Berlin’de doğan fotoğraf sanatçısı Nashalina Schrape’ın geçmişi Almanya ile dolu. Büyükannesi, Rusya Ordusu onun ve kızlarının işbirliği yaptığını düşünmesin diye büyükbabasının Schutzstaffel (SS) üniforması içindeki fotoğraflarını yakmış. Schrape, True Fiction serisindeki fotoğrafların ailesinin anıları ve gerçeklik arasındaki boşlukta yer aldığını söylüyor: “Büyükbabam ve yok olan fotoğrafı arasındaki bağı kurmaya çalıştım, her insanın hikâyesi sayısız duygu barındırır ve dile getirilemeyenler birer yük olur.”
Sanatçının fotoğrafları için kullandığı başlıklar Alman kökenlerine gönderme yapıyor, bunların arasında eski Alman isimleri de bulunuyor. Schrape’in fotoğraflarında, kafası karışmış ve gizemli bakışlarıyla, sık ve kârla kaplı ormanların ortasında duran insanlar var. Almanya, uzunca bir süre güneybatısındaki Kara Orman gibi sık ormanlarla anıldı, Schrape bu çağrışımı serisinde kullanıyor.
“Bu, kendimizi ve hayatın zor anlarını fark edebildiğimiz karanlık ve güzel ormanlara yapılan bir yolculuk, bilinmeyen boşluklar ve kendimizi tanıdığımız nokta arasında.”
Kullanılan bazı başlıklarda tezatlara yer veriliyor. Ortaya çıkmak, büyümek, gelişmek anlamına gelen eski isim Kresszenita, yaşlı ve zayıf bir adamı gösteriyor, korucuyu anlamına gelen Zander adlı fotoğrafta ise bir bebek görüyoruz. Fotoğraflar ve sözcükler arasındaki bu oyunun, kişiyi masallar kadar etkilediğini söyleyen Schrape, “Genellikle tek gördüğümüz yüzeydir ama bilgelik ve şefkat bir hayvanda ya da bir çocukta, zenginlikse bir yoksulda bulunabilir. Benim aradığım bu tezatlar” diye ekliyor.
Kaynak: Feature Shoot