Ana SayfaKültür & SanatKitapSenaryo Kitabı: Senarist olmak isteyenler için yeni bir rehber

Senaryo Kitabı: Senarist olmak isteyenler için yeni bir rehber

-

Senaryo yazmak açık bir yarayı aylarca kaşımaya benzer.”
Francis Veber

İthaki Yayınları Sinema Dizisi’ne, senaristlerin ve senarist olmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken pek kıymetli kitaplardan birini ekledi. Öktem Başol’un Senaryo Kitabı, özellikle senaryo yazmaya yeni başlayan için rehber olacak bir kitap. Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Öktem Başol, yurt dışında da tanınmış senaryo doktorlarından biri.

700 sayfayı aşan kitap, kalınlığıyla okurları korkutmamalı! Çünkü Başol, senaryo yazım tekniklerini son derece sade bir dille ele almış. Ayrıca 1000’e yakın filmden de örnekler sunmuş. Bu filmlerin listesi ise kitabın sonunda ayrıca verilerek, sinema ile ilgilenenlere bir nevi reçete oluşturulmuş.

Kitap yedi dosya halinde hazırlanmış. Senaryo Bilgileri isimli ilk dosya; “Senaryo nedir?” ve “Senarist nedir?” gibi soruları açıklarken, senaristlerin yönetmen ve yapımcılar ile ilişkisi, senaryo tarihi ve senaryo okulları hakkında bilgi veriyor. İkinci dosya, Senaryo yazımı üzerine… Bu bölümde de, senaryoda ses kullanımı, diyaloglar, segmantasyon ve senaryo yazım aşamaları hakkında bilgi veriliyor. Ayrıca senaryo ve çekim senaryosu arasındaki ayrıma da değiniliyor.

Üçüncü dosya, Dramatik anlatım üzerinden şekillenmiş. Ve dosya kendi içerisinde de “içerik, öyküleme ve çatışma” isimli üç bölüme ayrılmış. Ve pek çok örnekle, yanlış ve doğru yazımlar kıyaslayarak açıklayıcı bir anlatım biçimi seçilmiş. Dördüncü dosya, Naratif yapı üzerine kurulmuş. Dramatik yapının elemanları, motivasyon ve engeller, olay örgüsü, kurgu, ana tema ve fonlar geniş bir biçimde açıklanarak, dramatik yapının tüm özellikleri üzerinde durulmuş. Kalan üç dosya ise Senaryo kurgusu, Dramatik Elemanlar ve Diyalog üzerine daha kapsamlı bilgiler veriyor.

Ülkemizde senaryo yazımı üzerine yayınlanan kitapların sayısı oldukça kısıtlı. Öktem Başol’un bu kitabı, senaryo yazmayı öğrenmek ve bu işin inceliklerine inmek isteyen herkes için başucu kitabı olacak gibi duruyor.

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...
Elif Benan Tüfekçi
Elif Benan Tüfekçi
1987 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünü bitirdi. Dostlar Tiyatrosu, Kumbaracı50 gibi çeşitli tiyatrolarda çalıştı. Bir dönem AGOS gazetesinde yazdı. Hala Peyniraltı, Kaos Gl, Deli Kadın, Pulbiber gibi çeşitli gazete ve dergilerde yazıyor. Nor Radyo’da, Çalıkuşunun Z Raporu adında, feminist içerikli bir program hazırlıyor. ‘Çare Kızkardeşlik!’ diyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol