Ana SayfaYaşamResmiyetsiz acının 20 yılı: 3 kuşak toprağa verildi

Resmiyetsiz acının 20 yılı: 3 kuşak toprağa verildi

-

11 Temmuz 1995. Dünya bir leke daha ekledi tarihine, itinayla. Bir daha uyanamayacak bebekler kimlikleri tespit edilemesin diye parçalara ayrılan ebeveynleri ile birlikte gömüldü. Srebrenitsa’daki katliamda binlerce insan öldürüldü, tecavüze uğradı. Çocukların acı dolu anıları büyüdü geçen 20 yılda: Çocukları küçük kurşunla öldürüyorlar değil mi anne?

Acının 20’nci yılı Srebrenitsa’da bir tören düzenlendi. Anmada Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic protesto edildi. Anıta çelenk bırakırken ıslık vs sloganlarla protesto edilen Vucic, korumaları ile alandan ayrılmak zorunda kaldı.

Srebrenitsa’nın 20. yılında anma etkinliklerine katılan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, etkinlik sırasında saldırıya uğradı. (Görsel: W Top)

Güvenli bölge…

Uluslararası Adalet Divanı Srebrenitsa’yı 2007’de soykırım kabul etti ancak soykırımın sorumluluğu Sırbistan’a yüklenmedi.

Katliamdan sorumlu isimler ise doğru düzgün cezalandırılmıyor. Hâlâ yargılanan, müebbet alan, suçsuz olduğunu iddia eden ve bir de 18 yıla mahkum edilmiş kişiler katliamda yalnız değillerdi! Birleşmiş milletlerin Güvenli bölge belirlediği alanda iki gün içinde gerçekleştirilen soykırım organizasyonu binlerce insanın canını ve bütün yaşantısını gasp ederken herkes öylece baktı.

Katledilen 8 bin 372 kişi için anma etkinliklerinde mum yakıldı. (Fotoğraf: Reuters)
Katledilen 8 bin 372 kişi için anma etkinliklerinde mum yakıldı. (Fotoğraf: Reuters)

“Sorumluluk” ve “Soykırım” sözleriyle protesto edilen Vucic’in 1995’te sarf ettiği “Öldürülen her bir Sırp için 100 Müslüman öldüreceğiz” sözünün yer aldığı bir pankart da dikkat çekiciydi.

"Her öldürülen 1 Sırp için 100 Müslüman öldüreceğiz" yazılı pankart
“Öldürülen her bir Sırp için 100 Müslüman öldüreceğiz” yazılı pankart

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol