Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiŞempanzeler doğru düşüncelerini yanlış olanlardan ayırabiliyor

Şempanzeler doğru düşüncelerini yanlış olanlardan ayırabiliyor

-

Kendisini yargılayabilen tek canlının insan olduğunu düşünüyorsanız, yapılan yeni araştırma sizi oldukça şaşırtacaktır. Görünüşe göre şempanze dostlarımız da düşündüklerini ve davranışlarını yorumlayıp kendilerinin doğru veya yanlış olduklarına karar verebiliyorlar.

Amerika’da bulunan Georgia Eyalet Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi, Agnes Scott Üniversitesi ve Wofford Üniversitesi, yaptıkları araştırmalarla şempanzelerin de düşünce ve davranışlarını “doğru” veya “yanlış” şeklinde yorumlayabildiğini ortaya çıkartıyor.

Metabilişsel düşünme adı verilen bu davranış, bireylerin neyi bilip neyi bilmediklerini ve bir sonuca varabilmek için bilmedikleri şeylerden hangisini öğrenmeleri gerektiğini belirlemelerine yarar. Bir soruya cevap verirken kendimize olan güvenimizi metabilişsel yargılarımız sağlar. İnsanlar olarak kendimize güvenimizi sözlerle ifade edebilmekteyiz. Bunun yanı sıra sözsüz olarak da vücut dilimizle kendimize ne kadar güvendiğimizi açığa çıkartırız.

Şempanze 112

Bilim insanlarından oluşan ekip, metabilişsel düşünmenin diğer hayvanlarda da olup olmadığını merak ederek bir dizi deney yapmışlar. Çalışma esnasında şempanzelere hafıza ile ilgili bilgisayar testleri uygulanmış. Şempanzeler testi yaptıktan sonra bilgisayarın puan hesaplaması için geçen küçük bir mola zamanı bulunmaktaymış. Birkaç saniye süren bu mola sonunda, doğru cevabı veren şempanzeler yiyecek ile ödüllendiriliyormuş.

Eğer birkaç saniyelik mola içerisinde şempanze yiyeceğin verileceği yere yönelip, yiyecek verildiğinde hemen almazsa, ödül hakkını kaybediyormuş. Bu durumda şempanzeler için iki seçenek ortaya çıkıyor. Ya doğru cevabı verdikleri belirtildiğinde hızla yiyecek noktasına varacaklar, ya da mola esnasında daha sonuç belli olmadan yiyecek noktasına varacaklar. İkinci seçeneği seçen şempanzelerin kendilerine diğerlerinden daha güvenli olduğu sonucu elde edilmiş.

Şempanze 111

Karşılaştırma yapıldığında, yiyecek noktasına önceden varan şempanzelerin çoğunlukla doğru cevabı verdikleri gözlemlenmiş. Yanlış cevabı veren şempanzelerin ise, sonuç belli olmadan yiyecek noktasına erişmeye çalıştıkları çok fazla gözlemlenmemiş. Bu da şempanzelerin düşünceleri üzerinde hakimiyet sahibi olduğunu ve doğru düşüncelerini yanlış düşüncelerinden ayırabildiklerini ortaya koymakta.

Doğada ise bu beceri pek çok işe yarayabilir. Örneğin; bir daldan diğerine atlarken şempanzeler, dalların arasındaki mesafeyi kafalarında hesaplayıp kendilerinden emin oluyorlar. Yani şempanzeler kendi kendilerini onaylama ve onaylamama becerisine sahip.

Bilim insanları yine de bu sevimli hayvanlar üzerinde deneyler yapmasın. 

Kaynak: Science Daily

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol