Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıTayland’daki fil kampındaki esaretten kurtarılan iki fil: Elma ve Prenses

Tayland’daki fil kampındaki esaretten kurtarılan iki fil: Elma ve Prenses

-

Gezilerde sırtında taşıyan fillere, sirklerdeki hayvanlara, yunus parklarındaki canlara kötü muamele yapıldığını herkes bilir. Hayvanların işkenceden ibaret yaşamlarına sebep olan bu yerlere rağbet de buna rağmen oldukça fazla. Doğal yaşamlarından kopartılmış, beton kafeslerde yaşayan hayvanlara bakarak, öğrenilmiş çaresizlikle ateş çemberinden atlayan kaplanı izleyerek, bu oluşumlara prim verenler de var. Hayvanların onlarda uyandırdığı tek his para olan işletme sahipleri de var. Küçük bir kafeste, ayaklarından birbirlerine zincirlerle bağlı yaşayan iki fili kurtarıp doğayla buluşturanlar da… Her şeye rağmen “insanlıktan” bir umut var.

Elma ve yavrusu Prenses, Tayland’da fil kamplarından birinde yaşıyordu. Kamp, turistlerin fillerin üzerinde gezmesini sağlayan ya da benzer aktivitelerde kullanılmak üzere hayvanların satışını yapan bir yerdi.

Tahta parmaklıkların ardındaki küçük bir alanda yaşayan Elma, ayaklarından ağır bir zincirle bağlı iken Prenses de benzer metal ile ön ayaklarından annesine bağlanmış vaziyetteydi.

fil_1 Yaşadıkları tek makul şey anne ve çocuğun beraber olması iken Wildlife Friends Foundation Thailand‘ın (Tayland Vahşi Yaşam Dostları Derneği / WFFT) aldığı bilgiye göre bu da uzun sürmeyecekti. Çünkü yalnızca 8 aylık olan Prenses “satılığa çıkmıştı”. Fil yavruları ilk yıllarında tamamen annelerine bağlı yaşarlar. Bir yaşından sonra yavru filin kendini temizleme, su içme ve beslenme yetenekleri tamamen gelişir. Yine de bir yıl kadar daha beslenme ve yırtıcılardan korunma için annesinin korunmasına ihtiyacı olur. Fakat Prenses’e karşı olan tutum tamamen ticari olduğu için bunların kamp sahipleri açısından hiçbir önemi yok.

fil_9Bunun üzerine bir gönüllünün Elma ve Prenses’in transfer ücretini karşılamasıyla onlar için yepyeni bir hayat başlamış oldu. İki fil öncelikle bir güzel yıkandı, ardından da WFFT’nin güvenli barınağına götürüldü.

Artık zincire bağlı değiller. Küçücük bir kafesin içinde yaşamıyorlar. Yeşile, suya, doğaya kavuştular. Şimdiden Thongdee adında bir fille arkadaşlık kurmuşlar bile. Turizm endüstrisinden uzakta, zincirlerini önceki hayatlarının karanlığına bırakmış şekilde beraber güvenli bir hayat sürüyorlar.

fil_12

fil_11

fil_8

fil_5

fil_4

fil_3

SON YAZILAR

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...
Emel Kocaer
Emel Kocaer
22 yaşındayım. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde Basın ve Yayın okuyorum. Sayfa tasarımı (gazete) ile ilgileniyorum. Sait Faik gibi deniz aşığıyım, Sabahattin Ali gibi de doğa. Hayvan severim, barınak gönüllüsüyüm.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol