olduğunu gösterdi.
Boeing Ticari Programlar Başkan Yardımcı John Mulholland, bir açıklamasında “2017’de uçmak için doğru rotadayız ve kritik mihenk taşı bizi CST-100, tasarımının tamamen geliştirme adımı olan bir sonraki aşamaya götürüyor” diye belirtiyor.
SpaceX, geçen ayın başında pilotsuz uçuş testini başarıyla yaptı. NASA, şirketlere uzay gemisi inşasında zaman tanımak için CCtCap siparişlerini göreve başlanılmadan iki üç yıl önce veriyor.
Mürettebat uçuşları başladığında, standart görevde uçuşlarda NASA’dan ya da NASA tarafından desteklenen dört mürettebat bulunacak. Uzay gemisinin görev profili 100 kilo basınçlı kargo taşımak ve istasyonda 210 gün kalmayı gerektiriyor.
NASA 2017 uçuş tarihinin, Kongre üyelerinin 2016 yılı ve sonraki yıl için istenen bütçenin kabul edip edilmemesine bağlı olduğunu söylüyor. Boeing ve SpaceX ile kurulan bu ortaklığın uzay istasyonunda yapılan çığır açan deneylerin ve araştırmaların miktarını iki katına çıkartılabileceğinin de altını çiziliyor.
Kaynaklar: Space, IBT, Tech Times