Ana SayfaKültür & SanatFotoğraf70'ten fazla ülkeden 3 bin fotoğrafçının katıldığı 11. CGAP fotoğraf yarışması sonuçlandı

70’ten fazla ülkeden 3 bin fotoğrafçının katıldığı 11. CGAP fotoğraf yarışması sonuçlandı

-

Yıl sonu yaklaştıkça fotoğrafçılık alanında çeşitli hareketlenmeler yaşanıyor. Yılın en güzel fotoğraflar seçkileri dört bir yanda dolaşıyorlar. Bunların en ilgi çekici olanlarından bir tanesi, hiç kuşkusuz National Geographic dergisinin seçkisi. Bunun dışında birçok kurum ve organizasyonun da seçkileri var. İşte bu yazının konusu da bu kuruluşlar arasında yer almakta olan CGAP tarafından düzenlenen fotoğraf yarışması.

Belki de aranızda bilenler vardır; ama yine de tekrardan hatırlatmakta fayda var: CGAP nedir? CGAP (Consultative Group to Assist Poor), Yoksullara Yardım için Danışma Grubu‘nun kısaltmasıdır. 1995 yılında Dünya Bankası’nın çatısı altında kurulmuş olan ve şu anda 34 lider organizasyonla işbirliği yürüten bir küresel ortaklık, bir düşünce kuruluşu; başka bir adıyla think tank‘dir. Kendi deyimleriyle amaçları, yoksullara finansal erişim sağlamak; yani onların da bankacılık sisteminde yer almasına önayak olmak. Dünya Bankası CGAP ile, yoksullar dâhil tüm dünyayı içine alan bir finansal ağ kurmaya çalışıyor gibi görünüyor.

CGAP, 11 yıldır fotoğraf yarışmaları düzenliyor. Bu yıl düzenlenen yarışmanın dört ana teması mevcut:

1) Mobil para ve dijital finans sisteminde yenilikler
2) Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi
3) Değişime ayak uydurma
4) Küçük işletmeler

Bu yılki yarışmaya yetmişten fazla ülkeden 3 bin fotoğrafçı katılmış. Bu fotoğrafçıların arasında profesyonellerin yanısıra amatörler de mevcut. Kurum olarak destekleyin veya desteklemeyin; olaya fotoğrafçılık boyutundan bakınca ödül alan eserlerin gerçekten işinin ehli bir jüri tarafından seçildiği belli oluyor. Jüri üyeleri arasında National Geographic’in  kıdemli fotoğrafçısı Nicole Cappole, The Atlantic dergisinin görsel alan editörü Emily Epstein, Washington’da yayımlanan Newseum un Fotoğraf ve Görsel Kaynaklar yönetmeni William Indira Babic bulunuyor.

Büyük ödülün kazananı: Zan Yar Lin / Myanmar – “Yardım elini uzat”

Asıl mesleği denizcilik olan ve fotoğraf çekmeyi kendi kendine öğrenen amatör fotoğrafçı Zay Yar Lin’e ait olan bu fotoğraf, Myanmarın çömlekleriyle ünlü Twante kasabasında çekilmiş. Twante kasabası sakinleri, eski dönemlerden beri çömlekçilikle geçinirlermiş. Çömlekçilik, günümüzde bile kasabanın en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi. Burada üretilen çömleklere ülke genelinden yoğun talep var. Ancak kasabalı gençler daha farklı işler bulmak adına civardaki kasabalardan biri olan Yangon’a gidiyorlar. Fotoğrafta, kızıyla beraber çömlek yapan bir baba görülmekte. Bu aile, ayda 600-700 dolar kazanabilmek için çok sıkı çalışıyor. Kazandıkları paranın yarısını hanedeki yaşlı insanların geçimi için, onlara yolluyorlar.

Batı Bengalın Cooch Behar bölgesi. Fotoğraftaki kadın Amina Bibi (42), Batı Bengal’de iki oğluyla beraber yaşıyor. Kocası, Hindistan’ın başka bir bölgesinde halıcılıkla uğraşarak geçimlerini sağlıyor. Amina, kocası uzakta olduğu için her şeyi tek başına yapmak zorunda. Muson mevsimi gelip her yeri sel götürdüğünde, evdeki eşyaları oğullarıyla beraber güvenli bir alana taşıyorlar.

Fotoğraf, muson yağmurlarının sellere yol açtığı muson mevsiminde çekilmiş. Bu fotoğrafla ikincilik ödülünü kazanan fotoğrafçı Sujan Sarkar, fotoğraf çekmeyi hobi olarak seçmiş bir öğretmen. CGAP Fotoğraf Yarışması’nı sosyal meselelerle ilgili olduğu için ilginç bulduğunu söylüyor. Fotoğrafla ilgili duygularını ise şöyle ifade ediyor: ”Fotoğrafı çekip işimi bitirdikten sonra kendimi çok rahatsız hissettim. Fotoğrafı çekmiştim; fakat onlara maddi veya manevi hiç bir  yardımda bulunamamıştım.”

Üçüncülük ödülü: Pyae Phyo Thet Paing / Myanmar- “Çiftçinin ailesi”

Myanmar’ın en sıcak bölgesi. Bu bölgede yaşayan çoğu insan tarımcılıkla geçiniyor. Hem ekip biçiyor; hem de satış yapıyorlar.Fotoğraftaki baba, ailesine nasıl çiftçilik yapıldığını öğretmek için onları fasulye tarlasına götürüyor. Fotoğrafçı fotoğrafı bir köprünün üzerinden çekmiş.

İçerik ödülü/ Mobil para ve dijital finansta yenilikler: Eakarın Ekartchariyawong / Tayland- “Hindistan cevizi tarlası” 

Fotoğraftaki adam müşterilerinden Hindistan cevizi siparişi alıyor. Dünyanın bazı coğrafi bölgelerinde, çatısı olan betondan yapılmış fiziki bir çatı kurmak mümkün değil.Bu insanların bankacılık gibi finansal alanlara erişim sağlaması için şehir merkezlerine gitmeleri gerekiyor ki bu da saatlerce belki günlerce yol tepmesi anlamına geliyor. CGAP,ulaşımı zor bölgelere mobil para ve dijital finansla ulaşılması fikrini teşvik ediyor.

İçerik ödülü/ Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi: M D Zakuril / Bangladeş- “Suyun üstünde yüzen yaşam”

Fotoğraftaki kadının kocası çalışamıyor. Kadın, ağaçlardan guava meyvelerini toplayıp ailesini geçindirmek için onları satmaya uğraşıyor. Meyveleri önce yerel marketteki bir toptancıya satacak; sonrasındaysa meyveler, ülke geneline dağıtılacaklar. Kadının ekonomiye katkısı bu şekilde.

İçerik ödülü/ Küçük işletmeler: Agung Lawerissa Setiawann / Endonezya: “Dekoratif amaçlı şemsiye üreticisi”

Endonezya Java’nın merkezinde yer alan Klaten‘ de bir dekoratif şemsiye üreticisi. Fotoğrafçı Mazed, küçük işletmelerin büyümek adına sermayeye ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

İçerik ödülü/ Değişime ayak uydurma: Faisal Azim / Bangladeş: “Hayaller engel tanımaz”

Bu fotoğraf, Bangladeş Chittagong’da çekilmiş. Jashim, sol elini bir trafik kazasında kaybetmiş olan çekçek sürücüsü. Asla dilencilik yapmak istememiş; aynı zamanda engelin kendisine engel olmasını da reddediyor. Her ne kadar zor olsa da, gün boyunca çekçek sürerek geçimini sağlıyor. Evde onu bekleyen bir karısı ve ikisi kız, biri erkek olmak üzere üç çocuğu var. Her gün çocuklarını çek çekle okula götürüyor. Çocuklarının eğitimlerini tamamlayacakları ve iyi birer meslek sahibi olacakları günü düşlüyor.

Yarışmanın kazananları bu kadarla da sınırlı değil. Ödül kazanan diğer fotoğraflara bakmak buraya bakabilirsiniz. 

Başlık görseli: Tatiana Sharapova

SON YAZILAR

Röportaj: Jonas Bendiksen – The Book of Veles

“Magnum Photos ajansının fotoğrafçısı Jonas Bendiksen ile en son projesi olan ‘The Book of Veles’ hakkında kısa ama öz, bir o kadar da düşündürücü bir...

Bazı kentler, fotoğraf, kadınlar ve yolculuk

2013 yılında fotoğrafa olan tutkum beni uzun bir yolculuğa sürekledi. Güney Kurtalan Ekspresi'yle Diyarbakır'a gittim. Kıştı ve sırt çantamın içinde bilgisayarımı bile taşıyordum. Önce Ankara'da...

Burcu Aksoy’dan eşsiz zihin durumlarının oluşturduğu görüntüler

Disiplinlerarası sanatçı Burcu Aksoy'un ‘00:03’ isimli kişisel fotoğraf sergisi 19 Şubat’ta Artcrowdistanbul Online Galeri’de açıldı. Kontrollü normalleşme döneminin başladığı bugünlerde sanata erişimimiz ise genelde çevrimiçi devam...

Magnum’ın Karar Anı

Çeviri: Cenk Mirat Pekcanattı #MeToo hareketinin gazeteciliği kökünden dönüştürmesinin ardından geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, dünyanın en prestijli fotoğraf ajansı olan Magnum Photos kendini sürekli bir sektör...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol