Mekansallık, doğamız gereği iletişim halinde olduğumuz bir düzlem. Yeniköy, barındırdığı güzellikler sayesinde yıllardır beslendiğim ve kimliğimden izler bıraktığım bir mekan. Yeniköy’ün güzelliklerden birisi ise “Kitapçı” adlı hoş bir mekan; aylarca müdavimi olduğum ve en az semtin kendisi kadar beslendiğim bir yer haline geldi burası. Yeniköy’deki naif tarihin ve dokunun (diğer birçok değer gibi) gerilere itilmekte olduğu bu yıllarda, gerek raflarına yerleştirmekte oldukları tarihsel kitaplar ve özenle seçilmiş derin ezoterik külliyat, gerek harika kahveleri, gerekse de ev sahipliği yaptıkları başarılı müzisyenler ile Yeniköy’ün “belleğine” yapılmış önemli bir yatırım söz konusu.
Deniz Tekin, Alike Places, Nilİpek, Can Kazaz ve daha birçok başarılı isim ile gerçekleştirilen mekan temelli kliplerden oluşan bir Youtube serisi ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak gerçekleştirdikleri canlı yayınlar, Çarşamba günleri gerçekleşen açık sinema geceleri de mekanın çok yönlü icraatlarından sadece birkaçı. Küçük bir alana ne kadar sanat sığdırılabilir? Bu soruyu, karakteri seçtiği değerli kitaplardan da okunabilen mekan sahibi Ahmet Şişman’a soralım;
Merhaba Ahmet! Yeniköy Kitapçısı’nın Kadıköy dışında bir semtte de alt kültüre hitap edebilecek bir alan açtığını görüyoruz, bunu yaratan büyük ölçüde fanzinler, açık enstrümanların ve değerli kitap seçimlerin olmuş. Ancak sanıyorum ki bu sadece işin görünen kısmı; bunun altında yatan, bu mekanı açarken yaratmak istediğin neydi?
Galiba müşterisi olsam memnun olacağım bir yer açmak istedim, bir süredir yaşadığım ve çok sevdiğim Yeniköy’de. Beyoğlu’nun mutlu zamanlarındaki kollektiviteyi yaşayabilecek bir mekandı hayalim.
Dante’ye ve İlahi Komedya’ya özel bir raf açmış olman ve Dante’nin farklı yorumlarına, basımlarına, ciltlerine yer vermenden anlıyorum ki senin için önemli bir eser. Ezoterik ve edebi açıdan sana kattıkları neler oldu?
Dante Alighieri lisemden dolayı otomatik bir sevdadır benim için. Senin de belirttiğin gibi burada birçok ezoterik öğretiye dair kitaplar bulundurmaya çalışıyorum, bunların hepsini değerli bulmakla beraber edebi bir mucize olan Komedya özel bir rafı hak ediyor. Varoluşsal sorunlarımın varoluşsal sorulara dönmesinin en büyük nedenlerinden biri bu eser zannediyorum. Tekamül, okul, yaşam ne denilebilir ise bir usta ile, öğrenciler ile, sevgi ile, yalnız ya da beraber bir deneyişin en güzel ve en zevkli rehberlerindendir İlahi Komedya.
Kitapçı’ya önümüzdeki günlerde gelecek olan yazarlar kim olacak? İmza günleri nelerdir? Youtube kanalında hangi müzisyenlere rastlayacağız?
Merik Akoğul ile çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Merih’in çok yönlülüğünden bunların neler olabileceğini kestirmek zor. İmza günleri periyodik olmamakla birlikte devam edecek. Anma günleri de yapmaya çalışacağız, şiir ile dolu! Tabii bizim dükkanın küçüklüğü ne kadar izin verecek bilmiyorum ama dolma kalem, kağıt, kitap restorasyonu gibi konularda ufak çalışmalar da yapacağız umarım.
Son olarak, yapımcılığını üstlendiğin Youtube kanalındaki yayınlardan en ilginç bulduğun hangisi? Gaia Dergi okurlarına bir K İ T A P Ç I klibi önerir misin?
Ben neredeyse hepsini zevkle dinliyorum, Berke Can Özcan’ın kayıtlarından, iş arkadaşımız Zilli’nin de arz-ı endam eylediği “Zilli” çok güzel bir anı. Batuhan Polat – “Yaşıyor muyuz biz?” ve Yank – “Beraber Ama Yalnız” Gaiacılara önerim olsun.