Japonların İkinci Dünya Savaşı sırasında zehirli gaz üretimi için kullandıkları Okunoshima Adası, şimdi arkadaş canlısı tavşanlar için bir cennet.
Japonya’nın İç Deniz ve Doğu Denizi yakınlarında yer alan bu küçük ada; ormanlarda ve yollarda gezinen, turistleri kovalayan, viral videolarda görünen ve genelde etrafta yayılarak yatan yüzlerce tavşan tarafından işgal edilmiş durumda. Bu sevimli tavşanların ayrıca İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın kimyasal silah üretim yeri olarak kullanılan adanın karanlık tarihiyle de bağlantılı oldukları düşünülüyor.
Tabii ki Japonya Kawaii’nin –sevimli olan her şeye kültürel hayranlık duyma- doğduğu yer olduğu için arkadaş canlısı tavşanlar Zehirli Gaz Müzesi‘nden çok daha fazla ilgi görüyor. Tavşanların kaynağı hâlâ bir gizem olsa da, bu adanın sevimli sakinlerinin kökenleri kimyasal silah üreticilerinin tarihi ile iç içe olabilir.
1929-1945 yılları arasında Japon ordusu, kapalı konumundan ve sivil halka mesafesinden dolayı seçilen Okunoshima’da gizlice 6 bin tona yakın zehirli gaz üretti. O zaman diliminde, talihsiz bir tavşan kolonisi de zehirli gazların etkisini test etmek amacı ile adaya getirildi.
Bazıları, şimdi orada yaşayan tavşanların, test için getirilmiş olan ve savaş sonunda işçiler tarafından serbest bırakılan tavşanlarla akraba olduklarını iddia ederken diğerleri bu düşünceyi desteklemiyor. Fabrikanın üretimi durduğunda bütün tavşanların öldürülmüş olduğunu belirten bir rapor olduğunu söylüyorlar. Bir diğer teoriye göre de 1971 yılında sekiz adet tavşan ilkokul çocukları tarafından adaya getirildi ve daha sonrasında üreyerek şimdiki nüfuslarına ulaştılar –ki bu da muhtemelen binlerce tavşan demek. Adaya köpek ve kediler dahil olmak üzere herhangi bir yırtıcının girmesi yasak olduğu için eğer tavşan nüfusu henüz binleri bulmadıysa da, bulmasının yakın olduğu düşünülüyor.
Anakaradan kısa bir feribot yolculuğu mesafesindeki ada; küçük bir golf kursu, kamp alanları ve harika sahiliyle popüler bir turizm beldesi olmuş durumda. Ayrıca adayı ziyaret edenler tavşanlar için yemek alıp onları besleye de biliyorlar.
Kaynak: Conoce Japon, The Guardian, Wikipedia