Oxomo’nun (Kristal Güngörün) yeni toplama albümü 9 Eylül Cumartesi günü çıktı. Albümde dünyanın değişik uçlarından pek çok sanatçı yer alıyor. Rönesans ve psychedelic kelimelerini harmanlayarak albüme RENAIPSYANCE ismini veren Oxomo “Geçmişten günümüz portallarını açan bir sihirli hatırlatma var!” diyerek yola çıkmış.
Albümü buradan ücretsiz olarak indirme imkânına da sahipsiniz. Eğer dinlemeye başladıysanız, gelin bir yandan bu işitsel dışavurumun manifestosunu Kristal Güngörün’ün dilinden okuyalım:
“VA Renaipsyance dünyanın değişik ülkelerinden producerları bir araya getiren ve yaşadığımız çağa dikkat çekmek isteyen, dark bir toplama albüm. Mexico’dan Popol Vuh Records tarafından desteklenen ve ücretsiz olarak yayınlanan bu albümde özellikle geçen yılki Mexico ve Guatemala seyahatinde birebir tanıştığım genç ve yetenekli producerların yanında, Kanada Amerika, İsviçre, Almanya, Macaristan, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerden de sanatçılar bulunmakta. Oxomo olarak ikinci toplama albümüm olan bu proje için seçtiğim tema Psychedelic Rönesans. Albümün adı olan VA Renaipsyance aslında, 14-17. yüzyılları arasında İtalya’da ortaya çıkarak özellikle Avrupa’da yaygınlaşmış bir düşünce ve sanat akımı olan ‘Renaissance’ ve ‘Psychedelic’ kelimelerinin bir araya gelişiyle oluşturulmuş yeni bir kelime ve terimdir.
Rönesans’ın oluşmasını ve yayılmasını sağlayan birçok farklı faktör vardı. Bunlardan en önemlisi belki de coğrafi keşifler sayesinde eski ve yeni kültürle etkileşimin yanında kâğıdın ve matbaanın keşfi ile bilginin halka daha hızlı ulaşmasıydı. Tabii ki orta çağ, günümüzden çok farklı bir dönemdi, monarşi ile yönetilen ülkeler, Hristiyanlığın baskısı ile sürdürülmeye çalışılan sanat ve bilim, halkın bilgisiz ve kaba bilinç yapısı… Şu an içinde olduğumuz çağ, sahip olduğumuz sistem, bilgi ve teknoloji bakımından orta çağ ve Rönesans döneminden oldukça farklı olsa da, yaşanan teknolojik gelişim ve müzikle oluşturulan psychedelic bir bilinç yapısının – küçük de olsa bir kesimin- sanat ve yaşam algısını değiştirdiği bir aydınlanma çağı olarak görmek yanlış olmaz. Psychedelic trance kültürü farklı ülkelerden alternatif insanları, sanatçıları bir araya getirerek bilgi ve yaratıcılığın hızlı ve direk paylaşımına imkan tanıyor.
