Ana SayfaYaşamÇocukçaYarının çocukları kendilerine Lego’dan protez yapabilecek

Yarının çocukları kendilerine Lego’dan protez yapabilecek

-

Kolunuzun bir ucuna tık diye bir makine veya bir Star Wars Uzay gemisi takabildiğinizi hayal edin. Lego’nun ileri seviye protez tasarımları sayesinde bu çok yakın zamanda protez kullanan çocuklar için sıradan bir oyun haline gelebilecek.

Teknolojik protezler, Kolombiyalı tasarımcı Carlos Arturo Torres’in ödüllü projesi “Iko Creative Prosthetic System” sayesinde yaratılmış. Çocuklar kendi kol veya bacak protezlerini kendi isteklerine göre yönetebilecek ve renkli bloklarla oynayabilecek. Tasarımlar Danimarkalı oyuncak firmasının araştırma laboratuvarı “Future Lab” ve Kolombiya kuruluşlu fiziksel rehabilitasyon şirketi “Cirec” birlikteliği ile oluşturulmuş.

Nasıl çalışıyor?

Gövdeden gelen kas hareketlerini algılayan alıcılar sayesinde robotik protezi kontrol edebilmesi için bir sinyal gönderiliyor. Protezde bulunan genel bir işlemci ve Lego Mindstorms’un (Lego şirketinin robotik birimi) sağladığı motor sayesinde, protez kullanıcısı kendi protezini baştan yaratıp, programlayabiliyor ve kişiselleştirebiliyor.

Torres bunu, “Benim fikrim çok geleneksel protezler tasarlamak değildi, çocukların rahatça kullanabileceği, arkadaşları ile yeni şeyler yaratabileceği bir sistem yaratmaktı” olarak açıklıyor. Torres’in fikirlerine göre daha fazla üretici firma, bu birbiri ile iletişime geçebilen kullanışlı “beden parçalarını” dikkate alabilir. Torres “Marvel’in süper kahraman modülleri geliştirdiğini hayal edin veya Nintendo’nun uyumlu parçalar yaptığını” diye ekliyor.

Lego Protez 4

Psikolojik etkiler ve değişen dünya

Oyun oynamanın yaratıcılığı ve ortak teknolojilerin birliktelikleri yarının interaktif dünyasını inşa edebilir. Belki de bu protez kullanarak büyümek zorunda olan çocukların duygusal ve psikolojik gelişimlerine de büyük katkılar sağlar. Beden olarak “bütün” olma algımızın zarar görmesi farklı psikolojik sorunlara yol açabilir. Bilimsel araştırmalara göre protez kullanan çocuklar durumu anlamlandırmaya çalışırken, anne-babalarını suçlama, kendini “neden ben?” şeklinde sorgulama ve üzüntü duyma gibi dönemlerden geçebilirler. Hatta çevredeki yaşıtları tarafından dışlanma tehlikesi ile yüzleşirler.

Tüm bunların üzerine teknoloji ile çıkıp, dezavantajı avantaja dönüştürebilme düşüncesi bile heyecan veriyor. Protezli çocuklarının farklılıklarının “havalı” olmasına az kaldı.

Kaynak: The Guardian, IFL Science

SON YAZILAR

Feza Gürsey Bilim Merkezi Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Feza Gürsey Bilim Merkezi bilim etkinlikleri ile Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor. Altınpark içinde yer alan bilim merkezi Altınpark'ta sabit kalmıyor, bilimi parklara...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları Çocuk Şenliği ile sona eriyor

Halkevleri'nin 17. Yaz Çocuk Buluşmaları, 30 Temmuz Pazar, 14.00- 17.00 arasında düzenlenecek çocuk şenliği ile sona erecek. Halkevleri'nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları 3 Temmuz’da Başlıyor

Halkevleri 17. Yaz Çocuk Buluşmaları bu yıl 3- 30 Temmuz arası yapılacak. Halkevleri’nin 17 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü çocuk çalışmaları ve Yaz Çocuk Buluşmaları bu...
Ayça Alaylı
Ayça Alaylı
Merhaba. Kendimi doğaya hasret bir şehir çocuğu olarak tanımlarım hep. İstanbul’da büyüdüm, İstanbul’dan uzun süreli ilk ayrılışım Ankara’ya ODTÜ’de psikoloji okumak için gelmek oldu. 2011 yılında mezun oldum ve Koç Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında yüksek lisansımı tamamladım. Uzun öğrencilik yıllarım boyunca (ve hala) gönüllü işler yaptım. Bir şeylerin değişmesi için hiçbir zaman geç olmadığına inanırım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol