Ayıları safraları için katleden ayı safrası çiftçiliği ile mücadele halinde olan Çin’deki Animals Asia‘nın veterinerlerinden biri olan Jen O’Dwyer mesleğini ve ayıların tedavisi ve yaşama geri kazandırılması için yaptıkları işleri anlatıyor.
“Araçlar varır, herkes sessiz ve bu güzel ayıların hayatlarını perişanlıktan fırsata dönüştürmeye yardım etmek için hazır halde beklemektedir. Ayılar dar kafeslere tıkılmış, gözleri çökmüş, dişleri çürümüş ve yaraları kanar halde buraya varırlar. Çin’deki Animal Asia’nın veterinerlerinden biri olarak benim görevim hasarın değerlendirmesini yapmak.
Zamanın ve sabrın yardımıyla, gelen ayılardan çoğu iyileşir. Hatta bazıları 20 belki de 30 yıldan sonra hayatlarında ilk kez ayakları altında çimi hissederler.
“Kendi karakterleri var”
Sorumluluğumuz altına giren her ayı bir bireydir. Kendi karakterleri vardır. Tüm tıbbi tedavimiz özelde her bir birey için en iyi sonucu almaya yöneliktir. Bu bakım çürümüş bir dişe uygulanan dental tedavi; kataraktın olup olmadığının tespiti; kötü durumda olan safra kesesinin alınması için abdominal cerrahi ya da eklem iltihabını teşhisi ve tedavisi için röntgen çekme gibi süreçleri kapsar.
Bizim katî amacımız ayı safrası çiftçiliğini durdurmaktır. Fakat bu her bir bireyin istismarını ve acısını durdurmamız gerektiği anlamına geliyor. Bir veteriner olarak bu gerekliliği aklın bir köşesinde tutup buna göre çalışmak gerekiyor ki her bir hayvanın iyiliği yaptığım her şeyin merkezinde olsun.
Hayvanların insanlar tarafından kullanıldığı hiçbir durumda birey olanın önemi yoktur. Bir ayının karakterini görebilmek için ona gerçek anlamda ‘bakmanız’ gereklidir.Her ayının farklı bir sosyal çevresi ve farklı eğlenceleri vardır; top oynayışları bile farklıdır. Biliyoruz ki onların duyguları ve düşünceleri vardır. Biz kafeslere tıkıldıklarında çektikleri acının ve aynı zamanda ne kadar da bunaldıklarının farkındayız.
“Bilim bu sektöre ihtiyaç yok diyor”
Bana göre çalışmak yalnızca yaraları iyileştirmek değil; zihniyetleri değiştirmeye yardım da etmek. Çin ve Vietnam’da eğitim değişim getiriyor. Animal Asia’nın ayı safrası çiftçiliğini durdurmak için yaptığı şey duygusal şantaj değil; bilim bize bu sektöre ihtiyacın olmadığını söylüyor! Alternatifler çok fazla.
Hayvanlar duyarlıdır. Acıyı hissederler; acı çekerler. Seçim yaparlar. Neşe ve mutluluk duyarlar. Bu kanılar yalnızca ayı safrası çiftçiliğinin de ötesinde esaret altındaki ayılara olan muameleler ile kıyımhanedeki ayılarla ve hatta ‘evcil’ hayvanlara nasıl davrandığımızla da ilgili.
En basiti, çalışma yıllarım boyunca ayı sığınaklarını koruyan köpeklere nasıl muamele edildiğini gördüm. Susuz ve korunmasız bırakılan köpeklerin yaşamlarına şahit oldum.
Ben ayrıca yerel veterinerlerle temas halinde olmaktan dolayı da mutluyum; zira böylece bizim ekibin bilgileri de paylaşılmış oluyor. Bu tarz işbirlikleri sayesinde kültürel anlayış kazanıyoruz ve diğerlerinin de uğraştığı sınırlamalara tanıklık ediyoruz.
Bir ayı veterineri olmak sahip olduğum en iyi iş. Bu bana daha iyi bir veteriner, daha iyi bir insan ve iyi bir öğretmen olabilmem için yardımcı oldu.“
Animals Asia’nın internet sitesi için buradan.