İlk (Re)union Tematik Rezidans Programı, (Re)union Lisbon ve Atelier Muse işbirliğiyle 21 Mayıs-2 Haziran 2018’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Atelier Muse ve (Re)union Lisbon bu program ile yerel halk ile ve yerel halk için üretim ihtiyacı, görünür bir değişim, güncel sosyal, ekonomik ve politik meseleleri daha iyi anlama motivasyonu ve bunları belirtmek için sanatı bir araç olarak kullanma düşünceleri etrafında bir araya geldi.
Programda sanatçılar Joahn Volmar, Maurícia Neves, Sofia Marques Ferreira misafir ve Cansu Ergin, hem Türkiye hem de uluslararası düzeydeki bilgi ve deneyimi ile danışman sanatçı olarak yer aldı. Sanatçılar, iki hafta boyunca Salt Galata’da araştırma ve üretim süreçlerini sürdürdüler.
Beyoğlu’nun gözünden 21 yüzyılda kentlerin dönüşümünü araştırmak üzere bir araya gelen araştırmacılar Salt Galata, Karaköy, Boğazkesen Yokuşu, Çukurcuma, Cihangir, Taksim Meydanı (AKM, Gezi Parkı), İstiklal Caddesi, Sahaflar Çarşısı, Salt Beyoğlu gibi özgün ve birarada bulunan noktaları ziyaret ederek araştırmaya konu bölgeyi gözlemleme fırsatı buldu.
Sanatçıların, kolektif bir şekilde odaklandığı konu, o günlerde yıkılmakta olan Atatürk Kültür Merkezi(AKM) oldu. AKM etrafındaki yerli halk ile röportajlar gerçekleştirerek topladıkları bilgileri, ortak bir çalışma alanı olarak Transdisciplinary Research- Beyoğlu isimli Facebook sayfasında paylaştılar. Sanatçı Mauricia Neves’in, Gezi Parkı eylemlerinin 5. yılına da denk gelen zamanlaması ile ilgisini çeken konu kendisini bu alanda araştırmasını derinleştirmesine yönlendirdi.
“Dönüşen kent hikayeleri- Peki şimdi?”
Program kapsamında, “Dönüşen kent hikayeleri- Peki şimdi?” buluşmasında ise, bu dönüşüm sürecini paylaşmak ve rezidans programının “21. Yüzyılda kentlerin dönüşümü” teması çerçevesindeki gelecek fikirleri tartışmak için sanatçılar yerel katılımcılar ile biraraya geldi. Programın bir diğer kolektif ürünü ise fikirler, duygular, sanatçıların ve katılımcıların ifadeleriyle yeniden çizilen bir İstanbul haritasıydı.
Bir bütün olarak program, iş yapma şekli olarak hem sanatçıların hem de organizasyonda yer alan herkesin kolektif çalışma sürecine gerek birey gerek ekip olarak dahil olmasına alan açma ve yöntemler bulması rolünü sahiplendi. Organizatörler, (Re)union Lisbon ve Atelier Muse, birlikte kaliteli üretim, iş yapma modellerini, kültür sanat alanındaki çalışmaları ile deneyimleyerek geliştirmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
(Re)union Tematik Rezidans Programı İstanbul, Gaia Dergi medya, SALT Galata mekan, Calouste Gulbenkian Foundation, Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, STEP Travel European Cultural Foundation (ECF) ve Compagnia di San Paolo ortak finansal sponsorluğunda gerçekleşti.
Sanatçılar
Cansu Ergin: Cansu Ergin bağımsız dansçı, öğretim üyesi ve koreograf. 2006’dan bu yana Türkiye ve Avrupa’da disiplinler arası alanda kendi koreografilerini ve iş birliklerini üretiyor. Çalışmalarını İzmir’de yoğunlaştıran Ergin, yerel ve uluslararası alanda sanatçılarla iş birliği yapabileceği disiplinler arası çalışmalar üretiyor. Sanatçı, eserleri ile toplum arasında insanların bir araya gelerek şehri paylaşıp geliştirebilecekleri güçlü bir köprü kurmayı amaçlıyor.
Maurícia Neves: Koreograf, dansçı Mauricia Neves, kendi dans, performans ve müziklerini üretirken, çalışmalarında kullandığı kostümleri ve ışıklandırmayı da düzenliyor. Üretirken asıl motivasyonu farklı ülkelerden farklı insanlarla,farklı geçmişlerle ve kültürlerle çalışmak. Politik ve sosyal sorunların farklı ülkelerin sanatçılarıyla kolektif bir şekilde tartışarak çözülebileceğini düşünüyor.
Joahn Volmar: Dansçı, sanatçı, koreograf Joahn Volmar, İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra 2004 yılında kent ve çağdaş dans üzerine çalışmalar yapmaya başladı. O günden beri, İspanya, Almanya, Kanada ve İtalya’da farklı şirketlerle çalıştı. Joahn Volmar, gösteriler araştırmalar ve bedeni sanatsal alana kazandırmak için çalışmaya devam ediyor.
Sofia Marques Ferreira: Portekizli film yapımcısı, sanatçı ve yaratıcı yönetmen, kurduğu Solea Films’te bugünün sanatçıları, yapımcıları ve risk almayı seven insanlarıyla ilham verici hareketli resim parçaları için bir kuluçka makinesi olarak çalışıyor. Halihazırda, süreçteki projesi “Film Vücutları: Cinsiyet ve Geçiş” üzerine çalışıyor.
Çağdaş/kavramsal dans alanında bireysel hareket üzerine farklı bir bakış sunmayı amaçlayan 7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos - 1 Eylül tarihlerinde CerModern Açık...
Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?
Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...
Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım.
TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...