Haritalar ve grafikler, iklim değişikliğinin önemini bas bas bağırdığı halde insanlar anlamamak konusundaki dik başlılığına devam ediyor. Bir kesim de var ki, iklim değişikliğinin hayatımızı ne kadar etkileyeceğini anlatmak için elindeki tüm yolu deniyor.
Minnesota Üniversitesi’nde öğrenci olan Daniel Crawford da bu güzel insanlardan biri. Crawford, iklim değişikliğini insanlara hatırlatmak amacıyla iklim verileri ile müziği birleştirdi. İklim verilerini, dünyanın dört enlem bölgelerinden yaylı çalgılar dörtlüsünden oluşan bir müzik kompozisyonuna çevirmek için coğrafya profesörü Scott St. George ile iş birliği de yaptı.
NASA’nın Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü‘ndeki verileri kullanarak yaptıkları “Planetary Bands, Warming World” kompozisyonu, dünyanın farklı bölgelerinde iklimin nasıl değiştiğini anlatıyor. Her bir enstrüman dünyanın farklı bir kısmını ifade ediyor. Crawford’un videoda da anlattığı gibi: “Çello, ekvator bölgesindeki sıcaklıkla eşleşiyor. Viyola, orta enlemleri izliyor. İki keman da ayrı olarak yüksek enlemlerdeki ve kutuplardaki sıcaklığı takip ediyor.”
Birinci kemanı Julian Maddox, ikinci kemanı Jason Shu, viyolayı Alastair Witherspoon ve çelloyu da Nigel Witherspoon çalıyor.
Aslında bu, Crawford ve St. George’un ilk iklim temalı ve veri kullanımlı müzik kompozisyon çalışması değil. 2013 yılında da “A Song of Our Warming Planet” isimli bir çalışma yapmışlar.
Eseri dinlerken bile insan, iklim değişikliğinin tehlikesini hissedebiliyor. Anlatmak istedikleri çok basit: Sıcaklıklar artıyor! Umuyoruz bu çalışma, ufak da olsa bir yerlere ulaşmıştır.
İnternet siteleri: planetbands.strikingly.com