Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu yayınlandı. Türkiye 145 ülke içinde 130’uncu sırada bulunuyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapora göre, Türkiye cinsiyet eşitliği konusunda pek çok alanda sınıfta kaldı. Bianet’in haberine göre, küresel çapta cinsiyet eşitliğinin sağlanması için tam 118 yıl geçmesi gerekiyor.
Toplumsal cinsiyet alanında başı çeken ülkeler sırasıyla İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsveç, İrlanda, Ruanda, Filipinler, İsviçre, Slovenya ve Yeni Zelanda. Sıranın sonunda ise Yemen, Pakistan ve Suriye bulunuyor.
Raporda yer alan en dikkat çekici parametrelerden bir tanesi, bir kadının kazandığı 1 ABD dolarına karşılık, aynı işi yapan erkeğin 2,54 ABD doları kazanması.
Türkiye eğitimde cinsiyet eşitliği konusunda da oldukça gerilerde bulunuyor. Raporun belirttiğine göre, Türkiye’de kadınların okuryazarlık oranı incelendiğinde, küresel çaptaki sıralaması 105’inci sırada.
İş gücüne katılımda kadınların oranına bakıldığında da durum oldukça yüz kızartıcı. Kadınların yüzde 32,20’si iş gücüne katılım gösterirken bu oran erkeklerde yüzde 75,60. Türkiye bu oranlar ile 145 ülke içinde 131’inci sırada bulunuyor.
Tüm ülkelerin bu alanda ilerleme oranlarının da hesaplandığı raporda, Türkiye, 2006 yılından bu yana 0,039 oranında ilerleme kaydedebildi.
Editör Notu: Yayınlanan rapor sadece kadın-erkek cinsiyetleri üzerinden hesaplanmıştır. LGBTİ bireylere raporda yer verilmemiştir.
Hazırlayan :Burak Avşar