Ana SayfaDuyurular & EtkinliklerVandana Shiva: "İnsanlık toprakla ve birbiriyle tekrar barış yapmalı"

Vandana Shiva: “İnsanlık toprakla ve birbiriyle tekrar barış yapmalı”

-

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji ve Tarih bölümleri tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, Hrant Dink Anısına İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı bu yıl 15 Ocak 2016 Cuma günü Albert Long Hall’de aktivist hareketin öncülerinden biri olarak kabul edilen yazar Vandana Shiva‘nın katılımı ile gerçekleşti. Alternatif-küreselleşme olarak bilinen küresel dayanışma hareketinin öncülerinden Vandana Shiva, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nda Dünya’yla ve Birbirimizle Barışmak başlıklı bir konuşma yaptı.

Eko-feminist yazar konuşmasında Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandhi’nin de 30 Ocak’ta öldürüldüğünü hatırlatarak “Sanırım Ocak ayını iyi insanları öldürmek için özellikle seçiyorlar” dedi. Yeryüzü ve insanlığı ayrıştırarak oluşturulan savaş ve nefret ortamına karşı, insanlığın toprakla ve birbiriyle tekrar barış yapması gerektiğini söyleyen Shiva; küreselleşme, biyolojik tarım, iklim değişikliği, tohum gibi konular üzerinde durdu.

Binlerce insanın ölümüne neden olan savaşların ortaya çıkmasında yaşadığımız iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın da önemli rol oynadığını vurgularken Suriye Savaşına da değinerek “Mülteci krizini en yoğun yaşayan ülkesiniz ve bunun sorumluluğunu Avrupa üstlenmiyor. Bunlar yeryüzü ile savaştığımızda ortaya çıkıyor” dedi. Suriye Savaşı’nın ortaya çıkmasında 2009 yılındaki kuraklığın da payı olduğu görüşünü dile getiren Shiva, dünyada özellikle 1990’lardaki küreselleşme hareketi ile başlayan ekonomik kazanç kavramı ile birlikte oluşan ayrıştırma ve nefret hareketinin, yalnızca insanlık adına değil, toprak adına da yok oluşa neden olduğunu ifade etti.

Yanlış politikalar

Konuşmasında 3 Aralık 1984 günü, ABD kökenli Carbide firmasının Hindistan Bhopal’de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikasında yanlışlıkla 40 ton metil isosiyanat gazının dışarı atılması sonucu çok sayıda insanın öldüğü Bhopal Felaketine değinen Shiva, birkaç yıl önce oraya gittiğini ve toksik maddelerin yok olmadığı için hâlâ çocukların engelli doğduğunu belirtti. Orada kendi kendine “Biz neden yeryüzünde hayatı yok eden bir tarım uyguluyoruz?” diye sorduğunu söylen dünyaca ünlü ekoloji düşünürü Shiva, “Pencapta, terörizm ve ekstrenizm kelimeleri ilk defa hayatımıza girdi. Daha da önemlisi terörizm, aşırı uçlar, dini çatışmalar dediklerimizin altında dini çatışma olmadığını gördüm” dedi. Yanlış politikalar nedeniyle Hindistan’da 1995 yılından beri 300 bin çiftçinin intihar ettiğinin de altını çizen Shiva, büyük şirketlerin insanlara kendi tohumlarını bile üretme imkânı vermediğini açıkladı.

Vandana Shiva 1Küreselleşmenin insanları tek kimlikli hale getirmeye çalıştığına dikkat çeken eko-feminist yazar, oluşturulan monokültürde tek tip olan ve yalnızca daha fazla kazanmak için yaşamayı körükleyen sistemin, insanları savaşa ve nefrete sürüklediğini vurguladı. İnsanın kendisi dışındaki doğayı düşman olarak görmemesi gerektiğini, yeryüzünün özgürlüğü ile insanın özgürlüğünün doğru orantılı olduğunu belirten Shiva “Yeryüzü ile barışmak kim olduğumuzu hatırlamak anlamına gelecektir ve biz yeryüzünün ta kendisiyiz. Onun bir parçasıyız. Gerçek dünyamızda bir takım kıtlıklara biz kendimiz sebebiyet veriyoruz. Bunun arkasına da küresel ısınma ve kuraklık gibi çeşitli kavramlar koyarak arkasına saklanmaya çalışıyoruz” dedi.

Rakel Dink’in de Shiva’ya bir plaket ile teşekkürlerini sunduğu konferans kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde Vandana Shiva adına bir fidan dikildi.

Shiva, tüm insanlık için ayrışma ve ayrılıkların olmadığı bir dünya diledi.

Fotoğraflar: Görkem Gömeç (Yeşilist) / Boğaziçi Kurumsal İletişim Ofisi

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...
Duygu Aksoy
Duygu Aksoy
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü'nden mezun.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol