Ana Sayfaİnsan ve ToplumYeşil FelsefeYaban enginarı kurtarıcımız mı?

Yaban enginarı kurtarıcımız mı?

-

Günümüzde plastik atıklar dünyanın en büyük sorunlarından biri olarak adlandırılıyor. Sardunya’nın kuzeyinde yetişen yaban enginarı artık biyoplastik üretiminde kullanılacak.

Georgia Üniversitesi doktorlarınca yapılan araştırmada dünyada her yıl 275 milyon ton plastik atık üretildiği tespit edildi. Bu rakamın 32 milyon tonu karaya, 8 milyon tonu ise okyanuslara bırakılıyor. İşte bu büyük problemin çözümü yaban enginarından gelecek.

Avrupa projesi “FIRST2RUN” ile ortaklaşa çalışan Novamont ve Versalis, “Matrica” isimli bir girişimde bulunarak yenilenebilir çevre dostu plastik ürünler geliştirmeye çalışıyorlar. Yaban enginarının tohumlarından çıkarılan yağ, ay çiçek yağı ile karıştırılıyor. Yaprakları fabrikalarda kullanılacak enerji üretimi için yakılırken tohumdan arta kalanlar ise hayvanlara yem olarak kullanılıyor.

yaban enginarı biyo plastik 2Tarım uzmanı Michel Falce, yaban enginarı ekiminin tarım alanlarını olumsuz etkilemeyeceğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Bu üretim tarımı etkilemeyecek hatta kaybedilen tarım olanaklarını canlandıracak. Sardunya’da son 30 yılda 60 bin hektarlık tarım alanı terk edildi. Burada biz küçük bir yüzdeyi, yüzde üç ile dörtlük bir dilimi yaban enginarı ile harekete geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu bitki Akdeniz iklimi ile tamamen uyumlu. Sulamaya da gerek duymuyor, yağmur suları ona yetiyor.”

Biyo plastik fabrikası da yine geri dönüşüm ile terk edilmiş bir fabrika hayata geçirilerek inşa edildi. Şimdi asit kazanları biyo plastik üretimi için çalışıyor. Ancak içlerinde asit değil yağmur suyu ve oksijenli su bulunuyor. Fabrikada kullanılan tüm maddeler çevre dostu.

Yenilenebilir ve çevre dostu konular ile ilgilenen bilim insanları ekibinin lideri ise Luigi Capuzzi. Sardunya’da üretilen biyo plastiklerin yanı sıra gemiler için de biyolojik yağ üretiyorlar. Denize zarar vermeyen, havayı kirletmeyen doğa dostu bu yağlar, denizi petrolün yan etkilerinden koruyor.

Kaynak: Euronews

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol