Ana SayfaKültür & SanatEdebiyatŞeytan Tanrı'yı iknâ etti: Charles Baudelaire

Şeytan Tanrı’yı iknâ etti: Charles Baudelaire

-

18’inci ve 19’uncu yüzyıl dünyası iki şeyle tanışmaktan oldukça memnun oldu: Alman felsefesi ve Fransız şiiri. Bu dönemde, aydınlanma, en sonunda meyvelerini vermeye başlamıştı. Ortaçağ’ın cehâlet yorgunluğu, yerini yavaş yavaş sanatçı enerjiye bırakıyordu. Fransızlar, tarihin en iyi şiir örneklerini veriyorlardı. İşte bu dönemde, belki de ilk taşı atan isimlerden birisi Charles Baudelaire‘di.

Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Guillaume Apollinaire gibi birçok Fransız şairinin doğduğu dönemin hemen öncesinde, Fransız şiirinin doruk noktalarının işaretlerini veriyor gibiydi Baudelaire. Fransız şiirinin bir ekol hâline gelmesi, şüphesiz ki onun öncülüğünde oldu. İsmi şiirle eş anlamlı kullanıldı yıllarca. Ve biz de onu ve onun şiirini anmayı bir borç bildik…

1821, Paris. Birçok Fransız entelektüeline ev sahipliği yapmış Paris sokakları, bu kez Baudelaire’i ağırlıyordu. Çocukluğu ve eğitim hayatı pek iyi geçmedi. Bu iyiye yorulabilirdi. Çünkü sorunlu bir çocukluk ve kötü bir öğrencilik, sanatçıyı en sanatçı yerinden doğuran şeylerdi. Baudelaire’i de doğurdu. Ve Baudelaire, 20. yüzyıl şiirine yön verecek eserler bırakacak yazın hayatına böylece başlamış oldu.

Sen, hür adam, seveceksin denizi her zaman;
Deniz aynandır senin, kendini seyredersin
Bakarken, akıp giden dalgaların ardından.
Sen de o kadar acı bir girdaba benzersin.

Baudelaire

18. yüzyıl sonrası, Grotesk sanat hızla yükselirken, Baudelaire, şiirde Grotesk’in nasıl uygulanabileceği hakkında, sonraki dönem şairlerine bir ders veriyor gibidir. Şiirleri, birer şiir olmanın ötesinde bir ders niteliği taşır. Onun aykırı tavrı, şiire imgelem dinamiğini özenle yerleştirmesi, şiirdeki gerçekçi tarzı bir ânda değiştirmeye yetmiştir. Onun şiirleri, bizim şiir algımızın tekdüzeliğinden kurtuluşunu müjdeler.

sık sık eğlenmek için gemi adamları,
yakalarlar albatrosları, koca kuşları denizlerin,
geminin izindeki, miskin yoldaşları,
uçurumlarında kayan iç yakan genizlerin.

kotuluk cicekleri

31 Ağustos, 1867. Fransız şiirini doğuran adam Baudelaire, zaten 1850 sonrası sağlık problemleri ile boğuşmaktadır. Gerek ruhsal anlamda, gerekse bedensel anlamda kötüye giden sağlığı, ona ancak 46 sene izin verir. İki senelik Belçika gezisi dönüşünde felç olan Baudelaire, Paris’te yaşama veda eder. Ardında ise yeni bir şiir tarzı ve ayyuka çıkacak bir şiir akımı bırakacaktır. Yaşamında, şiirleri ve kendisi pek de saygı görmeyen Baudelaire, ölümünden sonra kıymete biner. Hafızalarda birçok şiiri kalır. Belki de en çok, henüz yayımlanalı bir ay olmuşken yasaklanan ünlü şiiri Lânetlenmiş Kadınlar’ı:

Kıvancınızın buruk, doyumsuz kısırlığı
Susuzluğu dindirip derinizi geriyor,
Şehvetli teninizin öfkeli rüzgârları
Etinizi bir bayrak misali titretiyor.

İnsanlardan uzakta, gezginler, hükümlüler,
Koşun aç kurtlar gibi çöllere akın akın;
Yazgınızı kendiniz yazın, düzensiz ruhlar,
İçinizde kökleşen sonsuzluktan sakının!

Türkçe’de Baudelaire: Kötülük Çiçekleri (çev. Erdoğan Alkan)

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...
Hamza Celalettin Okumuş
Hamza Celalettin Okumuş
7 Nisan 91'de Konya'da doğan Hamza Celalettin Okumuş, S.D.Ü Felsefe bölümünü bitirdikten sonra Konya Üniversitesi'nde Yüksek Lisans programına başladı. Bu sırada felsefe ağırlıklı kitaplar yazdı. Yazmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol