Ana SayfaKültür & SanatMüzikPunk ölmedi! Project Youth'la Punk ve daha fazlası üzerine bir röportaj

Punk ölmedi! Project Youth’la Punk ve daha fazlası üzerine bir röportaj

-

Bugün sizi Türkiyeli Punkrock grubu Project Youth ile tanıştıracağız, bilenler için ise gruptan son haberler bu röportajda olacak. Özellikle The Adicts, English Dogs meraklılarına tavsiye edeceğimiz Project Youth aynı zamanda yerli punk camiasından önemli isimlere çatı oluyor.

Selamlar, benim de elimde bulunan Middle East albümünden beri neler yaptınız? Yurtiçi ve yutdışı konserleriniz oldu ve sanırım yeni bir EP de geliyor. Bize avrupa turnenizden bahseder misiniz? İzleyici, ortam ve tepkiler nasıldı ?

Burak: Turne çok güzel ve verimli geçti bizim için. Konser sonraları aldığımız tepkiler tatmin ediciydi bizim açımızdan. Ortam ve izleyici kısmına gelecek olursak, şehir şehir farklılıklar gösterdi. Aralarında Dijon en iyisiydi diyebilirim. Hem punk ortamı anlamında hem de seyirci etkileşimi olarak muhteşemdi.

Kadir: Turne kapsamında 7 şehir 3 ülkede konser verdik. Bir ülkeye de takılmak için uğradık, hangi ülke ve şehir olduğunu tahmin etmek zor değil. Bu konserlerden her şehrin ve ülkenin kendine has bir temas biçimi vardı. En yüksek enerjili temas Fransa’nın Dijon ve Almanya’nın Lübeck şehirlerinde gerçekleşti. Şehirlerin küçük olmalarından mı bilinmez ama büyük şehirlere nazaran insanların sizinle etkileşimleri muhteşemdi. Büyük şehirlerde verdiğimiz konserlerde evet pür dikkat izleyip, dinleyen insanlar mevcut ve kalabalıktı fakat garip bir donukluk hissettim ben açıkçası. Belki de bana öyle gelmiştir.

Geçen albümünüzün Avrupa ve diğer ülkelerdeki yansıması nasıldı?

Can: İlk albümle çıkış yapmış bir gruba göre bu kadar kısa sürede olumlu dönüşler alacağımızı tahmin etmiyorduk. Beklemediğimiz bir anda Dijon, Fransa’da uzun yıllar öncesinden beri gerçekleşen Maloka Fest için teklif aldık. Bu teklif Avrupa turnemizin temellerini attı.

Güney: Middle East, 77 punk rock soundunu içimize sinerek günümüzün elementleriyle süslediğimiz bir albüm oldu. Hem İstanbul’da hem de Avrupa’da güzel tepkiler aldı. Maximum Rock’n Roll The Clash ve Sex Pistols’ın yaptığı müziğin tekrardan doğduğunu ancak İstanbul’dan çıkmış olmasının bir hayli şaşırtıcı olduğunu söylediler. Bence aldığımız en güzel kritikti. Taklit yapmadan veya geçmişte zaten yapılmış bir müziği icra ederek değil, esinlendiğimiz grupların etkilerinin görüldüğü ama özgünlüğümüzden hem müzik hem de lirik olarak ödün vermediğimiz bir çalışma oldu. Haliyle insanlara da bu tutumumuzun geçmesi sevindirici.

taken by Neriman Arslan
Gördüğüm kadarı ile yeni EP’nizin plak versiyonu için yurtdışı bir labelle anlaşmışsınız. Yeni plak şirketi yeni EP ile ilgili hangi kısımlarla ilgilenecek? EP’nin kaset versiyonu gene Wargasm’da, peki CD versiyon da olacak mı?

Burak: Middle East albümü sonrası bizi Fransa’ya davet eden Maloka ile yeni EP miz Social Dump’ın plak basımı için anlaştık. Ocak 2019 gibi elimizde olacağını düşünüyoruz. Kaset versiyonunu Wargasm basıyor olacak zaten. CD için daha bir şey düşünmedik fakat yine Wargasm basabilir diye düşünüyoruz.

Konserleriniz sırasında hem gittiğiniz ülkelerin punk camiası hem de sosyal açıdan tespit ya da izlenimleriniz nelerdir?

Burak: Bize göre çok daha kalabalık ve aktifler. Tüm gruplara değer verdiklerini hissedebiliyorsunuz. Saat kaç olursa olsun gelip sizi izliyor ve merch(grubun materyalleri, cd, shirt vs) alıp desteklemeye çalışıyorlar. En göze çarpan izlenimim bu oldu.

Kadir: Benim için şu ana kadar underground sahnelerini gördüğüm ve çaldığım ülkelerden Yunanistan zirvededir. Kişi sayısı, konserlerdeki enerji ve his bakımından Yunanistan seyircisinin yeri çok ayrı. Bunun ben marjinal düşünce diye tabir edilen düşüncelerin toplumda karşılık bulmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca özellikle Batı Avrupa ülkelerinin sahneleri oldukça aktif ve neredeyse her gün konser var. Hafta içi ya da hafta sonu önemsemeksizin.

Türkiye punk camiasının şu anki durumu için ne düşünmektesiniz? Sizce camia yeterince punk’mu?

Burak: Son 10 seneye bakarsak çok daha pozitif bir resim çizebilirim. Yeni bir sürü grup, label türüyor ve bu çok sevindirici. Ne kadar kalıcı olabilir hepsi bilemiyorum fakat üretimi görmek şahsen beni çok sevindiriyor. Eskiden aynı gün aynı bölgede iki farklı punk etkinliği düşünemezdik fakat şimdi bu olabiliyor ve seçim yapmak zorunda kalabiliyoruz. Bunlar güzel detaylar.

Güney: Konserler dolu geçiyor. 2011’den beri farklı yıllarda farklı gruplarla konserler verdim ancak grup arkadaşlarım benden daha tecrübeliler. Onlardan bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla şu an underground sahne gayet iyi, eskiden konserler dolmazken şimdi farklı konserler çakışabiliyor ve insanlar seçmek zorunda kalıyor. Umut verici bir gelişme. Kitlenin yeterince punk olup olmadığı konusu sanırım bizim değerlendirebileceğimiz bir konu değil. Herkes bu müziğe farklı bir anlam yüklüyor, bazen protesto bazen eğlenmenin farklı bir yolu, bazen kendini ifade etme biçimi. Ancak kitle müziği sevdiği için geliyor bence değerli olan bu.

Şarkılarınızda sosyal ve politik konulardan bahsediyorsunuz. Punk için gayet beklenebilir fakat tabii ki gördüğümüz kadarı ile yerel konularla da sos ekliyorsunuz. Yeni albümde liriksel olarak bizleri neler bekliyor?

Kadir: Şarkılarda yerel ve global problemleri işliyoruz evet. Punk bu coğrafya için aslında bulunmaz bir nimet. Çünkü konu bakımından anlatabileceğiniz çok fazla şey var. Ben de özellikle bu coğrafyanın temel problemlerinden de bahsetmek için çaba gösteriyorum. Yeni kısa çalardaki şarkıların üçü global kronik problemlerle alakalı, sosyal medya bağımlılığı, tüketim bağımlılığı ve toplumun birey üzerindeki baskısını ele alıyor. Bunların dışında da son yılların en temel problemlerinden biri olan hem Avrupa hem de bizim toplumumuzu fazlasıyla ilgilendiren mülteci konusundan bahsediyorum. Bu konu herkesin konuştuğu ama mültecilere sorulmadığı bir konu ve bunu irdelemeye çalıştık.

Yeni albümün kayıtları nasıl geçti? Sound olarak eskisi ile aynı mı yoksa daha farklı bir sound mu bizi bekliyor?

Burak: Social Dump EP kayıtları gayet iyi geçti. Kayıtları Stüdyo Mayday’de Alper Ekiz ve Barış Ergün ile beraber yaptık. Mix ve Mastering Wargasm Records tarafından yapıldı. Plak basımı için final versiyonunu yakın zamanda gönderdik. Müzikal olarak Middle East’ten çok kopmadık. Tabii yine de farklı şeyler de denedik. Sound olarak ilk albüme göre biraz daha “cilalı” diyebiliriz.

Can: Müziğimiz belli biri döneme ait birkaç gruptan besleniyor. İcra ettiğimiz klasik punk rock/oi etkileşimlerinin yanı sıra dinleyiciler bu yeni EP’de çok az da olsa new wave/punk etkilerini de hissedebilirler.

Yerli konserleriniz ve yurtdışı konserlerinizi karşılaştırdığınızda nasıl bir fark görmektesiniz?

Burak: Çok değişken bir durum bu. Bazı yerli konserlerimiz yurtdışından daha kalabalık ve çok daha enerjik olabiliyor. Ya da tam tersi durumlar da yaşayabiliyoruz. Bundan dolayı tam bir kıyaslama yapmak mümkün olmuyor.

Sizi izlemek isteyenler için önümüzdeki konserler nelerdir? 

Can: En yakın konserimiz 10 Kasım Wargasm Fest. KargART’da gerçekleşecek. 2018’in son konseri ise 1 Aralık’da Peyote Nevizade’de İtalyan punk rock grubu Idol Lips ve lokal sahneden Reptilians From Andromeda ve Kozmik Yıkım eşliğinde olacak.

taken by Neriman Arslan
Grubun ilerleyen planları nelerdir?

Burak: Şu an yoğunlaştığımız yeni EP ve konserlerimiz var. Yeni EP için klip çekmeyi düşünüyoruz. Bunun dışında ileride gelecek uzun çalarımız için yeni şarkıları inşa etmeye başladık.

Türkiye de metal ve punk gibi müzik türleri icra ederek hayatı idame ettirmek imkansız. Sizlerin bu anlamda yaşadığı zorluklar nelerdir?

Burak: Metalciler iyi kazanıyor diye biliyoruz ama 🙂 Şaka bir yana müzikten para kazanmayı bırakın, konser gelirleri prova paramıza anca yetiyor diyelim. Hatta bazen cebimizden verdiğimiz de oluyor. Tabii sadece prova ile bitmiyor. Kayıt, ekipman masrafları vs vs uzuyor bu liste. Genelde zorluklar maddi yönde oluyor.

Kadir: Açıkçası para her alan için sorun. Kendi kendini devam ettirecek kadar kazansa biz bunu yeterli görüyoruz. Bunun dışında grupları anlamak istemeyen insanlardan biraz müzdaribiz. Ben, “sizler nasıl punksınız tişörtlerinizi neden para ile satıyorsunuz?” diyen dahi gördüm. Yani stüdyoların, kaydın, turnenin, tişört baskısının, kaset ve plak baskılarının ücretsiz olduğu gün, söz veriyoruz biz de bütün merchlerimizi bedava dağıtıp, konserlerimizi de ücret almadan yapacağız. Gerçi ücret almadan çıktığımız sayısını hatırlamadığım birçok konser olmasına rağmen.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....
Kronstad
Kronstad
Özgürlük bireyin kendisinde başlar. Kavramak gerekir önce. Anlamak yetmez, bilmek yetmez. Kavrayıp şaşırmak gerekir. O zaman anlarız etrafımızı saran kölelik kafesinin nasıl da içinde olduğumuzu. Köle olmak istemiyorsak köle olmamayı öğrenmeliyiz. Eğer istersen asla köle olmazsın.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol