Ana SayfaYaşamLGBTİ+28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başlıyor: Ben Neredeyim?

28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası başlıyor: Ben Neredeyim?

-

Her yıl yapılan açık çağrı ile bir araya gelen bağımsız gönüllülerin yer aldığı Onur Haftası Komitesi tarafından gerçekleştirilen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bu yıl 28. yılını kutluyor. “Ben Neredeyim” teması ile yola çıkan 28. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 22-28 Haziran tarihleri arasında kutlanacak. Onur Haftası etkinlikleri, COVID-19 pandemisi koşulları sebebi ile, tarihinde ilk kez dijital olarak gerçekleşecek. 

“Varlığımızı ve Bir Aradalığımızı Kutluyor, LGBTİ+’lar Olarak Soruyoruz”

Onur Haftası Komitesi bu yılki tema seçimini geçtiğimiz günlerde yayınladıkları video ile şu şekilde duyurmuştu:

2020 yılı kimimizin birbiriyle mesafesinin arttığı, kimimizin de kendisiyle mesafesinin azaldığı bir yıl oldu, oluyor. Ve bizler, türlü türlü krize ve damgalanmaya alışkın lubunyalar olarak tam gaz bir araya geliyor, örgütleniyor, şarkı söylüyor, sexting yapıyor, gullüm alıkıyor, varlığımızı ve bir aradalığımızı kutluyor ve diyoruz ki: “BEN NEREDEYİM”. 

Yönelimler, kimlikler, performanslar ve oluşlar nehrinde yıkanarak temaşa eden ya da nehre hiç girmeyip güneşlenen lubunyalar olarak diyoruz ki, bu nehirde, bu şehirde “ben neredeyim”. Salgında hayatlarını heteroseksizmle çevrili atanmış aile evlerine sığdıramayanlar, güvencesiz ve sömürüye dayalı işlerde çalıştırılan, salgında işinden olan, beldesiz kalan gacılar; özgürlükleri derdest edilmiş, virüse serbest, insana yasak sınırlarda daha güvenli bir hayat özlemindeki LGBTİ+’lar olarak soruyoruz: “ben neredeyim”.

Rujları sürdük, ojeler tamam; straponlar belde, bıyıklar yaman; kimimiz kıllı kimimiz parlak, kimimiz nonoş kimimiz godoş… Maskeler çeşitli…

Her gün gibi bugünlerde de… gökte gördük köprüyü, rengi yedi türlüyü!

28. İSTANBUL LGBTİ+ ONUR HAFTASINDA NELER VAR?

Onur Haftası’nın programı önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da atölye, panel, söyleşi, forum ve parti gibi çeşitli etkinliklerle dopdolu.

Pandemi sürecinde evde kalma çağrıları ile evlerin LGBTİ+’lar için ne kadar güvenli olduğunu ele alacak olan Atanmış Aile Evlerine Sığanlar, Sığınanlar, Sığamayanlar” atölyesi, HIV mücadele ve aktivizminin konuşulağı “HIV’e Dair Güncel Yaklaşımlar Paneli”, ‘diğerleri’nden ne kadar haberdarız diyerek ortaya çıkan Mülteci LGBTİ+’lar LGBTİ+ Hareketinin Neresinde?” paneli, farkı alanlardan lubunya deneyimlerine odaklanan “Neredeyiz? Her yerdeyiz!” söyleşisi, güvenli alan üzerine konulaşacak “Nerede Güvendeyiz?” atölyesi, drag kültürüne dair tüm merak edilenleri ele alacak “Drag Queen” atölyesi, mülteci ve göçmen LGBTİ+’ların hikayelerine odaklanacak “Yollardayım”: Queer Sığınma ve Göç Hikayeleri” söyleşisi, LGBTİ+lar ve yaşlılık üzerinde duracak “40+ LGBTİ+’ler Neredeler?” paneli, cis-merkezci bir toplum ve mücadele zemininde trans öznelerin deneyimlerine yer verecek “Peki Translar Nerede? paneli, barınma hakkı ve direniş olanakları arasındaki bağın  öznelerin hikayeleri ve tanıklıkları ile sunulacağı  “Dışlanma Mekanlarından Direniş Alanlarına: Kentsel Barınma Hakkının İzini Sürmek” paneli, normal varsayılan pratiklerin dışında kalan AroAsların dayanışma ihtiyaç ve olanaklarını tartışacak “Aromantik Aseksüel(AroAs) Dayanışma Tüm Kuirlerin Dayanışmasıdır” söyleşisi hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerden sadece bazıları.

Etkinlikler arasında, ayrıca, “Kesişimsel Öznellikler/Politikalar: LGBTİ+ ve Alevi Dünyalarını Birlikte Düşünmek” paneli; “Lezbidüşlerden Tarih Yazmak” ve “Eğlence Sektöründe Kadın Olmak” söyleşileri; “Bedenimdeyim”, “Bi+lemezsin”, “Atanmış aile evinde neredeyim?”, “Öğrenci LGBTİ+ Buluşması”, “Akışan Kimliklerimiz ve İlişkiler”, “Yoga”, “Şiir Atölyesi”, “Oryantal ile Beden Farkındalığı Arttırma”, “Ne-Be? Na-Bilinir? Nasıl-Bilinmez? Non Binary?”, “Açılma Sohbeti”, Trans+ Buluşması”  atölyeleri;  “Pandemi Sürecinde Beden ve Mekân” etkinliği; “Tariz Alıkıyoruz” isimli oyun; “Trans Kadınlar ve Trans Erkekler Buluşuyor”, “Aktivist (işçi) olarak Ben Neredeyim?”, “Vegan Forum”, “Kuir Sinemacılar Toplaşıyor!: Karantina” forumları ve her yıl gerçekleştirilen “Ben Neredeyim” Tema Forumu da yer alıyor.

LGBTİ+FOBİKLERİN KORKULU RÜYASI HORMONLU DOMATESLER BİR KEZ DAHA SAHİPLERİNİ BULACAK

Her yıl açık çağrı ile adayları ve halk oylaması ile kazananı belirlenen Hormonlu Domates LGBTİ+Fobi Ödülleri bu yıl 16. kez sahiplerini bulacak. Yıl boyunca homofobik, bi+fobik, transfobik, interfobik, artıfobik söylem ve eylemlerin “ödüllendirileceği” 16. Hormonlu Domates LGBTİ+Fobi Ödül Töreni, 26 Haziran Cuma günü saat 20:00’da online olarak gerçekleşecek. Oylama anketi için tıklayın.

18. İSTANUL LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ

On iki yıl boyunca İstiklal Caddesi’nde on binlerin katılımı ve çoşkusu ile gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü son beş yıldır İstanbul Valiliği tarafından yasaklanıyor. LGBTİ+’lar ve fobi karşıtları yasağa ve polisin sert müdahalesine rağmen her yıl Taksim’de bir araya geliyor ve basın açıklamasını gerçekleştiriyor. Komite, bu yıl gerçekleşecek 18. Onur Yürüyüşü için kimsenin sağlığını riske atmamak adına fiziksel bir buluşma için çağrı yapmayarak, online platformlar üzerinde Taksim’de buluşma kararı aldı. Detaylar çok yakın zamanda, Onur Haftası’nın sosyal medya hesaplarında! 


SON YAZILAR

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

154 gazeteciden ortak açıklama: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz

154 gazeteci ortak bir açıklama yayınlayarak, “Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz” dedi. Gazeteciler, LGBTİ+ Onur Ayı gelir gelmez yasaklar ve şiddetin...

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Esat – Eryaman Davası 22 Şubat’ta: #ZamanaBırakmıyoruz

2007 yılından beri devam etmekte olan, saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan trans kadınların adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasında, 22 Şubat Çarşamba günü Ankara 30. Ağır...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol