Ana SayfaKültür & SanatSinemaSansüre Karşı Özgür Sinema

Sansüre Karşı Özgür Sinema

-

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile yönetmen Çayan Demirel’in filmi “Bakur” belgeseline sansürün uğramasının ardından festival resmen yalnız kaldı.

İstanbul Film Festivali programında bulunan ve PKK kamplarındaki günlük yaşamı anlatan “Bakur” adlı film, son dakikada gösterimden kaldırıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Kültür Sinema Vakfı’na gönderilen yazıda tescil belgesi zorunluluğundan bahsedilerek filmin ancak tescil belgesini alırsa yeniden gösterime gireceği tarihin açıklanacağı belirtildi.

Bakur

Bakur adlı filmin yapımcısı Sürela Film, Bakanlığın “açık sansür” uyguladığını söyledi ve dayanışma çağrısı yaptı. Dayanışma çağrısı kartopu misali büyüdü; filmler, yönetmenler, jüriler arka arkaya festivalden çekildiklerini açıkladılar.

Sansürün ardından 22 film festivalden çekilme kararı aldı.

Sansür krizi 26. Ankara Film Festivali’nde de görüntü buldu. Bakur’un yer aldığı ulusal belgesel yarışması da iptal edildi, jüri festivalden çekildiğini açıkladı. Onur Ünlü başkanlığında Demet Evgar, Serkan Keskin, Emrah Serbes ve Çiçek Kahraman’dan oluşan jüri; açıklamasında “Festivallere dayatılan bu uygulama sonucunda, filmlerin gösterimlerinin engellendiği bir ortamda jürilik görevimizi yerine getirmemizin mümkün olmadığını düşünüyor ve ulusal yarışmadaki jürilik görevimizden çekiliyoruz. Gösterilecek filmlerin seçiminde festivallerin özgür bırakılması gerektiğine inanıyor, filmleri gösterilmeyen sinemacı dostlarımızın yanında, sansüre karşı duruyoruz” ifadelerini kullandı.

Jürinin ardından yedi yönetmen ortak kararla filmlerini festivalden çektiklerini açıkladılar. Filmin yapımcı ve yönetmenleri ile sinemacılar bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda Bakur filmine uygulanan sansür sona erene ve festivalde özgürce gösterilene kadar filmlerini İstanbul Film Festivali’nde asla göstermeyeceklerini ve bu koşullar altında gerçekleşecek festivalin tüm gösterimlerini durdurmasını talep ettiklerini açıkladılar.

Sinema emekçileri 1977’de yeni sansür tüzüğü ve sosyal hakları nedeniyle yürüyüş kararı aldı. Sinemanın 60 yılı aşan suskunluğuna da bir son verilecekti. Oyunculardan set işçileri ve yönetmenlere 400’ü aşkın sinemacı 5 Kasım günü Ankara’ya kadar üç gün sürecek bir yürüyüş başlattı. Halkın şaşkın bakışları ve desteği altında yürüdüler. Yollara Düştük, 100 yılı aşan sinemamızın unutulan fakat en onurlu dönemlerinden biri olan bu yürüyüşün hikâyesini anlatıyor.
1977, Yollara Düştük

Tartışmalar alevlenirken sinemacılar sansüre karşı bir araya geldi. Sinema Emekçileri Sendikası, Oyuncu Sendikası, Sinema Yazarları Derneği, Türkiye Görüntü Yönetmenleri Derneği, Sinema Televizyon Sendikası, Yeni Sinema Hareketi, İşçi Filmleri Festivali, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Emek Bizim İstanbul Bizim ve Gökyüzü Oyuncuları yayımladıkları ortak bir metinle “Sansüre imkan tanıyan kanunların ve ilgili yönetmeliklerin bir an evvel kaldırılmasını talep ediyoruz” diyerek bugün Taksim’de yapılacak yürüyüşe çağrı yaptı.

Saat 16:00’da Fransız Kültür Merkezi’nden Atlas Sineması’na “Sansüre Karşı Özgür Sinema” sloganıyla yapılacak yürüyüşün ardından 20:30’da Abbasağa Parkı’nda forum düzenlenecek. Sinemacıların 1977’deki “Sansüre Hayır” yürüyüşünü anlatan “Yollara Düştük” belgeselinin ilk gösteriminin yapılacağı forumda, sansüre karşı nasıl mücadele edileceği konuşulacak.

Festivalden çekilen ve sansürü boykot edenler ise şöyle:

Ertuğrul Mavioğlu (Bakur) Ayşe Çetinbaş (Bakur) Koray Kesik (Bakur) Ahmet Bawer Aydemir (Bakur)
Gürcan Keltek (Koloni) Aziz Mullaaziz (Koloni) Fırat Gürgen (Koloni)
Cem Kaya (Motör)
Eytan İpeker (İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi)
Erol Karakaya (İs)
Bingöl Elmas (Komşu Komşu Hu)
Gürkan Hacır (Haziran Yangını) Özlem Küskü (Haziran Yangını)
Kazım Öz (Beyaz Çınar)
İhsan Kaçar (Berroj) Ömer Leventoğlu (Berroj)
Zekeriya Aydoğan (Çırılçıplak/Şılfîtazî)
Deniz Yeşil (Yollara Düştük)
Hacı Orman (Homo Politicus)
Metin Kaya (Soluk)
Nadir Öperli (Nefesim Kesilene Kadar) Emel Emine Balcı (Nefesim Kesilene Kadar)
Faruk Hacıhafızoğlu (Kar Korsanları)
Barış Atay (Eksik)
Bilge Elif Turhan (Sarmaşık) Tolga Karaçelik (Sarmaşık)
Caner Erzincan (Yeni Dünya)
Ali Atay (Limonata)
Mehmet Eryılmaz (Misafir)
Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum) Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum)
Çiğdem Vitrinel (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)
Zeynep Dadak (Ufak Hakikatler)
Pelin Esmer (Ulusal Belgesel Jürisi)
Emel Çelebi (Ulusal Belgesel Jürisi)
Erden Kıral
Nuri Bilge Ceylan
Zeynel Doğan
Özgür Doğan
Reis Çelik
Onur Ünlü
Elif Refiğ
Cem Öztüfekçi
Aynur Özbakır
Nejla Demirci
Necati Sönmez
Erdal Ceviz
İsmail İçen
Can Kılcıoğlu
Nermin Aytekin
Nihan Katipoğlu
Nil Perçinler
Ender Yeşildağ
Aslı Ertürk
Rojda Akbayır
Asena Günal
Eylem Ertürk
Zeynep Güzel
Vuslat Saraçoğlu
Can Candan
Elif Ergezen
Eset Akçılad
Sinan Yusufoğlu
Mustafa Dok
Mehmet Ünal
Çiçek Kahraman
Gizem Bayıksel
Bilge Taş
Esra Özban
Funda Alp
Önder Çakar
Somnur Vardar
Pelin Başaran
Feyha İren
Anna Maria Aslanoğlu
Emre Yeksan
Gökçe İnce
Aslı Özgen Tuncer
Sabahat Gerek
Seher İnan
Seray Şahiner
Enis Köstepen
Emin Alper
Cemil Oğuz
Seren Yüce
Tülin Özen
Tunç Erenkuş
Murat Bayramoğlu
Cihan Aslı Filiz
Özcan Vardar
Belmin Söylemez
Haşmet Topaloğlu
Ali Kemal Çınar
Erhan Odabaş
Ali Aga
Azra Deniz Okyay
Mustafa Ünlü
SİYAD
Siyah Bant
Yeni Film Dergisi
Altyazı Aylık Sinema Dergisi
documentarist İstanbul Belgesel Günleri
Hangi İnsan Hakları Film Festivali
Pembe Hayat Kuir Fest

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor!

Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs 2023 günü İstanbul’da yapılacak açılış etkinliği ile seyircisiyle buluşacak. Bir hafta sürecek festivalde emek temalı filmlerin yanı...

Salt Beyoğlu: Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğinin ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan Bu son şansımız mı? gösterim programının 2022 seçkisi, Yunanistan’dan Peru’ya, Kanada’dan Avustralya’ya uzanan beş belgesel filmi bir...

Institut français Ankara sinema ve sergi salonunda yeşil filmler gösterimde olacak

Institut français Turquie, 8 Aralık Dünya İklim Günü vesilesiyle “sinema ve çevre” temalı 3 filmden oluşan programını sinemaseverler ile buluşturuyor. Sinema; sesinizi duyurmanıza, zihniyetleri/alışkanlıkları değiştirmeye çalışmaya ve toplumun belirli...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol