Sevgili okuyucular,
3.İstanbul Tasarım Bienali çerçevesinde tasarlamış olduğu “Empati gözüyle sürdürülebilir yaşam” konseptli çalışmasını bizlerle paylaşan okuyucumuz, çalışmasının tasarım sürecini ve bu çalışmasıyla neyi anlatmayı hedeflediğini bizlere şöyle anlatıyor:
“Günümüzde görmek yerine ‘bakmayı’ tercih edenler, kendilerine benzemeyen insanları ormanlarımızı, bitki örtülerimizi, hayvan dostlarımızı katlediyorlar. Bunu cahilce, acımasızca yapabilmelerinin tek sebebi ‘görmemeleri’dir. Dünyada rant için katledilmiş ortamlar, keyif için harcanmıştır. İnsanlar, toplumsal normlara uymadığı için işkencelere maruz kalmış, acımasızca katledilmişlerdir.
Bu tasarımı yaparken, ekolojik sistemde yenilebilir ürünlerin bizler için ne kadar faydalı olduğunu düşündüm. Kısmen de olsa dünyada yapılan ırkçılığı temsilen, doğanın tüm renklerinin siyah ve beyazdan geldiğini anlatmak ve bu renkleri, aslında hepimizin bu dünyada eşit olduğunu gösterebilmek adına, hayati önem taşıyan organlarımızı ifade etmek için kullandım.
Toplum, vicdan gözüyle bakmaya başladığı zaman sürdürülebilir bir hayatı mümkün kılacaktır. Geçmişten ve gelecekten ilham aldığım tasarımlarıma yön verirken, yaptığım ilk şey toplumu gözlemlemekti. İnsanlar, yaşadığı topluma vicdanıyla bakmadığı sürece, çevre kirliliğine, kadına, hayvana, çocuğa şiddete, zorla ve erken evlendirmelere, engelli insanlarımıza duyarsız kaldığı sürece, kötülükler zinciri devam edecektir. Doğaya hislerimle yaklaşmaya, çevreyle empati kurmaya ve ardından çevreye, insana duyarlılığımı göstermeye başladığımda farkettim ki sürdürülebilir bir yaşam ancak böyle mümkün ve kesinlikle sağlıklı toplumların oluşması da sürdürülebilir bir hayata bağlı.
Doğamızı katledenlerin, ‘bizler’ olması nedeniyle, doğayı insan figürleriyle birleştirdim. Tasarımlarımın geçmişe ayna tutması, geleceğe iz bırakmasını amaçlıyorum ve geçmiş ile gelecek arasında kendime has bir köprü kurdum. Tasarım, kişinin kendi ruhunun dolaştığı vadilerde, özgürlüğün sınırlarını aşma şeklidir. Benim vadilerimde dün, bugün ve yarınlar vardır.”
Okuyucumuza tasarımını bizlerle paylaştığı için teşekkür eder, tasarım hayatında başarılar dileriz. Buyrun, bu da çalışmanın sergileneceği etkinlik afişi:
Hazırlayan: Merve Çay