KIPIRDAYAN RESİMLER
04 Aralık – 29 Aralık 2018
Küratör: Fatih Özgüven
Bilsart, 4 Aralık – 29 Aralık tarihleri arasında, küratörlüğünü Fatih Özgüven’in üstlendiği “Kıpırdayan Resimler” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sinemaya ‘Kıpırdayan Resimler’ demek adettendir. Sinemada görüntünün ‘kıpırdayan’ kısmı büyüleyicidir ama beni işin ‘resim’ kısmı da her zaman çok ilgilendirdi. Çerçevenin ya da kameranın hareketinin içerdiği formların ressamca düzenlenmesi; simetri- asimetri, denge- dengesizlik, ağırlık duygusu- hafiflik duygusu; ressam gibi davranmanın sinemasal ve sinema öncesi yolları, imkanları…
Bilsart’ın daveti üzerine hazırladığım, 2018 Aralık ayı boyunca sürecek üç sanatçılı program bunu tersten yapıyor ama aynı kapıya çıkıyor aslında. Burada, sevdiğim ve video ile de uğraşmayı seven ressamlar kendi resimsel dünyalarının imgelerini kıpırdatmaya davet ediliyorlar.
En büyük hayallerimden biri çocukluğumun efsane sergi mekanı Maçka Sanat Galerisi’ni zamanda dondurmak ve – bir anlamda – anıtlaştırmaktı. Chantal Akerman’ın kamerasıyla Hotel Monterey’in boş odalarında gezinmesi, Michael Snow’un boş mekana bir övgü olan Wavelength/ Dalga Uzunluğu filmi, Bachelard’ın Mekanın Poetikası, Tanizaki Jun’ichiro’nun Gölgeye Övgü’sü de beni daima cezbetmiştir. Fikrimi Sinan Logie’ye açtım. Hemen anladı. İnsan daha ne ister?
SİNAN LOGIE
MABEDİN İÇİNDE MABED
22 Aralık – 29 Aralık, 2018
Sanat Konuşmaları: Sinan Logie & Fatih Özgüven
22/12/2018
18:30
Osmanlı döneminde, Atina’da Partenon’un içine bir camii inşa edilir. Eski tapınağın doğu-batı ekseni ile Osmalı ibadethanesinin kibleye yönlenen kütlesi arasında, mimarlık tarihinin en güzel gerilimlerinden biri ortaya çıkar. Sinan Logie’nin ‘’Mabedin İçinde Mabed’’ video yerleṣtirmesi, 40 yıl boyunca İstanbul’un en ilerici sanat mekanlarından biri olan Maçka Sanat Galersini, Bilsart’ın içinde tekrar canlandırıyor. Eser, mimarlık tarihi ile sanat tarihine mekansal ve ontolojik bir yaklaṣım sunuyor.
BİLSART Hakkında
Bilsar, yıllardır güncel sanat alanında destek verdiği projelere bir yenisini ekledi. Sanatçılara video işlerini sergilemek için yeni bir alan yaratmak ve sanatseverleri bir araya getirmek amacıyla, ofis binasının garajını kâr amacı gütmeyen ve video sanatına odaklanan bir sanat mekânına dönüştürdü. Ocak 2018 itibariyle video sanatının güncel örneklerini, 15 günde bir değişen bir programla sunan Bilsart, yine bu alana odaklanan bir kütüphaneyi de kullanıma açtı.
Bu dinamik sergi programı dâhilinde koleksiyoner seçkilerine, küratöryel projelere, workshop ve panellere yer vermekte olan Bilsart, aynı zamanda sanatçı, küratör ve koleksiyoner konuşmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Sergi programları ve etkinliklerimizden haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi ve bültenimize abone olmayı unutmayın!w