Şu an ileri bir teknoloji, sınırsız ve ücretsiz bilgiye erişimin internetle oldukça kolaylaşması, sosyal medya sayesinde dünyanın her yerine aynı anda ulaşabilmek ve müzikle esnettiğimiz hayal gücü ve zaman zaman bir araya gelerek toplu bir bilinç oluşturmaya çalıştığımız müzik ve doğa ritüellerimizle aslında yeni bir yaşam biçiminin ilk örneklerini verdiğimiz bir ortama sahibiz. Bu kadar hayalin olduğu bir ortamda yeni fikirlerin, yeni anlayışların, yeni sistemlerin ortaya oldukça hızlı ve çılgınca çıkacağına inanıyorum. Bilgi ve enerji, onu nereye kullanacağımızı bilmediğimiz zaman yığınlara dönüşüp anlamını kaybedebiliyor, fazlalık gibi birer ağırlığa ve karmaşaya dönüşüyor. İnsan oğlu bitmek bilmez bir keşfin içinde ancak bulduklarımızla ne yapacağımızı hâlâ bilmiyoruz ki, böyle bir teknolojiye ve bir bilgi çağına göre, genel olarak insan yaşamı ve kalitesi acınacak durumda. Genç nesil olarak bizlerin farklı açılardan bakabildiğimiz sisteme, dünya düzeni ve insan yaşam biçimlerine yeni alternatifler getirebileceğimize inanıyorum. Özellikle psychedelic kültür içinde sanatın birçok dalından amatör ve profesyonel sanatçılarla geleceğe sekil vereceğimize, hatta fikirlerimizle geleceğin tasarımcıları olacağımıza inanıyorum. Matbaanın ve kâğıdın keşfi bir aydınlanma çağı başlattıysa, müziğin teknik açıdan geldiği son nokta olan Psychedelic Trance sayesinde galaktik bir aydınlanmanın mümkün olduğuna inanıyorum. Bu albümün en büyük amacı bu aydınlanma çağını yeniden hatırlatmak ve farkına varan kişilerin yaratıcılığını müzik yolu ile hareketlendirmek. Adı Renaipsyance olsun olmasın, geniş bir perspektiften baktığımızda gelecekte bu çağın büyük bir aydınlanma çağının başlangıcı olduğunu göreceğiz. Geleceği yeşillendirecek tohumları bizden başkası atmayacaktır.
DarkPsy içinde farklı tarzlara sahip, farklı ülkeden producerlardan oluşan bu albümde ortak bir nokta belirlemek için yine temamız olan Rönesans’tan esinlendik. Tüm sanatçılar yaptıkları parçalarda Rönesans sonrası klasik müzik eserlerinden introlar, melodiler kullandılar. Sadece Varazslo, The Doors’ tan klasikleşmiş bir parça olan ‘Break on Through To the Other Side’ parçasının remix ini yaparak farklı bir klasik anlayışı getirmiş oldu. Albümün kapak tasarımını Voodoo Hoodoo Records’tan Otkun Atman tasarladı.Orjinali 15.-16. yüzyıllarında yaşamış olan Rönesans Ressamı Hieronymus Bosch’un ‘A Violent Forcing Of The Frog’ eserinin psychedelic bir reprodüksiyonu. Albümün mastering’ini ise Mexico’dan Arcek yaptı. Temiz ve profesyonelce yapılmış mastering sayesinde parçalar çok daha net ve dinlemeye hazır. Albüm 10 Eylül 2017’den sonra BandCamp sitesinden ücretsiz olarak indirilebilecek. Free Download linkleri için aynı isimli Facebook event sayfasından takip edebilirsiniz.
Çalıştığım tüm sanatçılar gerçekten büyük bir heyecanla bu albümde yer almaktan mutluluk duydular çünkü hepimiz yaşadığımız bu çağın farkına varmış, bunu hatırlatmak ve ilginç fikirlerimizi dünya ile paylaşmak isteyen sanatçılarız. Umarım bu albüm dinleyenlerde sanat ve fikir kıvılcımını yeniden alevlendirir. İnsanlık tarihi giderek siyahlaşan, karanlık bir geçmişe sahip. Bazı taşların yerine oturması, bazı duvarlarınsa tamamen yıkılması için şimdi olabildiğince sert olmak zorundayız. Dark ve oldukça hızlı bir zaman yolculuğuna hazır olun Sevgiler
Kristal Güngörün”
Tek bir bilincin içinde olmanın devrimsel farkındalığıyla size seslenen bu albüm, bizleri de kozmik bilincin içinde bir yolculuğa davet ediyor. Müziğin salt ritim olmaktan çıkıp bir yaşam felsefesine dönüştüğü noktada yer alan RENAIPSYANCE sanatçılarının çalışmalarının devamını diliyoruz.