Ana SayfaEkoloji25 Mart'ta ışıkları kapatıyoruz, küresel harekete katılıp #DünyaSaati etiketinde buluşuyoruz

25 Mart’ta ışıkları kapatıyoruz, küresel harekete katılıp #DünyaSaati etiketinde buluşuyoruz

-

Dünya Saati (Earth Hour), iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek için düzenlenmiş dünyanın en büyük çevre etkinliklerinden biri. Yüzlerce kentte, milyonlarca insanın bir saatliğine ışıklarını kapatarak küresel iklim değişikliğine dikkat çektiği Dünya Saati, 2007 yılında Avustralya’da başladı. WWF’in organizasyonuyla kısa sürede 7 kıtada 150’den fazla ülkeye ve 7 binden fazla kente yayıldı.

Bu yıl onuncusu hayata geçirilecek etkinlik kapsamında, kentleri ve ülkeleri temsil eden anıtsal yapılar başta olmak üzere binlerce binada ışıklar bir saatliğine kapatılacak. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Dünya Saati’ne 2016 yılında, Türkiye de dâhil olmak üzere, 178 ülke, 7 binden fazla kent ve 2 milyardan fazla insan katıldı. Paris’teki Eyfel Kulesi, Londra’daki Buckingham Sarayı, Barselona’daki La Sagrada Familia, Vatikan’daki St.Peter Bazilikası, Rio de Janeiro’daki İsa Heykeli, Newyork’taki Empire State Binası ve Times Meydanı, Rusya’daki Kremlin Sarayı ve Mısır’daki piramitler kampanya için ışıklarını kapatan 10 bin yapıdan sadece bazıları.

Türkiye’de Dünya Saati

Türkiye’de Dünya Saati etkinliği WWF-Türkiye’nin organizasyonunda düzenleniyor. 2010 yılından beri bir saat boyunca ışıkları kapatılan Boğaziçi Köprüsü’ne 2012 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü eklendi. Son beş yıl içinde Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, İzmir Saat Kulesi, Sultanahmet Cami ve Ortaköy Camii gibi anıtsal yapılar kampanyaya katıldı ve Dünya Saati’nin önemli sembolleri arasında yerlerini aldı. Her yıl yeni anıtsal yapıların eklendiği kampanyaya anıtsal yapılar dışında 44 valilik/belediye ve 400’den fazla kurum katılıyor. Dünya Saati hem ulusal hem de uluslararası medyada büyük ilgi uyandırıyor.

Ne yapabilirsiniz?

İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla başlayan bu hareket, artık bir saatin de ötesine geçerek tüm çevre sorunlarının gündeme getirilebileceği, tüm yıla yayılan bir tartışma zemini yaratıyor. Dünya Saati gezegenimizin sıkıntılarını dile getirmek ve çözüm önerileri sunmak için önemli bir fırsat.

Ülkemizde küresel iklim değişikliği konusunu geniş kitlelere ulaştırmayı başaran Dünya Saati, katılımı her yıl daha da artırmayı hedefliyor. Bu nedenle, 25 Mart 2017 Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında herkesi ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim mücadelesine bir ışık tutmaya çağırıyoruz.

25 Mart’ta ışıklarınızı kapatmayı ve bu siteden katılımınızı onaylamayı unutmayın. Dünya Saati gecesi çektiğiniz fotoğrafları #DünyaSaati etiketiyle sosyal medya hesaplarınızdan yorumlarınızla birlikte paylaşıp bu küresel hareketin parçası olabilirsiniz!

Kaynak: Dünya Saati

SON YAZILAR

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...

5’li çetenin yeni talan alanı: Akbelen

Devlet-şirket el ele politikaları her ne kadar bir kesimi zenginleştirse de halkın kalan büyük çoğunluğunu sahipsiz bırakıyor. Aidiyet ihtiyacı şöyle dursun temel haklarını bile gasp...

Akbelen Ormanı’ndaki Abluka Kaldırılsın, Kesim Kararı Durdurulsun! 

308 Kurum, Akbelen Ormanı'ndaki ablukanın kaldırılması ve kesim kararının durdurulması için ortak açıklama yaptı. İkizköylüler, Muğla, Milas’ta kömür madenciliğine karşı Akbelen Ormanı’nı ve yaşam alanlarını...

Manisa’dan İzmir’e Gelen Kapkara Dumanın Ardından

İzmir’in en yüksek noktası Bozdağlar’ın Kırklar Tepesi: 2159 metre, Murat Dağları'ndan doğan Gediz Nehri Foça’nın güneyinden Ege Denizi'ne dökülür. Hâlâ kirlilikle boğuşan bu güzel su...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,214TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol