Ana SayfaKültür & SanatÜnlü mimarların garip alışkanlıkları

Ünlü mimarların garip alışkanlıkları

-

Ünlü mimarlar, uzaktan kolayca hayran olunabilir veya eleştirilebilir kişilerdir. Ancak yakından incelendiklerinde garip günlük davranışları gün ışığına çıkıyor. Hepimize oldukça garip gelen alışkanlıkları, alanında tartışılmaz figürlere dönüşen bu insanların yolculuğuna dair çok fazla fikir vermezler. Aşağıdaki alışkanlıklar, ünlü mimarların yaratıcılık süreçlerini, nasıl rahatladıklarını veya kişiliklerine dair ipuçları vermekte. Bazıları ilham verici iken bazıları şaşırtıcı, nitekim hepsi birleşince mimarlık mesleğinde nasıl üstlere çıkılabileceğine dair küçük ipuçları sunuyor bizlere…

1. Her gün aynı oyuncak ile oynamak (Eames Çifti)

eames-cifti

Charles ve Ray Eames 900’ün üstünde multidisipliner tasarım ile oldukça üretken bir ikili. 5 metre yüksekliğinde yeniden düzenlenebilir Ksilofon kulesi de bu tasarımlardan birisi. Eames çiftinin yeni ekip arkadaşları işlerinin ilk gününde bu oyuncak ile oynamak durumundalar. Bu yaratıcı süreç Eames çifti için oldukça önem arz ediyor, çünkü çifte göre birisinin tüm gün boyunca ürettiği deneysel müzik karşısındakinin kişiliğini gözlemlemek için büyük bir fırsat.

2. Fazlasıyla Alkol Tüketmek (Alvar Aalto)

alvar_aalto

Alvar Aalto‘nun söylediği gibi; ”Mimarlık sanatı ofis benzeri bir mekanda oluşturulamaz.” Bu söylemin ötesine geçen Aalto, genellikle “balık kadar sarhoş” olarak nitelendirilir ve kendisine ofiste sızmış olarak oldukça sık rastlarsınız. Bunun nedeni ise tabii ki yaratıcı olmayan ayık bir süreçtense, sanatsal bohem havası yaratmaktır.

3. Hiç olmayan iyi bir gece uykusu (Leonardo da Vinci, Buckminster Fuller, Frank Lloyd Wright ve Louis Kahn)

unlu-mimarlar-1 Mimarlar uzun süredir sıra dışı uyku düzenleri ile bağdaştırılıyorlar. Tabii bazıları daha da sıra dışı. Leonarda da Vinci, Buckminster Fuller ve Frank Lloyd Wright çok fazlı uyku düzenine sahipler. Uzun gece uykularındansa, her üç-dört saatte bir kısa kestirmeler şeklinde uyku ihtiyaçlarını gideriyorlar. Louis Khan ise, akşam saat 10.30’a kadar öğretmenlik görevini yaparken aralarda kestiriyor. 10.30’dan sonra ise ofis mesaisi başlıyor.

4. Her yıl efsanevi Norveç dağına tırmanmak (Snøhetta)

snohetta
Mimarlar tarafından, Norveç dağına tırmanmak antika bir takım oluşturma gibi görülebilir, tabi firma Snøhetta değilse… Snøhetta için, kuruculardan Craig Dykers‘ın dediği gibi; “Eskiden oraya sadece tırmanmak için giderdik, ancak artık daha fazla anlamı var. Zamanımızı nereye gittiğimiz ve nereye gitmek istediğimizi konuşmak için değerlendiriyoruz.”

5. Kendini gerçekten sevmek (Zaha Hadid)

zaha_hadid Zaha Hadid‘in hayatındaki en önemli kişinin kendisi olduğunu tarif ettiğine dair birçok hikaye mevcut. Örneğin; Vouge dergisinin kendi evinde gerçekleşecek fotoğraf çekimlerine birkaç saat geç kalması, ya da apartmanını sadece kendi tasarladığı objeler ile dekore etmesi. “Asla hayır cevabını kabul etmem. Asla geri çekilip ‘bırakayım ezip geçsin’ demem.”

5. Başkalarını gerçekten sevmek (Eileen Gray)

eileen_gray Eileen Gray‘in tasarımlarında yatan ilham, genellikle âşık olduğu insanlardan gelmekte. En ünlü tasarımlarından E.1027 orjinal olarak kendisi için daha sonrasındaysa aşkı Jean Badovici için inşa edildi. Tasarım algısında dahi aşkın yerini, şu sözlerinde görebiliriz; “Bir sanat eserinin değeri, ona verilen aşkın büyüklüğüyle doğru orantılıdır.”

5. 80 yaşındayken bile günde birkaç kez seks (Frank Lloyd Wright)

frank_lloyd_wright

Frank Lloyd Wright “bitmek bilmez ekipman ve yaratıcı enerji” sahibi olduğu ve böylece sunum öncesi yalnızca birkaç saatini ayırarak işverene işi teslim ettiği söylenen bir mimar. Eşi ise üstteki alıntıyı cinsel yönden tekrarlıyor. İddiasına göre Frank Lloyd Wright 85 yaşındayken dahi günde 2-3 kez sevişebiliyordu. Kadın, bunu önlemek için aldığı tıbbi yardımda potasyum nitratın erkeğin cinsel dürtüsünü kesebileceği bilgisine ulaşmış, ancak sonrasında bunu kullanmak istememiş.

8. Tasarladığınız binayı kullananları stalklamak (Denise Scott Brown)

denise-scott-brown

Denise Scott Brown‘a işinin en eğlenceli kısmı sorulduğunda, tasarladığı yapıyı kullanan insanları stalklamak olduğunu itiraf ediyor. Örneğin; Pennsylvania Üniversitesindeki Perelman avlusunda tam da tasarımında öngördüğü gibi 30 kadar öğrencinin basamaklara arılar gibi üşüştüğünü gözlemler. Ancak bu öğrenciler tarafından tanımadıkları, etekli yaşlı bir kadının kendilerine bakıp aptal aptal sırıtması olarak gözükmektedir.

9. Karanlıkta sessizce uzanıp, düşünmek (I.M. Pei)

i-m-pei I.M.Pei uzun ve başarılı kariyerini, kâğıt üzerinde yaptığı çizime az vakit harcamak ve kafasındaki çizime bolca vakit ayırmaya borçlu. Pei’ye göre en yaratıcı fikirler ışıkları kapayıp yatağa girdiğinde gerçekleşiyor, hatta bazı zamanlar düşüncelerini toplamanın en iyi yeri banyonun karanlık atmosferi oluyor. Eğer düşündüğü tasarım, kâğıtta kafasında olduğu gibi durmaz ise, düşünme eylemine biraz daha vakit ayırmayı tercih ediyor.

10. Tek renkli yemekler yemek (Luis Barragán)

esparta_palma Yedikleriniz kişiliğinizi belirler, derler. Renk kullanımı ile öne çıkan Luis Barragan, ayrıca açık pembe renkli bir dilim kavun gibi tamamen pembe renkten oluşan yiyecekler sipariş etmesi ile biliniyor.

11. Porsche’unuzu kısa gezintiler için garajdan çıkarmak (Ricardo Scofidio)

m-a-r-c Hepimizin stres atmak için tercih ettiğimiz yöntemler vardır. Ricarda Scofidio için bu, 1963 model vanilya rengi Porsche otomobili. Sahip olduğu Saab 96, Alfa Romeo 2000 GTV ve Jaguar XK150 ile Scofidio açık bir şekilde otomobil hastası. Ancak kendisinin yaratıcılığı da saf hızın aklı dinginleştiren özelliği ile ilişkili.

Kaynak: archdaily.com

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol