Geçtiğimiz pazar günü Porto Riko hükümeti, uzun zamandır tartışmalara sebep olan tıbbi esrarın serbest bırakılması konusunda olumlu adımını attı. Neden ve nasıl konularını onların ağzından dinleyelim.
Vali Alejandro Garcia Padilla, adanın sağlık sekreterine, tıbbi esrarın serbest bırakılması halinde elde edilecek yarar ve getirebileceği olumsuz etkiler ile ilgili detaylı bir rapor hazırlaması için üç aylık bir süre vermişti. Sürenin sonunda hemen harekete geçildi ve tıbbi esrarı serbest bırakacak olan adımlar atıldı.
Garcia verdiği demeçte; “Sağlık açısından, gelişmemizi ve hayat kalitemize temel oluşturacak önemli bir adım atıyoruz. Eminim ki artık pek çok hasta uygun tedaviyi görebilecek ve bu da onlar için bir umut olacak” şeklinde konuştu.
Verilen izinler sonucunda, sağlık birimleri artık esrar türevli ilaçların hastaya ulaştırılması ve denetlenmesi konusunda çalışmalarına başlayabilecek.
Garcia ayrıca yönetimin yakın zamanda tıbbi esrarın hangi hastalıklarda ve ne ölçüde kullanılacağıyla ilgili bir liste hazırlayacağını da duyurdu. Bunun yanı sıra Garcia tıbbi esrarın, Amerika ve pek çok ülkede migrene bağlı ağrıların giderilmesinde ve MS (multipl skleroz), epilepsi (sara) ve AIDS hastalarında kullanıldığını da not düştü.
Tıbbi esrar Amerika’nın 23 eyaletinde şimdiden serbest ve onun dışında Jamaika ve Karayipler‘de de yakın zamanda hem küçük miktarda esrar bulundurmak suç kapsamından çıkartıldı hem de tıbbi esrarı serbest bırakacak düzenlemeler yapıldı.
Porto Riko temsilciler meclisi başkanı Jaime Perello da Garcia’nın verdiği onayı desteklediğini belirtti ve ekledi; “Bu doğru yolda atılmış bir adım. Hastalar tıbbi esrarın ağrılarını azalttığını söylüyor.“
Muhalefet parlementerlerinden Jeniffer Gonzalez ise Garcia’nın attığı bu adımın, kontrol dahilindeki maddeler yasalarını belirsizliğe sürükleyen bir nitelikte olduğunu söyledi.
2013 yılında Porto Riko’da, hastalara tıbbi esrar kullanmaları için bir reçete verilmesi konusu masaya yatırılmıştı; fakat son karar alınmamıştı.
Esrarın her türlü kullanımının serbest olması gerektiğini savunan bir aktivist olan Amando Martinez, The Huffington Post‘a verdiği ropörtajda, Garcia’dan gelen bu olumlu adım karşısında oldukça şaşırdığını belirtti. Ayrıca, hangi hastalıklar için tıbbi esrar kullanımının serbest bırakılacağını ve tıbbi esrarın ithal mi edileceğini, yoksa adada insanların kendilerinin üretmesine izin mi verileceğini merak ettiğini de ekledi. Martinez’in ağzından iletirsek; “Sorulacak pek çok soru var. Bütün detaylarıyla ilgilenmemiz gereken bir konu.“
Kaynak: The Huffington Post