Ölümden sonranın ne olacağı sorusu bilinmezken bir yandan da ölüm, insanları daima büyülemiştir. Kafalardaki sorulara bir nebze cevap sağlayabilmek için iki Çinli hayırsever, katılımcıların ölüm hakkında açıklık getirebilmeleri ve daha minnet duyacakları bir hayat yaşayabilmeleri adına “ölüm simülasyonu”nu yarattılar.
Eylül 2014’te Çin’in Shenzen şehrinde “Dünyanın Penceresi” adı ile açılan eğlence parkı, Samadhi adlı oyunla katılımcıların ölümden sonra yakılabilme deneyimini yaşamalarına olanak sağlıyor. 52 dolar ödenen bu oyunda, katılımcılar bir seri yarışmaya tabi tutulup ölmemeleri bekleniyor. Kaybeden yarışmacı yakılarak defnediliyor ve sonunda bütün yarışmacılar kaybediyor. Kurucu ortaklardan Ding Rui’nin CNN ile yaptığı röportajda “Hayatta da insanlar nasıl yaşarlarsa yaşasınlar sonunda öleceklerdir” açıklamasını yapıyor.
Oyunculardan biri öldüğü zaman, bir tabuta konularak ölülerin yakıldığı fırına götürülüyor. Burada oyunculara 40 derecelik sıcak hava ve ışık veriliyor. Oyunculara yanmanın deneyimini yaşattırılıyor. Yanma işlemi bittikten sonra oyunculara tavandaki ekrandan bir rahim imgesi gösterilip, kalp atışı dinlettiriliyor. Sonunda ise parlak bir ışık gösterilip emekleyerek pamuklarla kaplı bir alana varılıp yeniden doğuşu yaşıyorlar.
Simülasyonun doğru olmasını garanti altına almak için gerçek bir krematoryum inceleyen Rui ve ortağı Huang Wei-ping göre gerçeklik, katılımcıların yaşam ve ölüm hakkında düşünmelerini sağlayan temel öğe.
Wei-ping ve Rui, bu projeden önce de hayatın anlamı ile ilgileniyorlardı. Wei-ping, memnun olmadığı bir iş hayatından sonra ruh araştırmaları yaparak bu konularla ilgilenmeye başladı. CNN’e yaptığı röportajda ise şöyle dedi: “Çin, beni zengin yaptı ama hiçbir zaman nasıl zengin bir hayat yaşamam gerektiğini öğretmedi. Kaybolmuştum.” Ayrıca, psikoloji okuduktan sonra 2008’deki Çin’in Sichuan Eyaleti’nde meydana gelen depremde insanlara gönüllü yardım etti. İkisi birlikte düşkünler evinde, gönüllü çalışmaya başladılar ve burada, çok az insanın ölüm düşüncesi ile yüzleşmek istediğini gördüler.
Ding’in CNN’e verdiği demeçte, “Ölüm hakkında anlayış eksikliğimiz var ve bundan dolayı korku bize baskın gelebiliyor’’ diyor. Ölüm simülasyonunun, insanlar üzerindeki deneyiminin hayat kalitesinin arttıracağını, ölüm ve hayatla ilgili sorular sormalarının engelleneceğini umuyor.
Kaynak: Inform Overload