Ana SayfaKültür & SanatSinemaYeşil yürekli dedemiz: Hayao Miyazaki

Yeşil yürekli dedemiz: Hayao Miyazaki

-

Çocukluğun sansür ve birtakım dayatmalarla kaybolup gittiği şu gri günlerde, Hayao Miyazaki filmlerine daha fazla ihtiyaç duyduğumu fark ediyorum. Birbirinden farklı duygusal betimler sayesinde hayal ile gerçek yaşamı amansız bir âşkla harmanlamakta olan bu küçük adam, tüm dünyayı etkisi altına almayı başararak bizlere sevgiye atılacak adımlar sunmuştur.

Pek çoğumuz Miyazaki’nin Spirited Away (Ruhların Kaçışı) ya da Ponyo (Küçük Deniz Kızı Ponyo) filmleriyle farkına varmış olsak da usta kalemin evlerimize konuk oluşu tek kanallı TRT dönemlerine dayanmaktadır aslında. Yaklaşık dört kuşağın büyümesinde büyük katkıları olan “Heidi” dizisinin sahne tasarımını üstlenmiş büyük üstat, o günlerde yansıtmaya başladığı doğa sevgisini mükemmel görselliklere sahip animasyon filmlerine ince dokunuşlarla taşımıştır.

Spirited Away (Ruhların Kaçışı)
Spirited Away (Ruhların Kaçışı)

İnsanlığı derin çıkmazlıklara sürükleyen savaşlar, çocuk istismarları ve doğal felaketler sonucu yitip giden toy yaşantıları gizliden gizliye animasyonlarına dahil eden Miyazaki, hikâye anlatıcılığındaki ustalığını her daim yaşam arzusu ve geçmişe duyulan saf özlemlerle pekiştirerek ilerletmiştir. Kaldı ki yaşadığı hayat boyunca irili ufaklı pek çok savaş ve doğal felakete tanıklık eden bir insan olarak vurgulamaya çalıştığı çıkarımlar gerçekten de takdir edilesi boyutlara ulaşmayı başarmıştır.

 Ponyo (Küçük Deniz Kızı Ponyo)
Ponyo (Küçük Deniz Kızı Ponyo)

Küçük Deniz Kızı Ponyo’da tsunami baskınlarıyla ölmüş olan insanlara yapılan saygı duruşu, Ruhların Kaçışı filmiyle Japonya’nın ‘”Edo” olarak adlandırılan karanlık dönemindeki geyşalık sistemi eleştirisiyle devam etmiştir. Lanse edilen alt metinlerin dominantlığından çok yüreklerde kalan naif esintilerde ise Miyazaki’nin yaratmış olduğu evrensel dilin mükemmelliğini her daim yakalama imkânı bulmuşuzdur.

heidi
Heidi

Tüm bunların ötesinde doğaya duymuş olduğu saygıyı küçük kız çocuklarının sevinç çığlıkları eşliğinde dışa vuran bu insan, taşımış olduğu hümanist kimliğiyle başta Japon hükümeti olmak üzere tüm dünya ülkelerinde örnek bir simge olarak gösterilmektedir. Özellikle, 2002 yılında kazandığı Oscar ödülünü “Irak’ı bombalayan bir ülkeye ayak basmak istemiyorum” diyerek almaya gitmeyişi de başlı başına bir alkışı hak ediyor.

Geçtiğimiz yıl emekliliğini açıklayarak hayranlarını üzen yönetmenin hayat adına atmış olduğu unutulmaz adımlar saymakla bitmez. 

İyi ki varsın Yeşil Yürekli Dede…

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor!

Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs 2023 günü İstanbul’da yapılacak açılış etkinliği ile seyircisiyle buluşacak. Bir hafta sürecek festivalde emek temalı filmlerin yanı...

Salt Beyoğlu: Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğinin ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan Bu son şansımız mı? gösterim programının 2022 seçkisi, Yunanistan’dan Peru’ya, Kanada’dan Avustralya’ya uzanan beş belgesel filmi bir...

Institut français Ankara sinema ve sergi salonunda yeşil filmler gösterimde olacak

Institut français Turquie, 8 Aralık Dünya İklim Günü vesilesiyle “sinema ve çevre” temalı 3 filmden oluşan programını sinemaseverler ile buluşturuyor. Sinema; sesinizi duyurmanıza, zihniyetleri/alışkanlıkları değiştirmeye çalışmaya ve toplumun belirli...
Levent Tanıl
Levent Tanıl
Bolca fotoğraf çekti ve sinemayı çok sevdi. Filmler üzerine bir şeyler karalayarak var olan sevgisini dışa vurmaya devam ediyor. Fırsat buldukça da yol arkadaşıyla birlikte çocuk edebiyatı üzerine projeler üretiyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol