Ana SayfaKategorisizŞişeden su içerken plastik parçalarını da içiyoruz

Şişeden su içerken plastik parçalarını da içiyoruz

-

Plastik şişelerin çevremiz ve Dünya için ne kadar zararlı olduğunu aslında biliyorsunuz. Üstelik geri dönüşüm de bu plastik şişeler için çok faydalı olamıyor. Sonuç olarak bu şişeler su yollarını tıkar ve ekosistemde biriken diğer plastik atıkların içine karışır.

Biliyoruz ki plastik şişe ile su içmek bizim için de iyi değildir. Aslında, ucuz diye plastik şişe su içmek sağlığınıza verdiği zararla ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında büyük maddi kayıplar yaratabilir.

Yakın zamanlarda yapılan araştırmalara göre plastik şişelerde satılan suyun insan sağlığını tehlikeye atabilecek seviyelerde mikroplastik içerdiği açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü de plastiğin yutulmasıyla ilgili potansiyel sağlık risklerini araştırmak için plan yapıyor.

Mikroplastikler, bir toplu iğnenin ucundan bile daha ufak plastik parçalarıdır. Bazı tahminlere göre dünya üzerindeki tüm plastik şişelerin içinde 275.000 ton mikroplastik olabileceği söz konusu.

New York Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 9 farklı ülkede satılan 11 farklı şirketin ürettiği 259 plastik şişedeki suyu test ettiler. Bir tür kırmızı boyayı şişelere döktüler çünkü bu boya mikroplastik parçalara yapışabilecek ve onları yüzdüğü sudan ayırabilecekti. Bilim insanları litre başına ortalama 10.4 adet plastik parçacığı saydı. Bazı şişelerde hiç plastik yoktu.

Elde edilen bulgular neticesinde günde 1 litre plastik şişeden su içen bir kişinin – ortalama günlük su ihtiyacımızın yarısı – her yıl on binlerce mikroplastik parçacık tüketebileceğini öne çıkarıyor.

Mikroplastiklerin sağlığımızı tam olarak nasıl etkileyeceğini henüz bilmiyoruz ancak organizmamız içinde bunların birikmesinin doğru bir durum olmadığını anlayabiliyoruz. Mikroplastiklerin, balık gibi hayvanlar üzerinde davranışsal etkiler ortaya çıkarıp hormanlarını değiştirdikleri biliniyor. Bu insanlar üzerinde de benzer sorunlar çıkarabileceğine bir işaret.

Suyun içinde mikroplastik olduğunu öğrenince şoka uğradık değil mi? Başka bir araştırmaya göre de musluk suyu örneklerinin %83’ünün mikroplastik içerdiği. Asıl şaşırtıcı durum ise plastik şişelerde bulunan mikroplastik miktarı, bilim insanlarının musluk suyunda bulduğunun iki katıydı.

Bu problemi ortadan kaldırmak için bir çözüm hayal etmek şu an için zor. Mesela belediyeler ve şirketler, suyu plastik şişelere stoklamadan önce daha dikkatli bir şekilde arıtabilirler, filtreleyebilirler. Ya da en sağlıklı ve kesin çözüm, yaşadığımız hayvan – bitki – insan ekosisteminde plastiklerin tamamen piyasadan kaldırılması olurdu.

Alıntımakersturkiye.com | Kaynakfuturism.com |

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol