Yalova’da Güneyköy sınırları içinde bulunan bir taş ocağının kapasite artırımı için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Bu karar hayata geçerse; 485 dönüm ormanlık alan üzerinde bulunan 192 bin ağaç kesilecek.
Güneyköy havzasında faal olan taş ocaklarından biri kapasite artırımı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu ve Yalova Valiliği de konuyla ilgili “ÇED gerekli değildir” raporu verdi. Raporda, kapasite artırımıyla 485 dönüm ormanlık alan üzerinde bulunan 192 bin ağacın kesilmesi öngörülüyor. Yalova’da hala faal olan 100 taş ocağı bulunuyor. Ormanlık alanların gördüğü zararlar yüzünden binlerce ağaç kesildi. Yani taş ocaklarının yarattığı doğa tahribatı oldukça şeffaf.
Yalova Platformu Yürütme Kurulu üyesi ve Yalova Barosu Avukatı Zeki Öçal, “Yalova’da Altınova’dan başlayarak Armutlu’ya kadar yüz taş ocağı bulunuyor” dedi. Öçal, üç-dört taş ocağının bulunduğu Güneyköyün’de bir firmanın kapasite artırımı için başvuruda bulunduğunu belirterek konuyla ilgili “ÇED gerekli değildir” raporu verildiğini belirtti. Raporun bölgedeki 400 ile 500 dönüm ormanlık alanı kapsadığını ve 192 bin ağacın kesileceğinin altını çizen Öçal, rapora karşı Bursa İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını açıkladı. Yalova’da yaşanan çevre katliamına karşı olduklarını belirten Öçal, “14 Şubat günü Cumartesi günü sokağa çıkacaklarını ve ‘Ormanıma Dokunma, Yalova’ da Taş ocağı İstemiyoruz’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.
Yalova Platformu da eyleme ilişkin açıklaması şöyle: “Yalova’da halen faal olan taş ocaklarının bu güne kadar çevreye vermiş olduğu zarar yetmezmiş gibi bu kez de Güneyköy havzasında faaliyette bulunan taş ocağının kapasitesinin arttırılması talebi kabul edildi ve ÇED raporu onaylandı. Bu onama kararı, 485 dönüm ormanlık alanın tahribi ve bu alandaki 192 bin adet orman ağacının katledilmesi anlamına geliyor. Bizler Yalova Platformu olarak, hukuka aykırı olan bu onama işleminin iptali için Bursa İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtık. Ancak bu hukuki mücadele sürecinin güçlü bir toplumsal desteğe ihtiyacının olduğu da tartışmasızdır. Bu nedenle, apaçık bir katliam demek olan bu gidişi durdurmak için: Ormanıma Dokunma / Yalova’ da Taş ocağı İstemiyoruz.”
Kaynak: İleri