Bilinmezliği korkutuyor ölümün ama hepimizin beklediği son ve belki de yeni bir başlangıçtır ölüm. Toprağa kavuşmadan önce bu dünyada en çok sevdiğimiz şeyi son bir kez daha yapmak güzel olmaz mıydı? Peki, yerimizden kalkamayacak kadar hastaysak son dileğimiz gerçekleşmeyecek miydi?
Zamanının büyük çoğunluğunu hastanede yatağına bağlı geçiren Mario Stefanutto, sedye ile başka bir hastaneye nakledilmeye ihtiyaç duyulduğu zaman olduğu yerden sadece ayrılıyordu. Kasım 2006’da ise hastane naklinde bir gecikme oldu. Üç ayını geçirdiği aynı yatağa geri dönmeye hiç istediği olmadığından Stefanutto, Kees Veldboer‘e hem suyun yakınında olabilmek hem de Rotterdam limanına da hoşçakal diyebilmek için kendisini Vlaardingen Kanalı’na götürüp götürmeyeceğini sordu.
Bunun üzerine Veldboer, Stefanutto’ya sordu “Tekrar denize açılma imkânına sahip olmak ister miydin?” Ölümcül derecede hasta olan emekli denizci ise “İmkânsız” diye cevapladı. O an Veldboer, onun dileğini gerçekleştirmek için gücü dahilindeki her şeyi yapacağını fark etti.
Veldboer, meslektaşlarından ve bir tekne turu şirketinden de yardım alarak bir hafta sonra Streffanutto’nun son kez kanala açılmasını sağladı.
Strefanutto’dan aldığı duygusal karşılık ile Veldboer, Ambulans Dilek Vakfı‘nı yarattı. Merkezi Hollanda’da olan kuruluşun 230’a yakın gönüllüsü ve şimdiye dek verilmiş 7 bin civarı dileği var. Bu yardım kuruluşunun şartları ise kişi, ölümcül hastalığa sahip olmalı ve sadece sedye ile nakledilebilmesi gerekiyor. Ayrıca bu merkez, günde her yaştan dört insana yardım ediyor.
Sürücülük yapan emekli asker Roel Foppen’ın BBC‘ye verdiği demeçte şöyle ifade ediyor: “Eğer insanlar bizim geldiğimizi biliyorlarsa kendilerine yeni enerji kaynakları buluyorlar. Çoğunlukla aileler iptal etmek üzere olduklarını çünkü hastanın çok hasta olduğunu söylüyorlar fakat vardığımızda günü dışarıda geçirmeye hazır biçimde ışık saçıyorlar.”
Yardım kuruluşunun yardım ettiği en genç hasta sadece 10 aylık bir bebekti. Çocuklar için bir bakımevinde kalan bu bebek kendi evini hiçbir zaman göremedi. Ailesi onu bakımevinden çıkartıp, onunla birlikte evlerinde oturmayı diledi.
Bir ambulansı olan ve komple medikal yardım sağlayan Ambulans Dilek Vakfı, tamamen eğitimli bir hemşire ile birlikte polis ve itfaiye geçmişi olan özel sürücüleri her zaman yanlarında bulunduruyor. Ambulans, hastalara dışarıyı görebilme imkânı sunuyor. Bütün bunlara ilham olan Stefanutto’yu anmak adına her hasta, Mario adında bir ayıcık da alıyor.
Kaynak: The Plaid Zebra