Sanatçılar Joahn Volmar, Maurícia Neves, Sofia Marques Ferreira ve Cansu Ergin, “21. yüzyılda kentlerin dönüşümü” teması üzerine araştırma ve üretimlerini gerçekleştirmek üzere 21 Mayıs- 2 Haziran arasında İstanbul’da olacaklar.
Program “Dönüşen kent hikayeleri – Peki şimdi?” yuvarlak masa toplantısına da ev sahipliği yaparak sanatçılar ve yerel katılıma açık olarak bizlerin deneyimlerini paylaşabilecekleri bir ortamda buluşmayı amaçlıyor.
(Re)union Tematik Rezidans Programlarının ilki 21 Mayıs – 2 Haziran 2018 tarihleri arasında Atelier Muse iş birliğiyle İstanbul’da gerçekleşiyor. Atelier Muse ve (Re)union Lisbon, ortak değerleri olan yerel topluluklarla ve yerel topluluklar için yaratım ihtiyacı, etkin değişim, dünyayı ve güncel sosyal, ekonomik ve politik meselelere dahil olma motivasyonu ve sanatı bunlara değinmek için bir araç olarak görmeleri etrafında bir araya gelerek bu programı gerçekleştiriyorlar.
“Dönüşen kent hikayeleri – Peki şimdi?” yuvarlak masa buluşmaları rezidans programı kapsamında “21. yüzyılda kentlerin dönüşümü” teması etrafında içinde bulunduğumuz dönüşüm sürecini ve gelecek fikirlerini paylaşmak üzere ortaya çıkan bir açık alan olarak kurgulandı. Etkinlik 26 Mayıs Cumartesi günü 14:00-16:00 arasında SALT Galata’da gerçekleşiyor.
Etkinliğin ilk buluşması, (Re)union Lisbon ve Atelier Muse tarafından düzenlenen (Re)union Tematik Rezidans Programı sanatçılarının katılımı ile gerçekleşiyor. Misafir sanatçılar Joahn Volmar, Mauricia Neves, Sofia Marques Ferreira, Cansu Ergin‘in de özel katılımıyla, bu araştırma odaklı rezidans programı sürecindeki gözlemlerini paylaşacaklar. Yerel katılımcıların paylaşacağı deneyimler, sanatçıların araştırma süreçlerine katkıda bulunurken, katılımcı kültür politikalarının yapılandırılmasına dayalı girişimleri destekleyecek. Dolayısıyla her alandan katılımcıya açık olarak gerçekleşecek etkinlikte buluşmayı heyecanla bekliyoruz.
Proje ayrıca #kenthikayeleri #pekisimdi hashtagleri ile Instagram ve Facebook üzerinden deneyim paylaşımına açık.
Misafir Sanatçılar
Cansu Ergin: Cansu Ergin bağımsız dansçı, öğretim üyesi ve koreograf. 2006’dan bu yana Türkiye ve Avrupa’da disiplinler arası alanda kendi koreografilerini ve iş birliklerini üretiyor.Çalışmalarını İzmir’de yoğunlaştıran Ergin, yerel ve uluslararası alanda sanatçılarla iş birliği yapabileceği disiplinler arası çalışmalar üretiyor. Sanatçı, sanat eserleri ile toplum arasında insanların bir araya gelerek şehri paylaşıp geliştirebilecekleri güçlü bir köprü kurmayı amaçlıyor.
Maurícia Neves: Koreograf, dansçı. Kendi dans ve performans ve müziklerini üretirken, çalışmalarında kullandığı kostümleri ve ışıklandırmayı da düzenliyor. Üretirken asıl motivasyonu farklı ülkelerden farklı insanlarla,farklı geçmişlerle ve kültürlerle çalışmak. Politik ve sosyal sorunların farklı ülkelerin sanatçılarıyla kolektif bir şekilde tartışarak çözülebileceğini düşünüyor.
Joahn Volmar: Dansçı, sanatçı, koreograf. Joahn, İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra 2004 yılında kent ve çağdaş dans üzerine çalışmalar yapmaya başladı. O günden beri, İspanya, Almanya, Kanada ve İtalya’da farklı şirketlerle çalıştı. Joahn, gösteriler araştırmalar ve bedeni sanatsal alana kazandırmak için çalışmaya devam ediyor.
Sofia Marques Ferreira: Portekizli film yapımcısı, sanatçı ve yaratıcı yönetmen. Kendi kurduğu Solea Films’te bugünün sanatçıları, yapımcıları ve risk almayı seven insanlarıyla ilham verici hareketli resim parçaları için bir kuluçka makinesi olarak çalışıyor. Halihazırda, süreçteki projesi “Film Vücutları: Cinsiyet ve Geçiş” üzerine çalışıyor.
(Re)union Lizbon & Tematik Rezidans Programı
(Re)union, bağımsız bir uluslararası genç sanatçı ağı girişimidir. (Re)union fikri, PEPCC, Forum Dança mezun buluşmasında güçlü bir eski meslektaşlarla tanışmak, çalışmalarını desteklemek ve onları şu anda harekete geçiren şeyin ne olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla ortaya çıktı. İlk (Re)union Festivali, 2016’da Espaço da Penha, Espaço Alkantara, Teatro da Voz/EIRA‘da ve Lizbon’un kamusal alanlarında, Calouste Gulbenkian Vakfı ile GDA Vakfı‘nın desteği ile gerçekleşti.
Bugün, 2018 yılında ise, (Re)union projesi Thematic International Residency Programı ile iletişim ağındaki ülkelerde etkinliklerini genişletiyor. Tematik rezidans programları, (Re)union üyelerini, yoğun bir çalışma döneminde, hem sürekli iletişimi ve etkileşimine alan açıyor. Bu programlarda sanatsal, sosyal ve politik alanlarda yerel veya küresel gerçekliklerle alakalı bir tema ya da soru üzerine çalışılarak iletişim ağındakiler ve yerel bağlantılarla yeni sanatsal işbirliklerine zemin hazırlıyor. Bununla birlikte, yerel topluluklarla doğrudan bir bağ kurmak rezidans programlarının önceliklerinden biri.
Atelier Muse
Atelier Muse, disiplinler ve sektörler arası projeler yürüterek kültür sanat alanına yeni bakış açıları getiren yaratıcı bir girişimdir. Atelier Muse, aktif bir şekilde var ve üretken olma vizyonunu paylaştığı ortaklarıyla küresel ve işbirlikçi bir bakış açısını benimser.
2017’de kurulan Atelier Muse Sanatçı Rezidans Program, kurucusu Müge Olacak‘ın yaşam boyu hayali olan, birliktelik içinde ve merakla sürekli bir öğrenim sürecinde, bilgi ve yaratıcılığın değiş tokuşunun gerçekleşmesi ile hayata katkıda bulunmayı amaçlar. Program dünyanın dört bir yanından kültürler arasında köprü kuran sanatçıları ağırlamak için kuruldu. Organizasyon, kurucusunun “Sanat bugünün toplumlarında büyüyen ayrılıklar ve anlaşmazlıklar için bir çözümü barındırır ve ancak beraber çalışarak ortak bir paydada buluşabiliriz.” inancını taşır. Program çağdaş dans, performans, sanat yazarlığı ve yeni medya sanatlarına odaklanırken, disiplinlerden bağımsız olarak sosyal amaçlar üzerinde çalışan sanatçılara da açıktır.
Kapak Fotoğrafı: Inês Campos
(Re)union Tematik Rezidans Programı – İstanbul, Gaia Dergi’nin medya sponsorluğu, SALT Galata’nın mekan desteği, Calouste Gulbenkian Vakfı, Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, STEP Travel European Cultural Foundation (ECF) ve Compagnia di San Paolo’nun desteği ile gerçekleşiyor.