Sumahan, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi öğrencisi Umay Çise Kurt küratörlüğünde, on sanatçının katılımıyla gerçekleşecek ‘Hominid’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
Aybars Adıgüzel, Cengiz Çavuşoğlu, Çağdaş Erçelik, Malik Bulut, Mehmet Ali Yıldız, Metin Alper Kurt, Nazlı Kocaçınar, Seydi Murat Koç ve Umut Kambak ’ın eserlerinin yer aldığı karma sergi, 7 Eylül Cumartesi 18.30’de izleyiciyle buluşuyor. Sergi, 28 Eylül Cumartesi günü ise “Pamuk Prenses ve Yedi Cücesi” adlı performansla bir araya geliyor.
Trend Rugs ana sponsorluğunda tekrardan revize edilerek gerçekleşen proje, 7 Ekim Pazartesi gününe kadar ziyarete açık olacak. Sergi, Yuval Norah Harari’nin dünya çapında ilgi gören ‘Homo Sapiens’ kitabından aldığı referansla Hominid (insanımsı) isimli sergiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Hominid, 16. İstanbul Bienali paralel etkinlik takvimine dahil olarak; “Yedinci Kıta”yı yok oluş ve varoluşsal döngünün eş anlamlı yaklaşımlarından biri olarak ele alıyor.
Harari’ye göre; tarihsel süreç boyunca megapollerini yaratma isteğiyle hareket eden zeki insan, bu materyalleri doğasıyla ilişkisi dışında tutmuş, böylelikle değişim ve yok oluş döngüsünün parçalarını oluşturmuştur. ‘Varoluşsal Yok Oluş’ manifestosuyla birleşen sergi, Homo sapiens türünün (Antroposen) ve plastik yığın oluşumlarını, çağdaş sanat pratiklerinin bir araya getirdiği işlerle birlikte sorguluyor. İzleyiciyi çözüm odaklı bir yaklaşım yerine, bilinçaltının ve içgüdülerinin derinliğine davet ederek, mekân – doğa ilişkisini tek bir mekan algısı altında topluyor ve birçok soruya açık kapı bırakıyor; Sentetik ve mekanik yığınların arasında insan, anlam arayışını nereye odaklayacak? Yoksa uygarlık evriminde yeniden yapılandıracağı kreatif şehrinin temellerini, doğasında mı arayacak?