Ana SayfaUzayYeni keşfedilen gezegenin varlığı astronomları şaşırtıyor

Yeni keşfedilen gezegenin varlığı astronomları şaşırtıyor

-

Kütle ve boyut itibarıyla ana yıldızının %25’i büyüklüğünde olan gezegenin varlığı, mevcut teorilere meydan okuyor.

Sönük bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen ve teorik olarak olmaması gereken ‘canavar’ gezegenin keşfi, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı.

Gaz biçimindeki bu devin varlığı, bu denli büyük bir gezegenin (Jüpiter’in büyüklüğü kadar), küçücük bir yıldızın çevresinde oluşamayacağını öne süren yıllanmış teorilere meydan okuyor.

Yıldızın çapı ve kütlesi, güneşinkinin yarısı kadar.

İngiliz Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun yaptığı bir açıklamada “teoriye göre küçük yıldızlar kayalıklı gezegenlerin oluşumuna neden olabiliyorlar ama, Jüpiter büyüklüğünde gezegenler oluşturmak için yeterli malzemeyi toparlayamazlar” deniyor.

Devasa Samanyolu çarpışmalarından açığa çıkan gaz ve toz bulutları, yeni ortaya çıkan yıldızların etrafında girdap misali dönerek, gezegen oluşturmak üzere kümelenirler.

Yeni gezegenin keşfini, Şili’de Atacama Çölü’nde bulunan ‘Next-Generation Transit Survey’ gözlemevi yaptı. Projenin adı bulunan yıldıza verilirken (NGTS-1), etrafında dönen gezegene de NGTS-1b adı verildi. ‘b’ harfi, bu yıldızın etrafında bulunan ilk gezegen olması halini simgeliyor.

Araştırma esnasında 12 teleskop kullanılarak, yıldızlardan gelen ışıktaki sönümler(ışığın şiddetinde azalma) tespit ediliyor. Zira bu sönümler, gezegenin yıldızın önünde hareket ettiğinin bir işareti olma özelliği taşıyorlar.

Warwick Üniversitesi’nden Daniel Bayliss “NGTS-1b’nin keşfi, bizi çok şaşırttı. Bu denli büyük bir gezegenin, küçücük bir yıldız etrafında olmaması gerekiyordu. Gezegen, yıldızın yarıçapının yaklaşık %25’i büyüklüğünde. Bu da gezegeni yıldıza göre çok daha büyük yapıyor. Kıyaslama yapmak gerekirse Jüpiter, güneşimizin çapının sadece %10’u büyüklüğünde” diyor.

Astronomlar gezegeni bulduklarında gezegenin çekim etkisinin sunucu yıldız üzerindeki şiddetini ölçerek boyutlarını, konumunu ve kütlesini tespit ettiler.

Ekibin bulduğuna göre gezegen, ana yıldıza çok yakın bir mesafede yörüngede dönüyor (Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sadece %3’ü kadar), ve her bir dönüşünü 2.6 günde tamamlıyor. Yani NGTS-1b’nin bir yılı, dünyanın 2.5 yılına denk geliyor.

Gezegen ve yıldız, ‘Columba’ adı verilen bir takım yıldızı içerisinde, dünyadan yaklaşık 600 ışık yılı uzaklığında bulunuyorlar.

Bayliss’in çalışma arkadaşı Peter Wheatley “Canavar gezegen olmasına rağmen NGTS-1b’yi bulmak zor oldu. Çünkü, gezegenin ana yıldızı çok küçük ve sönük” diyor.

Gezegenin an ayıldızına ‘M-dwarf’ adı verildi. Bu tip yıldızlar evrende çokça bulunurlar. Ekibin söylediğine göre beklenmedik çok sayıda gaz gezegenlerin keşfedilmesi olasılık dahilinde.

Alıntı: webtekno
Kaynak: dailymail.co.uk

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol