İklim değişikliği nedeniyle meydana gelen büyük su baskınları, Bangladeş’te eğitimi durduramadı. Teknelerin dersliklere çevrilmesi ile çocuklar derslerine su üzerinde devam ediyor.
Tüm dünyayı tehdit eden iklim değişikliği özellikle Bangladeş gibi muson ikliminin etkisindeki ülkelerde hayatın tamamen alt üst olmasına neden oluyor. Deniz seviyesinin yükselmesiyle oluşan su baskınları, insanları zor durumda bırakıyor ve hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini engelliyor.
Öğrenciler sürdürülebilirliği öğreniyor
Su baskını nedeniyle afet bölgesine dönüşen alanlarda eğitim, sağlık ve spor gibi sosyal hayatın gerekleri yerine getirilemez duruma geliyor. Bu noktada Shidhulai Swanirvar Sangstha adlı bir dernek sosyal hayata dönmek için çok zekice bir yol buldu. Shidhulai, Bangladeş’teki eğitimin devamlılığını sağlamak için tekneleri dersliklere dönüştürdü. Bu şekilde toplam 111 derslik, kütüphane ve revir yapılmış durumda.
Burada botlar hem ulaşım aracı hem de derslik olarak kullanılıyor. Yeni gün çocukların botlarla evlerinden alınıp sınıfın toplanması ile başlıyor. Bir bota yaklaşık otuz öğrenci alınırken, eğitim elektronik materyaller ve kitaplar ile destekleniyor. Hatta daha büyük botlarda oyun alanları bile bulunuyor. Öğrenciler pozitif bilimlerin yanı sıra çevre korumasından su tüketimine kadar pek çok hayati konuyu müfredatlarında işliyor. Ayrıca aydınlatma ve bilgisayarlar için kullanılan elektrik botların üst kısmına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde tamamen sürdürülebilir bir şekilde üretiliyor.
Dernek yöneticisi Mohammed Rezwan: “Bölge genelinde büyük su birikintileri görme olasılığınız çok yüksek. Bu çocukların okula gitmesini engelliyor ve benim için kabullenmesi oldukça zor bir durum. Aklıma birden bir fikir geldi. Eğer çocuklar okula gidemiyorsa, okul onlara gitsin!”
Kaynak: The Plaid Zebra