Ana SayfaEkolojiŞişelenmiş temiz hava endüstrisi giderek büyüyor

Şişelenmiş temiz hava endüstrisi giderek büyüyor

-

Bazı girişimciler büyük şehirlerdeki hava kirliliğine karşılık şişelenmiş temiz hava satıyor. Birçoğu ise yakaladıkları başarıdan dolayı şaşkın.

Max Planck Kimya Enstitüsü’nün verilerine göre, Çin’de her yıl bir milyondan fazla insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. Verimsiz tarım ürünleri, iptal olan uçuşlar ve trafik yasakları da hava kirliliğinin diğer önemli sonuçları arasında.

Hava kirliliğine çare bulamayan Pekin ve Şanghay sakinleri, tanesi 20 dolara satılan temiz hava şişelerinden alıyor. Kanadalı üreticilere göre 1 litre oksijen 150 kez solumak için yeterli.

Kanada menşeili Vitality Air adlı şirketin kurucularından Moses Lam, şirketinin yakaladığı başarıya kendisi bile şaşırmış. Lam, CVC adlı televizyon kanalına verdiği röportajda bu işe eğlence amacıyla başladığını; fakat üretilen ilk 100 şişenin dört günde tükenmesinden sonra bunu profesyonel bir işe dönüştürdüğünü söylüyor.

Vitality Air Çin’in yanı sıra Hindistan’a, Kore’ye ve Vietnam’a da şişelenmiş temiz hava satıyor. Şirkete bağlı yirmi çalışan, iki haftada bir Kanada’da bulunan Rocky Sıradağları’na giderek yüzbinlerce litre temiz hava topluyor. “Kanada’da türünün ilk örneği olan Banff Ulusal Parkı’ndan toplanan temiz hava en çok satan ürünümüz” diyor Lam. Havanın sadece yüzde 20’si saf oksijenden oluştuğu için toplanan havanın sıkıştırılıp saflaştırılması gerekiyor. Lam, bu değerli ürünün raf ömrünün de çok sınırlı olduğunu ve şişelerdeki temiz havanın bir veya iki yıl içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Banff Ulusal Parkı, Kanada

Sidney menşeili Green & Clean adlı şirket, şişelerini Kasım 2015’ten beri Mavi Dağlar’dan veya Gold Coast’tan topladığı Avustralya havasıyla dolduruyor. Şirket en az 4 bin şişe ve üzeri siparişleri kabul ederek yüzbinlerce dolar değerinde satış yapmayı garantiye alıyor. Şirketin başlıca müşterileri Asya ülkeleri olsa da, Almanya da potansiyel pazar olarak görülüyor. Son zamanlarda yaşanan dizel kriziyle kanıtlandığı üzere Alman araba üreticilerinin, şehirlerin ve yerel belediye meclislerinin hava kirliliğini azaltma çabaları pek de etkili olmuş gibi görünmüyor.

Araştırmacılar bir süredir, havadaki oksijen miktarının nefes almamız için gerekli olan miktarın altına düşmesi durumunda kullanılmak üzere alternatifler bulmaya çalışıyor. Berlin Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi (MDC)’nin elde ettiği bulgulara dayanarak oksijen tüketiminin sınırlandırılması fikri üzerinde duruluyor. Bilim insanları çıplak kör farelerin havasız yeraltı yuvalarında uzun süre yaşayabildiğini keşfetti. Yapılan deneylerde bu farelerin dakikadaki nabızlarını 200’den 50’ye düşürerek ve bitki köklerindeki fruktozları emerek beş saat boyunca hayatta kalabildikleri bulundu. Bilim insanları şimdi bunun insanlar için de mümkün olup olamayacağını araştırıyor.

Kaynak: DW

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol