“Çektiklerim değişimi tetikleyebilir, etrafımı saran olumsuzlukları olumluya çevirmek için #bengördüm”
Video Aktivizm Atölyeleri, “Tavrımızı ortaya koyan videoları nasıl üretebiliriz?” sorusuna cevap olarak, Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Mart ayı boyunca Çarşamba günleri gerçekleşen etkinlikler, video aktivizm felsefesinin konuşulduğu teorik ve video düzenleme programlarının tanıtıldığı pratik olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Telefonla çektim, #bengördüm
Video aktivizm atölyeleri 22 Mart, Çarşamba günü Didem Dayı ile devam ediyor. “Tavrımızı ortaya koyan videoları nasıl üretebiliriz?” sorusuna cevap aranacak buluşma katılıma açık ve ücretsiz.
Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzaladığı gerekçesiyle çok sevdiği öğrencileriyle arasına duvar örenlere inat, Didem Dayı, başlığını “Doğruyu Söylemek” olarak belirlediği sunumunda “Alternatif Medya olarak Video Aktivizmi”ni ele alacak.
Video Aktivizm Atölyesi kapsamında yayınlanan çalışmalar ve paylaşımları #bengördüm hashtagi ile takip edebilir ve kendi paylaşımlarınızla da kamusal alanda karşılaştığınız bir çok şeyin değişiminde kilit rol üstlenebilirsiniz.
Televizyonda değil #bengördüm
Samet Aksuoğlu ile başlayan ve mentörlüğünde devam eden buluşmalarda bugüne kadar video üretim, düzenleme ve paylaşım araçları üzerine konuşularak katılımcılar ile ortak bir program üzerinden anlaşıldı. Video aktivizmi üzerine “Eğlenceli veya sanatsal olması yerine, üreteceğimiz videolar izleyeni bir şeyleri sorgulamaya itiyor mu? Aktardığımız mesaj, izleyeni manipüle eden, faşist bir söyleme mi sahip? Ya da kurgusu ve içeriği; video hakkındaki kararını verebilmesi için izleyeni kendi içinde bir yolculuğa çıkarıyor mu? Emretmeyen, aksine ufuk açıcı imge ve görüntüler kullanarak, propagandadan uzak videoları nasıl üretebiliriz?” soruları üzerine tartışıldı.
Umur Dağlı ile gerçekleştirilen atölyede video çekim teknikleri ve temel bilgilerinin yanısıra “Video Aktivizmi Nedir? Belgesel mi, propaganda mı, yoksa başka bir şey mi?“ sorularından yola çıkılarak video aktivizminin temel göstergesinin ister ana akım medyaya veya isterse sosyal medyaya içerik üretsin, üretilen kaydın bir kurum veya kuruluş adına değil, vatandaş olarak, özne olarak, kendi dışavurumu, tanıklığı olarak içerik üretmesi olduğu şeklinde yorumlandı.
Programın üçüncü etkinliği, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü, Video Yapım dersini veren Pelin Türker ile “Düşünme Aracı: Video“ başlığıyla “Birbirimizi Anlamada Videonun Gücü” teması etrafında gerçekleştirildi. Etkinliğin pratik bölümde ise Adobe Premiere‘in cep telefonu sürümü üzerinden uygulamalı video düzenleme konusu ele alındı.
Kokteyl ve video gösterim programı
29 Mart, Çarşamba günü 19.00’da gerçekleştirilecek kokteyl ve video gösterimleri ile Video Aktivizm Atölyesi süresince üretilen işler ve Ezgi Bakçay’ın seçtiği dünya ve Türkiye’den video aktivizm videoları Tasarım Atölyesi Kadıköy‘de görülebilir.