Dr. Harvey Cushing, Amerikalı bir beyin cerrahı. Modern beyin cerrahisinde üstad olarak kabul edilen, alanının en önemli öğreticilerinden biri olan Cushing, oldukça parlak bir tıbbi kariyere sahip.
1901’de, daha sonradan “Cushing Sendromu” diye adlandırdığı, beyinde bulunan basınç arttığında vücutta gerçekleşen refleksleri keşfetti. Ardından beyin tümörünü teşhis etmek için X-ray ışınlarını kullandı. Bu yöntemle beyin tümörü ameliyatlarının ardından hastaların sağ kalma süresini uzatmış oldu. Bu ve kullandığı birçok farklı teknik zorlu ameliyatlar için büyük bir devrimdi.
Yenilikçi bakışları ve farklı disiplini onu modern beyin cerrahisinin öncüsü haline getirdi. Ayrıca Cushing, sonrasında tıp için önemli adımlar atılmasına da önayak oldu.
Cushing aynı zamanda gelecek nesiller için ardında, muhafaza edilen 500 beyinden ve 10 bin hasta fotoğrafından oluşan bir koleksiyon bıraktı. 2010’da, Yale Üniversitesi öğrenci yurdunun bodrumunda 30 yıl kaldıktan sonra, koleksiyonlar bir müzeye taşındı, fakat yalnızca fotoğraflar halka açıktı.
“Cushing Tumor Registry” yani Cushing Tümor Kayıt Defteri isimli bu seri, Cushing’in 1900-1933 yılları arasındaki hastalarının fotoğraflarını içeriyor.
Hastaları, onların gözlerini, yaralarını, tahmin bile edemeyeceğimiz nice acılarının izlerini akıtan bu fotoğraf kareleri; grilikleriyle insanın içinde adeta bir oyuk açıyor.
Kaynak: Atlas Obscura