Süfrajet kelimesi, her ne kadar oy hakkı mücadelesini açıklayan bir sözcük olsa da Süfrajetler, kadınların dışlandığı her alanda var olma mücadelesi vermiş, ataerki tarafından çalınan haklarının peşinden koşmuştur.
Oyuncu, kadın hakları savunma mücadelesinde radikal olmaktan çekinmeyen ve durmadan mücadele eden Kitty Marion, 1871’de Almanya’da doğdu. Annesi, bebekken öldü ve sürekli şiddet uygulayan bir babayla baş başa kaldı. Patriarkaya küçük yaşta başkaldırdı. 15 yaşında babasının baskılarından kaçarak İngiltere’ye gitti. Akrabalarının yanında kalmaya başlayan Marion, İngilizceyi kısa sürede öğrendi.
Katherina Maria Schafer olan adını sahne ile tanışmasıyla birlikte Kitty Marion olarak kullanmaya başladı. Daha 10’lu yaşlarının içindeyken ilk sahne deneyimini yaşayan Kitty’nin oyunculuk ve dansçılık kariyeri böylece başladı. Yer aldığı endüstrideki erkek egemenliğine doğrudan şahit olması, onu bir kez daha mücadeleye yönlendirdi.
Pankhurstslerle tanışıp kadın mücadelesinin kilit noktasındaki örgütlere üye olmasıyla birlikte kadın hareketinin tam ortasında yer almaya başladı. İlk hapishane deneyimini, Newcastle Postanesinin camına tuğla attığı eylem sonucu yaşadı. Burada dönemin yükselen eylemi olan, tüm süfrajetlerin yaptığı gibi açlık grevine girdi. Cezaevi yönetimi grevi zorla sonlandırmaya çalışıp tüple ağız ve burunlarından grevdeki kadınları beslemeye çalıştı. Marion, ilk besleme girişimine karşı protesto eylemi gerçekleştirerek gaz lambasını kırıp, yatağını kullanarak hücresini ateşe verdi. Bu eylem diğer kadınlar tarafından da tekrarlandı.
13 Haziran 1913 gecesinde, Kitty ve bir arkadaşı Emily Davison’ın ölümünü protesto için bir hipodromun tribününü yaktı. İki kadın da eylem tarihinin sabahında tutuklandı. Bu sefer ona acılı bir biçimde bir günde 232 defa zorla besin verildi.
Bombalı saldırı eylemleri dahil pek çok eylemde adı geçen Kitty, birçok kez tutuklandı. Son eylemi sonrası yeniden hapishaneye girmemek için arkadaşlarının yardımıyla kaçıp Amerika’ya gitti. Burada Margaret Sanger ile arkadaş oldu ve doğum kontrol hareketinde aktif bir şekilde yer almaya başladı.
1930’da doğum kontrol hareketindeki görevi sona erince New York’ta doğan yabancı öğrencilere ders vermek üzere okullarda diksiyon öğretmenliği yaptı. Küçüklüğü ile birlikte mücadeleye başlayan Kitty Marion, 1944 yılında yaşamını yitirene kadar New York’ta yaşadı.
Kaynak: Laura Ruttum, Kitty Marion, New York, 2005.
Görsel Kaynak: BBC