Ana SayfaYaşamİnsan HaklarıHepimizin Beyoncé kadar vakti yok

Hepimizin Beyoncé kadar vakti yok

-

“Hepimiz Beyoncé’yle eşit vakte sahibiz.” Bu şimdilerde moda olan söz, bir tişörtün veya dekoratif bir yastığın üzerinde işlenmiş olarak harika duruyor olabilir. Ama işçi sınıfından bir kadın olarak, açıkçası bunu aşağılayıcı buluyorum.

Bu önermenin söylemek istediği, anlatabileceğim kadarıyla, hepimizin bir günde 24 saati var, dolayısıyla biz de [buraya ünlü veya VIP bir isim gelecek] kadar etkileyici heyecan verici şey başarmalıyız. Böyle övünmeye değer şeyler başarmayı beceremezsek, biz tembel aylağın tekiyiz. Utanmalıyız.

Fakat bu felsefe, bazı insanların haklı sebeplerden ötürü, dünyanın en ünlü kadınlarıyla aynı şeyleri başaramadığını hesaba katmıyor.

İşçi sınıfından insanlar, bebek bakıcıları, asistanlar, temizlikçiler, eğitmenler ve diğer, biz sosyal etkinliklerimize ve diğer lükslerimize vakit ayırabilirken hayatımızın düzenini sürdüren çeşit çeşit destek ekibine sahip değil.

Birkaç yıl önce, ikinci oğluma hamileyken, yerel bir kese kâğıdı fabrikasında günde 12 saat çalışıyordum ve eşimin kendi işine gidebilmesi için vardiyamdan sonra hızlıca eve gitmem gerekiyordu. Her gün birkaç saat uykuyla ayakta kalıyordum ve uyanık olduğum her an çalışmakla, bebeğimle ilgilenmekle ve evimi yaşanabilir bir durumda tutmaya çalışmakla geçiyordu. Ne kadar istediğinin bir önemi yoktu. Bu noktada çaresizce biraz kestirmek, üç dakikadan uzun sürecek bir banyo yapmak, saçımı evde kendim kesmek değil kestirmek istiyordum (genelde ihtiyacım oluyordu). Bunların hiçbiri, programımda olmayan boş zamanla, mümkün değildi.

Yıllar sonra, Vegas’a iki kişilik tüm masrafları karşılanan bir tatil kazandım. Eşimle benim hep gitmek istediğimiz bir yerdi. (Hâlâ öyle.) Ama maalesef zamanlama daha kötü olamazdı. Eşim de ben de işimizden yıllık iznimiz yoktu. Ayrıca, altı yaşından küçük üç çocuğumuz vardı ve bakıcımız yoktu. (Hâlâ zıt vardiyalarda çalışıyorduk.) Gönülsüzce ücretsiz tatili geri çevirmek zorunda kaldık.

İnanın bana, “yeterince istememiş” değildim.

Zamanın olmadığını söylemek veya çok meşgul olduğunu söylemek, sıklıkla bir şeyler yapmaya paranızın olmadığını itiraf etmenin daha az utandırıcı bir alternatifi olarak kullanılıyordu. İnsanların hayatlarında neler olduğunu asla bilemezsiniz ve onlara utanç verici bir tavırla yaklaşıyorsanız, asla öğrenemeyeceksiniz de, çünkü kimse kendisine o şekilde davranan biriyle görüşmez.

Hepimizin bir günde 24 değerli saati olduğu bu yüzden zamanı akıllıca kullanmamız gerektiği düşüncesini takdir ediyorum. Fakat hayatım yoksul veya işçi olarak geçiriyorsam, eğleneceğimiz veya hayat kalitemizi artıracak şeyler herkesin karşılayabileceği lüksler değil. En azından, düzenli olarak.

Bence Beyoncé kendisi de size, biz sıradan insanların sahip olamadığı pek çok avantaj ve kaynağa sahip olmanın şansına sahip olduğunu söyleyebilir.

Çeviri kaynağı: https://qz.com/work/1249353/we-do-not-all-have-as-many-hours-as-beyonce/

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

İşçiden işçiye uzanan bir dayanışma köprüsü: İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı | İşçi Mahallesi

İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı gönüllüleri ile işçi hakları mücadelesini, vakıf gönüllülerinin çalışmalarını, kazanımlarını ve dayanışmayı konuştuk. İşçi mahallesi ismi ile vakfın yayın organı olma...
Meltem Aydaş
Meltem Aydaş
Karşılaştırmalı Edebiyat mezunu. Neyle neyi karşılaştırıyor. Her şeyi merak ediyor, daha azını okuyor, çok azını yazıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol