Çevresel Adalet Atlası (Environmental Justice Atlas), çevreci protestolarının ve doğaya zarar veren başlıca olayların bulunduğu bir internet haritası oluşturuldu. Gezi Parkı hareketi başta olmak üzere, haritada Türkiye’nin üzerinde de pek çok işaret bulunuyor.
Ülkemizde Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesiyle başlayan ve daha sonrasında bütün ülkeye dalga dalga yayılan ve haksızlıklara karşı genel bir isyan hareketine dönüşen eylemlerin benzerlerine, pek çok ülkede rastlayabiliyoruz. 2012 yılını bir milat kabul edecek olursak, Dünyanın her yerinde, internetin de kolaylaştırılmasıyla, insanlar artık her şeyden haberdar olup araştırma imkanına sahip olabiliyorlar. Kim bilir, belki de 2012 gerçekten kıyamet yılıydı ve uyanış anlamındaki “kıyam” sonrasında, insanlar kendisini doğuran ve besleyen Doğa Ana’ya yüzyıllarca nasıl haksızlık ettiklerini farkedip bir araya gelmeye başladı.
2012 yılında, bizimkine benzer bir hikâye Bosna Hersek’te yaşandı. Banja Luka’da çok sevdikleri bir parkın yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılmasına sessiz kalmayı kendilerine ihanet sayan insanlar toplaşıp “Bu park bizim” hareketini başlatmışlardı. Orada da burda olduğu gibi her etnik gruptan ve inanıştan insan ilk önce doğa, daha sonra haksızlıklar karşısında birleşip seslerini duyurmuşlardı. 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaştan sonra belki de cesaretle donanmış halkın isyanı, “Balkan Baharı” olarak da isimlendirildi ve insanlık onuruna sahip çıkan, kişilerin toplumu oluşturan yegane unsurlar olduğunun bilinci ve bireyselleşmenin sorumluluğu ile ateşlenen bir hareket olarak tarihe geçti.
Banja Luka’dan Gezi Parkı’na, Türkiye’den Rosia Montana’ya, Romanya’dan Hindistan toprak savaşlarına uzanan, doğa etrafında nefes bulan sosyal uyanışlar hazırlanan haritada yerini buldu. Vatan sevgisinin, bulunduğun toprağın kalitesini, suyunun saflığını ve kuşunun kanadını korumak olduğunu bilen Dünya milliyetçilerinin yerel çığlıkları, dünyada 2012 yılından beri kulak tıkanmayacak şekilde yankılanmakta.
Çevresel Adalet Atlası, zehirli atık alanlarından, toplu ağaç kesimlerine varan bir palette Dünyadaki çevre zararlarını ve onlara karşı oluşan büyük hareketleri kaydeden bir site olmuş. Amacı ise, küresel ekolojik krizleri görünür kılmak. Kaynak ayrıca, bilim insanlarına, gazetecilere, öğretmenlere referans olacak nitelikte olmuş.
Ülkemizde Politik Ekoloji Çalışma Grubu tarafından oluşturulmuş, ülke çapında bir çevre hareketleri haritası bulunmakta. Oluşturulan dünya çapındaki atlas, küresel bir bütün olan doğayı bölmeden içine almasıyla, işi bir adım daha öteye götürmüş.
Şu an atlasta toplamda bin 400 olay işaretlenmiş, olaylar içerisinde referandumlar ve olaylar, sebepleri ve sonuçları ile İngilizce olarak açıklanmış. Atlasın ilerde dünya dillerine çevrileceğinden de hiç şüphemiz olmadığını da belirtmek isterim.
Atlas ilk başta, çevrecilerin aktif hareketlerini ve çevreye yapılan yıkıcı hareketleri gözler önüne seriyor. İkinci olarak ise küreselleşmenin yarattığı ekonomik büyümenin, doğayı hiçe sayacak boyutlara vardığı noktaları görünür kılıyor. En son olarak da çevre düşmanı gelişmelerin, daha düşünceli olanlarla ve yeşil ekonomi ile değiştirilme noktalarını işaretliyor. Böylece yatırımların ve hareketlerin kendi içerisinde gösterdikleri olumlu ve olumsuz gelişmeleri de küresel olarak takip etme fırsatı bulabiliyoruz.
Hazırlanan haritayı incelemek için buraya tıklayınız.
Kaynak: The Guardian