24-27 Eylül 2017 tarihlerinde Amerika’da, Kaliforniya’da Uluslararası Bitkisel Beslenme Konferansı yapıldı. Dünyanın dört bir yanından 1000’e yakın sağlık profesyonelinin katıldığı konferansta çeşitli sunumlar yapıldı.
Bu sunumlarda ön plana çıkan başlıklar ise şöyleydi:
- Vegan ve vejetaryenler, yeterince protein alırlar. Günlük enerji ihtiyacımızı yağlar, işlenmiş yiyecekler, şeker ilaveleriyle doldurmayıp bitkisel beslenmeden karşılıyorsak, yeterince protein alıyoruz (Brenda Davis, R.D.)
- Kadınların et tüketimi meme kanseri riskini %47 arttırıyor (Delia Garcia, M.D.)
- Soya ürünleri meme kanserini önlüyor. Tümör oluşumunu önlüyor, tümör hücreleri büyümesini azaltıyor. (Delia Garcia, M.D.)
- Süt ve süt ürünleri olmadan kalsiyum almanın bitkisel pek çok yolu var (Brenda Davis, R.D.)
- Amerika’da hayvansalların %99’u çiftlik hayvanlarından geliyor. Tahıllar, hayvan parçaları, antibiyotikler ve diğer ilaçlar ile beslenen hayvanlar ölüme, hastalıklara maruz kalıyor. (Ron Weiss, Md)
Yazar yorumu: Özetle hasta hayvanların etleri ve çıktıları yeniyor.
- Karışık beslenenlerle karşılaştırıldığında veganlar, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, erken ölümlerde daha düşük risk taşıyor. (Brenda Davis, R.D.)
- Doymuş yağlardan zengin olan hayvansal beslenme, aşırı bunama riskini arttırıyor. (Ayesha Sherzai, MD &Dean Sherzai MD)
Yazar notu: Sinir hücreleri doymuş yağla tahrip oluyor.
- Et tüketimi tüm ölüm risklerini arttırıyor. (Garth Davis, MD)
Bu tür konferansların sadece Amerika’da değil Türkiye’de de yapılmasını ümit ediyorum. Eğer vegansanız, sağlık profesyoneliyseniz e-mail yoluyla ([email protected]) bana ulaşabilirsiniz, grubumuza katılmanız için size yardımcı olabilirim.
***
RD: Registered Dietitian (Diyetisyen)
MD: Medicine Doctor (Tıp doktoru)