Ana SayfaKültür & SanatGaleri Siyah Beyaz'da bir grup sergisi: Benden Güçlü

Galeri Siyah Beyaz’da bir grup sergisi: Benden Güçlü

-

Galeri Siyah Beyaz, sezonu bir grup sergisi ile kapatıyor. İlk kez bir araya gelen beş sanatçıdan oluşan grup, ‘Benden Güçlü’ sergisi ile izleyici karşısına çıkacak. Günümüz baskı, belirsizlik ve umutsuzluklarının getirdiği karamsar havanın bir dışavurumu olarak beliren sergi 8 Haziran-9 Temmuz 2018 tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da izlenebilecek.

‘Benden Güçlü’ farklı sanat disiplinlerinden Ozan Bilginer, Aslı Işıksal, Seval Şener, Havva Altun ve Funda Susamoğlu’nun yaklaşık iki yıllık bir araya gelme, diyalog ve görüş paylaşımının sonucunda oluşmuştur. Bu sergide “benden güçlü” bir durum olarak kavranmaktadır. Hazırlıksız yakalandığımız, zihnin durakladığı, kişinin kendinden ibaret olmayan dünyayla çarpıştığı anlar toplamıdır. Nadiren iyi şeylere neden olan, ancak çoğunlukla bizi köşeye sıkıştıran bu durum, her beklenmedik olay gibi, kişiyi yeniden konum almaya zorlar.

Hayatta kalma pratiği kendimizi bir kenara bırakmaya, artık kahramanların sahneyi terk ettiği, “yarı canlı” bir hale sürükler. Sergi, avlanırken av olunan, planların çöktüğü, dürtülerin aklın önüne geçtiği bireysel bir çöküşe sahne olurken, durumu baş edilebilir hale getirmekle uğraşır. Topluca şahit olduğumuz sahnede, güçlü veya güçsüz tek bir konumda kalınamayacağı fikri akılda tutulmaktadır.

Uzaktan baktığınızda gördüğünüz peyzaj, yaklaştıkça doğal bir felaketi görünür kılar. Havva Altun’un bir geceyi tekrar tekrar resmettiği çoklu düzenlemesi, felaket veya mucize beklentimizi imgeler. Ozan Bilginer’in etkileşime açık çalışmaları, hareket alanına girdiğinizde size sessizce tepki veren, hayat belirtisi gösteren imajlardan oluşur. Funda Susamoğlu’nun bir kürk üzerinden “ölü canlı mı?” sorusu etrafında kurguladığı sahne; yapay deri nesneler, seramik heykeller ve video yerleştirmesinden oluşmaktadır. Aslı Işıksal, resim ve heykel birlikteliğinden oluşan düzenlemesinde, hareketin en noktası ile durağanlığı birleştirerek, boşlukta kalma halini irdeler. Seval Şener’in yarı karanlıkta hassas bir dengede salınan arkaik terazisi ile bugünün tekinsiz sanal verilerinin çarpıştırılmasından oluşan “Sabaha Kadar” isimli yerleştirmesi zihnimizi askıda tutar.

Funda Susamoğlu, Yarı Canlı Half Living, 2018, karşık teknik yerleştirme, mixed media installation_01
Funda Susamoğlu, Yarı Canlı Half Living, 2018, karşık teknik yerleştirme, mixed media installation_02
Havva Altun, Unutma Beni, 20×25 cm, kağıt üzerine akrilik boya, 2018
Havva Altun, Uyuya Kalıp Tüm Mahsulü Çaldıran, 35×25 cm, kağıt üzerine akrilik boya, 2017

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol